Poradnik Kulinarny: Przepisy na jesienne zupy za mniej niż 10 zł

03 Października 2011

Są niedrogie i proste w przygotowaniu, a co najważniejsze, bardzo pożywne! Idealna na jesień!

zupa

Łatwo jest przygotować pyszne danie, jeżeli mamy do dyspozycji sporą sumę pieniędzy. Znacznie większą sztuką jest natomiast ugotowanie czegoś wyśmienitego jak najtańszym kosztem. Istnieją jednak potrawy, które są niedrogie i łatwe w przygotowaniu. Mówimy tutaj oczywiście o zupach. Warzywne wywary najlepiej smakują jesienią. Gdy na dworze robi się zimno, nic tak bardzo nie poprawi nam nastroju, jak talerz ciepłego, pożywnego bulionu.

Zupę przygotować można na wiele sposobów. Poniżej prezentujemy nasze propozycje. Życzymy smacznego!

Cebulowy przysmak

Składniki: 20 dag cebuli, 2 kostki rosołowe, 10 dag sera żółtego, 5 dag masła, łyżka mąki, 6 kromek bagietki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, podsmażyć lekko na maśle. Dodać czosnek. Wszystko oprószyć lekko mąką. Kostki rosołowe rozpuścić w gorącej wodzie. Wrzucić cebulę i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość gotować około 20 minut. W tym czasie należy przygotować bagietki – posmarować je masłem i włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Gotową zupę przelać do żaroodpornego naczynia, włożyć chrupiące grzanki, wszystko posypać startym na grubych oczkach serem. Zapiec w piekarniku.

Słoneczna zupa z cukinii

Składniki: 2 duże cukinie, cytryna, 4 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 kostki rosołowe, 1 łyżeczka kurkumy, 100 g ryżu, sól, pieprz

Wykonanie: Obrane ze skórki cukinie kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy trochę soku z cytryny, oliwę, kurkumę, sól, pieprz. Całość dusimy do czasu aż cukinia nieco zmięknie. Następnie zalewamy wszystko wywarem sporządzonym z kostek rosołowych (ok. 2 litry) Dodajemy ryż. Wszystko gotujemy około 15-20 minut.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (19)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

ewelka
(Ocena: 5)
2014-12-01 14:44:21

re: Poradnik Kulinarny: Przepisy na jesienne zupy za mniej niż 10 zł

na jesienne słoty świetnie nadają się wszystkie zupki Profi :) moja ulubiona to grochowa

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-10 14:58:48

pikantna serowa jest całkiem smaczna, tylko nie dajcie za dużo papryki

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-05 13:23:14

Pikantna zupa serowa brzmi smakowicie ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-04 10:53:36

akurat kostka rosołowa ma 15 kcal w sztuce..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-03 15:43:56

Ta panda w kubku wygląda strasznie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-03 09:10:35

KTO TU JEST TĘPY, DOBRZE CENA JEST PODANA NA JEDNĄ PORCJĘ (garnek zupy) ale zastanów sie kto ci w sklepie sprzeda kawałek masął czy sera?? co moze i cena jest podana na jedna porcję ale ty i tak i tak musisz kupić całosc tego cholernego masła zeby ugotowac ta cholerna zupę, czy to takie trudne zeby zrozumieć?? no wezcie logicznie pomyślcie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-02 17:08:50

cebulowa pyszna! właśnie się zajadam:)))) Dziękuję za przepis!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-01 20:48:37

10dag tego 5 dag tego i tamtego ale w sklepie chyba tak nie srzedadza trzeba kupić w całosci np masło czy ser zółty to bez sensu kto to pisze w ogule??

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-01 22:22:28

no trudno głąbcze, żeby było inaczej! raczej jak otworzysz książkę kucharską, to też masz 10 dag tego 5 tamtego. a tu masz podane przepisy an dania stosunkowo tanie. tak trudno ogarnąć ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-03 07:47:35

ludzie to jednak naprawdę idioci

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-01 20:44:17

dziewczyny wezcie sobie do potrzebnych skladników poszczególnych dan dopiszcie mniej wiecej ile co kosztuje, mi przy kazdej wychodzi conajmniej 20 zł!!!! to jakie to jest mniej niz 10 zł chyba ze ten kto to pisał ma 80% cio procentowe znizki w sklepie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-02 13:58:05

ale wy tępe jesteście -.- 10 zł za danie. a nie za wszystkie skladniki jakie kupisz. to orientacyjnie podana kwota (czasami w książkach kucharskich napisana jest cena za jedną porcję, tu podobnie, ale za garnek zupy) z reszty kupionych składników mozesz ugotować inne dania. jesli użyjesz tylko 2 kostki z 10 to jest to tylko 1/5 ceny. pojedyncze warzywa (w tak niewielkich ilościach) też kosztują grosze.... poza tym większość skladników zazwyczaj masz w domu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-03 07:16:34

No wlasnie. Kto przy zdrowych zmyslach idzie do sklepu po jedna marchewke, jedna cebule i pietruszke. Przeciez jak juz sie wychodzi po zakupy to kupuje sie kilka sztuk. Nawet nie licze ile moze kosztowac taka zupa, bo przeciez warzywa sa stosunkowo tanie kilkanascie groszy. No i maslo to chyba ma kazdy w domu... A i kostki nie sa drogie bo to jest jakies 3 zlote za 6-10 sztuk wiec nie marudzic

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-01 18:12:57

a kalorii w ch**

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-03 07:23:30

dla osób odchudzających się - śmietanę zastąpcie jogutem naturalnym, kostke rosołową - wywarem z warzyw, który same przygotujecie, masło olejem roślinnym lub oliwą z oliwek. :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-04 14:11:18

po co, skoro lepiej narzekać? ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz