Poradnik Kulinarny: Przepisy na pyszne i SŁODKIE babki (Apetyczne!)

22 Października 2011

Gdy zabraknie ci pomysłu na słodki podwieczorek, postaw na babkę. Zrobisz ją w mig, a smakować będzie każdemu.

babki

Wszystkie wiemy, że słodkości są kaloryczne i lepiej pałaszować je z umiarem (albo najlepiej w ogóle). Babki to jednak słodkie przekąski, które udają się nawet początkującym paniom domu, a smakują świetnie. Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować te smakowite przysmaki i oczarować nimi wszystkich domowników. Do dzieła!

Babka migdałowa

Składniki: 10 dag migdałów, 8 jajek, 5 dag miodu, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, 10 dag cukru pudru, 10 dag mąki ziemniaczanej, tłuszcz, bułka tarta do formy

Wykonanie: migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z miodem, sokiem z cytryny i pomarańczy. Połączyć z migdałami, cukrem i ubitą pianą z białek, przesypując przesianą mąką. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię i piec około 40 minut w gorącym piekarniku (nagrzanym do około 200 stopni).

Babka piaskowa

Składniki: 25 dag mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 5 jajek, 15 dag cukru pudru, łyżeczka otartej skórki cytrynowej, 2-3 łyżki soku z cytryny, 5 dag rodzynków, sól, tłuszcz, bułka tarta

Wykonanie: mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką, skórką cytrynową, sokiem, opłukanymi rodzynkami oraz ubitą na sztywno pianą z białek. Następnie przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec około godzinę w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Babka jajeczna

Składniki: 20 dag mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczanej, 20 jajek, 30 dag cukru pudru, 30 dag czekolady, 5 dag orzechów włoskich bez łupin, tłuszcz, bułka tarta

Wykonanie: mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, przesiać. Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i roztopioną czekoladą, a także sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi orzechami. Połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, przesypując mąką. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec przez około 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Strony

Komentarze (10)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-23 12:22:29

z 20 jajek pogieło ?!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-22 20:02:22

uwielbiam muffinki!!:-))) muffinka.pl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-22 14:59:06

migdałowa pycha

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-22 11:05:26

Najprostsza, tradycyjna babka piaskowa, którą zaraz upiekę jest THE BEST .

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-22 01:05:39

jedzcie słodycze, a będziecie grube i brzydkie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-22 10:18:29

znasz to z autopsji?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-22 10:21:21

zakompleksiona jakas

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-22 13:28:44

tak, kiedyś żarłam słodycze na potęgę, odkąd z nich zrezygnowałam i zastąpiłam owocami, schudłam i poprawiła mi się cera i włosy. przykre to, ale prawdziwe

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-23 15:58:23

ja jakoś jem cały czas słodycze i nie tylko a jestem szczupła i ładna

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-23 20:04:38

chcesz się pochwalić czy o co chodzi???

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1