Poradnik Kulinarny: Przepisy na pyszne i zdrowe SAŁATKI OWOCOWE

26 Sierpnia 2011

W zdrowym ciele zdrowy duch – mówi przysłowie. A zdrowie to... owoce! Dzięki sprytnym owocowym kompozycjom możesz stworzyć przepyszne sałatki dla całej rodziny.

owocowe

Jedzmy jak najwięcej owoców. Ananasy, arbuzy, grejpfruty mają niewiele cukru, kalorii, a sprawdzają się za każdym razem, gdy czujesz głód. Poza tym owoce to bomby witaminowe. Jeśli chcesz zatrzymać lato na swoim talerzu, zdecyduj się na miks owoców w sałatkach. Oto nasze podpowiedzi na oryginalne potrawy.

Arbuz z fetą

Składniki: średniej wielkości arbuz, 150 g fety pokrojonej w kostkach, po 2 łyżki octu balsamicznego i oliwy z oliwek, 1 duży ogórek, 150 g pomidorków koktajlowych, garść posiekanej świeżej mięty, suszony czosnek w kostce, sól i pieprz do smaku

Wykonanie: do miski wlać ocet i oliwę, dodać liście mięty. Dokładnie wymieszać. Rozkruszyć czosnek w kostce i całość dobrze wymieszać (najlepiej trzepaczką). Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na pół lub – w miarę upodobań – w ćwiartki. Fetę w kostkach oraz pomidorki wrzucić do miski z olejem. Ogórka umyć, obrać i pokroić w słupki. Dodać do fety. Arbuza pokroić w paski – najlepiej przekroić na pół, znowu na pół itd. Usunąć pestki. Wrzucić do miski. Wszystko jeszcze raz wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Przed podaniem włożyć do lodówki co najmniej na trzy godziny.

Zaskakująca ambrozja

Składnik: kiść winogron, kilka liści sałaty, 100 g jeżyn, 1 średniej wielkości granat, 50 g ziaren słonecznika, (na sos) – 20 g cebuli, 1 łyżeczka miodu, sok z połówki cytryny, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 250 ml oleju lub oliwy z oliwek, sól

Wykonanie: sałatę umyć, osączyć i porwać na mniejsze kawałki. Z granatu wyjąć pestki i rozdrobnić na kosteczki. Sałatę włożyć do półmiska, dodać umyte i przekrojone na pół winogrona, oczyszczone jeżyny, granat i słonecznik. Przygotować sos: obrać i posiekać cebulę w drobną kostkę, dodać miód i posiekaną pietruszkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Sos podawać w oddzielnej miseczce, jako dodatek do sałatki.

Strony

Komentarze (6)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-26 17:29:06

Najlepsza: arbuz i feta :))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-26 23:35:37

Huba Buba śmierć za jutra - Jeżeli to przeczytałeś twoja matka jutro zginie chyba że wkleisz to do 5 innyc-ja wpisuję bo się boję

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-01 15:26:35

Owszem ,sałatki owocowe są pyszne w wakacje,a teraz to już chyba sałatki warzywne,bo też są pyszne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-27 00:08:44

Arbuz ku.wa z pomidorami?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-26 16:37:05

mmm pyszotka

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-26 16:36:43

arbuz z fetą jest pyszna, polecam!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1