Ta włoska potrawa zdobyła wielbicieli jak świat szeroki. Niewykluczone, że pierwszą pizzę zrobili starożytni Grecy, skąd przysmak ten trafił do starożytnego Rzymu. Pierwsza współczesna pizza powstała ponoć w 1889, gdy Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka z mężem. Lokalny piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były pomidory, ser mozzarella i bazylia, zgodne z narodowymi barwami Włoch. Potrawę nazwano margheritą, która do dzisiaj uznawana jest za najpopularniejszą i najprostszą wersję pizzy. Jednak zamiast stołować się w lokalach, pyszną pizzę można przygotować w domu. Oto garść kulinarnych inspiracji.
Składniki: 45 dag mąki, 4 dag drożdży, 2 łyżki oleju, sól, 25 dag pomidorów, kilka plastrów wędzonej szynki, duża cebula, pół szklanki żółtego sera (cheddara lub goudy), po kawałku papryki żółtej i czerwonej, keczup, oregano lub przyprawa do pizzy, sól
Wykonanie: drożdże rozprowadzić kilkoma łyżkami ciepłej wody, wlać do mąki i posolić. Dolewając trochę wody (około 3/4 szklanki), wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło – powinno podwoić swoją objętość. Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki. Ser pokroić w niezbyt grube plastry lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć i pokroić w słupki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na niezbyt gruby (0,5-1 cm) placek i ułożyć go w dużej natłuszczonej blasze. Posmarować trzema łyżkami keczupu, ułożyć na nim plastry szynki, cebulę wymieszaną z pomidorami i paprykę. Posypać oregano i żółtym serem. Wstawić do gorącego (180 stopni) piekarnika i piec przez 25 minut.
Składniki: 30 dag mąki, 20 g drożdży, pół szklanki letniej wody, pół łyżeczki soli, łyżka miękkiego masła, pół kilograma pomidorów, 10 dag cienkich plasterków salami, 20 dag mozzarelli, suszone oregano, bazylia i rozmaryn, dwie łyżki oleju
Wykonanie: mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże, trochę wody i delikatnie wymieszać rozczyn z niewielką ilością mąki. Następnie odstawić do wyrośnięcia na kwadrans pod przykryciem. Wyrobić ciasto drożdżowe, dodając do mąki z rozczynem pozostałą wodę, sól i masło. Gładkie, odstające od ręki ciasto zagniatać przez 10 minut, po czym ponownie odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na pół godziny. Z ciasta uformować okrągłe placki o grubszych brzegach i układać je na blasze. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cząstki pomidorów rozłożyć razem z plasterkami salami na plackach. Wszystkie pizze posypać ziołami, skropić olejem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia, a potem piec przez około 25 minut w gorącym piekarniku.
Składniki: 30 dag mąki, 2 łyżki oleju, 2 dag drożdży, 1/3 szklanki mleka, szklanka wody, tłuszcz do formy, sól, 3 cebule, 3 pomidory, 4 dag kaparów, 4 łyżki oleju, 12 dag żółtego sera ementalskiego, tymianek, bazylia pieprz, sól
Wykonanie: wyrobić ciasto drożdżowe, po czym odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, a potem podsmażyć na oleju. Pomidory sparzyć, dokładnie obrać ze skórki i pokroić na równe cząstki. Wyrośnięte ciasto ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie. Na ciasto wyłożyć cebulę i pomidory, a całość posypać opłukanymi kaparami, przyprawami i startym serem. Polać całość resztą oleju. Pizzę piec w gorącym piekarniku przez 20 minut.
Składniki: czubata szklanka mąki, 2 dag drożdży, łyżeczka cukru, pół szklanki letniej wody, 5 dag szynki, po 20 zielonych i czarnych oliwek, jajko, łyżka mleka, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, łyżeczka przyprawy do pizzy, sól
Wykonanie: na stolicę wysypać mąkę i zrobić wgłębienie. Wsypać w nie pokruszone drożdże i cukier, a następnie wlać letnią wodę i odstawić na 30 minut. Dodać sól i dwie łyżki oliwy. Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować na okrągły placek i przełożyć do natłuszczonej formy. W słupki pokroić szynkę, posiekać czosnek i razem z oliwkami powgniatać je w ciasto. Polać je z wierzchu pozostałą oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 20 minut. Po tym czasie pizzę na chwilę wyjąć, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, przyprawą i solą. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez około 10 minut.
Składniki: 3-4 łyżki mąki, 2 jajka, szklanka pokrojonej wędliny, pół szklanki starego żółtego sera, duży pomidor, po łyżeczce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej do smażenia
Wykonanie: jajka zagnieść z mąką. Jeśli ciasto będzie miało zbyt gęstą konsystencję, dolać trochę wody. Następnie zagnieść ciasto razem z pokrojoną wędliną, szczypiorkiem, pietruszką, solą, pieprzem i ziołami. Na patelni rozgrzać olej, wylać tak przygotowane ciasto. Kiedy omlet podsmaży się z jednej strony, przewrócić go i ułożyć na wierzchu plasterki pomidora. Posypać startym serem i ziołami. Przykryć i dosmażyć. Kiedy ser się stopi, pizza będzie gotowa.
I jeszcze jeden przepis na domową pizzę: kliknij tutaj.
Julia Wysocka
Zobacz także:
POMYSŁ NA PREZENT: Książka kulinarna dla faceta
Mężczyzna też może nauczyć się gotować.
Naked Body Sushi – japońskie specjały na nagim ciele
Japońskie przysmaki zaserwowane w niekonwencjonalny sposób.