Jedzmy jak najwięcej owoców. Ananasy, arbuzy, grejpfruty mają niewiele cukru, kalorii, a sprawdzają się za każdym razem, gdy czujesz głód. Poza tym owoce to bomby witaminowe. Jeśli chcesz zatrzymać lato na swoim talerzu, zdecyduj się na miks owoców w sałatkach. Oto nasze podpowiedzi na oryginalne potrawy.
Arbuz z fetą
Składniki: średniej wielkości arbuz, 150 g fety pokrojonej w kostkach, po 2 łyżki octu balsamicznego i oliwy z oliwek, 1 duży ogórek, 150 g pomidorków koktajlowych, garść posiekanej świeżej mięty, suszony czosnek w kostce, sól i pieprz do smaku
Wykonanie: do miski wlać ocet i oliwę, dodać liście mięty. Dokładnie wymieszać. Rozkruszyć czosnek w kostce i całość dobrze wymieszać (najlepiej trzepaczką). Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na pół lub – w miarę upodobań – w ćwiartki. Fetę w kostkach oraz pomidorki wrzucić do miski z olejem. Ogórka umyć, obrać i pokroić w słupki. Dodać do fety. Arbuza pokroić w paski – najlepiej przekroić na pół, znowu na pół itd. Usunąć pestki. Wrzucić do miski. Wszystko jeszcze raz wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Przed podaniem włożyć do lodówki co najmniej na trzy godziny.
Zaskakująca ambrozja
Składnik: kiść winogron, kilka liści sałaty, 100 g jeżyn, 1 średniej wielkości granat, 50 g ziaren słonecznika, (na sos) – 20 g cebuli, 1 łyżeczka miodu, sok z połówki cytryny, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 250 ml oleju lub oliwy z oliwek, sól
Wykonanie: sałatę umyć, osączyć i porwać na mniejsze kawałki. Z granatu wyjąć pestki i rozdrobnić na kosteczki. Sałatę włożyć do półmiska, dodać umyte i przekrojone na pół winogrona, oczyszczone jeżyny, granat i słonecznik. Przygotować sos: obrać i posiekać cebulę w drobną kostkę, dodać miód i posiekaną pietruszkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Sos podawać w oddzielnej miseczce, jako dodatek do sałatki.
Owoce pod pierzynką
Składniki: 50 dag wiśni, 30 dag malin, 20 dag moreli, cukier puder, cukier waniliowy, 3 łyżki rumu lub brandy
Wykonanie: wiśnie wydrylować, maliny przebrać i oczyścić z szypułek. Morele podzielić na ćwiartki. Wiśnie i maliny delikatnie wymieszać, polać rumem albo brandy i oprószyć przez sitko cukrem pudrem wymieszanym wcześniej z cukrem waniliowym (proporcje według uznania). Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Sałatka z aromatem herbacianym
Składniki: torebka herbaty rumiankowej lub z dzikiej róży, 4 łyżki soku z limonki, 6 łyżeczek cukru, 1 szklanka kulek wydrążonych z melona, 1 szklanka kulek wydrążonych z arbuza, 1 szklanka kulek wyciętych ze świeżego ananasa, świeże liście mięty, ewentualnie pestki granatu do przybrania
Wykonanie: torebkę z herbatą zanurzyć w rondlu z sokiem z limonki i cukrem. Podgrzewać przez 10 minut na małym ogniu, aż aromat herbaciany przeniknie sok. Torebkę z herbatą usunąć, a powstały syrop ostudzić. Zalać owoce syropem, dodać miętę i ewentualnie pestki granatu. Sałatkę podawać w filiżankach, najlepiej z lekkim ciastem. Można ją przygotować dzień wcześniej, dzięki czemu wszystkie aromaty zdążą się przeniknąć przed podaniem.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Wasza Kuchnia: Przepis na kruszonkę z owocami
Sprawdzony przepis naszej czytelniczki na pyszne ciasto.
Poradnik Kulinarny: Przepisy na koktajle owocowe i warzywne
Nie tylko smakują, ale są również wskazane dla zdrowia.
Puszysta pychota
Składniki: puszka brzoskwiń, 4 duże jabłka, 3 banany, pół litra jogurtu naturalnego, 1 łyżka cukru
Wykonanie: dwa banany obrać i utrzeć mikserem na pulchną masę z dodatkiem cukru. Do tak przygotowanych bananów dodać jogurt i połowę syropu z brzoskwiń. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Brzoskwinie również pokroić. Ostatniego banana pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Pani ambasadorowa
Składniki: 4 banany, 1 duża kwaskowata pomarańcza, 10 dag zielonych oliwek (bez pestek), 10 dag żółtego sera, garść płatków migdałowych, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny lub ocet winny, 2-3 łyżki brandy, ćwierć łyżeczki zmielonego imbiru (opcjonalnie), sól, ewentualnie łyżka listków świeżej mięty
Wykonanie: banany obrać, pokroić w kostkę lub plasterki i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Wymieszać. Pomarańczę obrać, usunąć białą błonkę oraz pestki i pokroić w kostkę. Ser również pokroić w kostkę albo w słupki, a oliwki – w paski. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Oliwę ubić trzepaczką z sokiem z cytryny, brandy, imbirem i szczyptą soli. Zalać sałatkę i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Przed podaniem przybrać listkami mięty.
Jabłka na śliwkach
Składniki: 2 duże kwaskowate jabłka, ćwierć kilograma śliwek węgierek, mała garść rodzynek, mała garść dowolnych orzechów, sok z cytryny, cukier do smaku, ewentualnie kieliszek białego wina
Wykonanie: rodzynki umyć i namoczyć w wodzie lub w winie, a gdy napęcznieją dobrze je odcisnąć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i poszatkować lub pokroić w kostkę, skrapiając obficie sokiem z cytryny. Śliwki wydrylować, pokroić w paseczki i wymieszać je z jabłkami oraz odciśniętymi rodzynkami. Doprawić do smaku cukrem według uznania i sokiem z cytryny. Ewentualnie można polać białym winem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.