Poradnik Kulinarny: Przepisy na pyszne i orzeźwiające kompoty owocowe

25 Czerwca 2011

Nareszcie lato. Będziemy teraz pić dużo i często – wodę, napoje, soki. A co powiesz na pyszny kompot? I to zrobiony przez ciebie!

kompot

Kompoty pijemy podobno od 700 lat, a wywodzą się jeszcze z czasów Imperium Osmańskiego. Przyrządza się je przede wszystkim z owoców – jabłek, truskawek, wiśni, gruszek, porzeczek. Są idealne na upalne dni. Mają niedużo kalorii, gaszą pragnienie i smakują wybornie. Oto garść przepisów.

Kompot jabłkowy

Składniki: 1 kg słodkich jabłek, sok i skórka z 1 dużej pomarańczy, 3-4 goździki, 4 szklanki wody niegazowanej, 2 łyżki rodzynek, 1 opakowanie cukru waniliowego, cukier do smaku

Wykonanie: jabłka umyć, obrać i podzielić na połówki, jednocześnie wydrążając gniazda nasienne. Zalać wodą z cukrem, wrzucić rodzynki, goździki i skórkę z pomarańczy (wcześniej pomarańczę trzeba koniecznie sparzyć!). Gotować wszystko przez około 6-8 minut. Garnek zdjąć z kuchenki, wlać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Wyłowić goździki. Kompot należy podawać z połówkami jabłek.

Kompot porzeczkowy

Składniki: 30 dag czerwonych porzeczek, 2-3 wczesne jabłka, 4 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie: trzy szklanki wody zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Jabłka dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząsteczki. Porzeczki przebrać, opłukać i usunąć ogonki. Jabłka włożyć do wrzącego syropu, zagotować na małym ogniu. Dodać porzeczki, wymieszać i zdjąć z ognia. Ostudzić. Przelać do szklanek lub specjalnych kompotierek. Podawać kompot ostudzony, a jeśli będzie bardzo gorąco, można do każdej szklanki włożyć kostkę lodu.

Tradycyjny kompot śliwkowy

Składniki: 40 dag śliwek, 4 szklanki wody, 5 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 3-4 goździki, cynamon

Wykonanie: wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny oraz goździkami i cynamonem. Śliwki wydrylować, przekroić na połówki. Włożyć do wrzącej wody i zagotować do miękkości. Ostudzić.

 

 

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (12)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-19 21:25:19

WvoqsK wzdmvngnukrg

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-17 14:35:38

Q6orOM ivhpuokuwpod

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-17 01:39:32

It's spooky how cevler some ppl are. Thanks!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-25 22:54:37

do ciast dodaje się cukier WANILINOWY a nie waniliowy :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-25 15:38:05

A co to jest cukier waniliowy? ;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-25 21:34:36

widac ze w zyciu ciasta nie upieklas :O

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-26 03:38:01

Chyba Ty, skoro nie wiesz ze to nie cukier waniliowy a WA NI LI NO WY ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-26 11:17:34

Któraś z firm sprzedaje prawdziwy cukier waniliowy aromatyzowany wanilią. Taki cukier można też zrobić samodzielnie wrzucając resztkę laski wanilii (taką która zostaje po wyskrobaniu ziarenek) do szczelnego słoiczka ze zwykłym cukrem, więc to nie problem :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-25 02:03:24

a coś bez cukru? ;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-25 09:57:51

Jak chcesz kompot bez cukru to cukier w przepisie zastap slodzikiem lub pomin w ogole.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-26 13:26:02

to już lepiej wziąć cukier, wszystkie słodziki to gówno.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-25 01:44:37

mniami

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz