Poradnik Kulinarny: Przepisy na domową PIZZĘ - szybko, pysznie, na bogato! Mniam!

Większość z nas nie może się jej oprzeć. Dlaczego zatem nie przygotować jej we własnym domu?
Poradnik Kulinarny: Przepisy na domową PIZZĘ - szybko, pysznie, na bogato! Mniam!
18.02.2012

Ta włoska potrawa zdobyła wielbicieli jak świat szeroki. Niewykluczone, że pierwszą pizzę zrobili starożytni Grecy, skąd przysmak ten trafił do starożytnego Rzymu. Pierwsza współczesna pizza powstała ponoć w 1889, gdy Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka z mężem. Lokalny piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były pomidory, ser mozzarella i bazylia, zgodne z narodowymi barwami Włoch. Potrawę nazwano margheritą, która do dzisiaj uznawana jest za najpopularniejszą i najprostszą wersję pizzy. Jednak zamiast stołować się w lokalach, pyszną pizzę można przygotować w domu. Oto garść kulinarnych inspiracji.

Pizza standard

Składniki: 45 dag mąki, 4 dag drożdży, 2 łyżki oleju, sól, 25 dag pomidorów, kilka plastrów wędzonej szynki, duża cebula, pół szklanki żółtego sera (cheddara lub goudy), po kawałku papryki żółtej i czerwonej, keczup, oregano lub przyprawa do pizzy, sól

Wykonanie: drożdże rozprowadzić kilkoma łyżkami ciepłej wody, wlać do mąki i posolić. Dolewając trochę wody (około 3/4 szklanki), wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło – powinno podwoić swoją objętość. Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki. Ser pokroić w niezbyt grube plastry lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć i pokroić w słupki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na niezbyt gruby (0,5-1 cm) placek i ułożyć go w dużej natłuszczonej blasze. Posmarować trzema łyżkami keczupu, ułożyć na nim plastry szynki, cebulę wymieszaną z pomidorami i paprykę. Posypać oregano i żółtym serem. Wstawić do gorącego (180 stopni) piekarnika i piec przez 25 minut.

pizza

Pizza z mozzarellą

Składniki: 30 dag mąki, 20 g drożdży, pół szklanki letniej wody, pół łyżeczki soli, łyżka miękkiego masła, pół kilograma pomidorów, 10 dag cienkich plasterków salami, 20 dag mozzarelli, suszone oregano, bazylia i rozmaryn, dwie łyżki oleju

Wykonanie: mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże, trochę wody i delikatnie wymieszać rozczyn z niewielką ilością mąki. Następnie odstawić do wyrośnięcia na kwadrans pod przykryciem. Wyrobić ciasto drożdżowe, dodając do mąki z rozczynem pozostałą wodę, sól i masło. Gładkie, odstające od ręki ciasto zagniatać przez 10 minut, po czym ponownie odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na pół godziny. Z ciasta uformować okrągłe placki o grubszych brzegach i układać je na blasze. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cząstki pomidorów rozłożyć razem z plasterkami salami na plackach. Wszystkie pizze posypać ziołami, skropić olejem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia, a potem piec przez około 25 minut w gorącym piekarniku.

Pizza florencka

Składniki: 30 dag mąki, 2 łyżki oleju, 2 dag drożdży, 1/3 szklanki mleka, szklanka wody, tłuszcz do formy, sól, 3 cebule, 3 pomidory, 4 dag kaparów, 4 łyżki oleju, 12 dag żółtego sera ementalskiego, tymianek, bazylia pieprz, sól

Wykonanie: wyrobić ciasto drożdżowe, po czym odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, a potem podsmażyć na oleju. Pomidory sparzyć, dokładnie obrać ze skórki i pokroić na równe cząstki. Wyrośnięte ciasto ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie. Na ciasto wyłożyć cebulę i pomidory, a całość posypać opłukanymi kaparami, przyprawami i startym serem. Polać całość resztą oleju. Pizzę piec w gorącym piekarniku przez 20 minut.

pizza

Pizza z oliwkami

Składniki: czubata szklanka mąki, 2 dag drożdży, łyżeczka cukru, pół szklanki letniej wody, 5 dag szynki, po 20 zielonych i czarnych oliwek, jajko, łyżka mleka, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, łyżeczka przyprawy do pizzy, sól

Wykonanie: na stolicę wysypać mąkę i zrobić wgłębienie. Wsypać w nie pokruszone drożdże i cukier, a następnie wlać letnią wodę i odstawić na 30 minut. Dodać sól i dwie łyżki oliwy. Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować na okrągły placek i przełożyć do natłuszczonej formy. W słupki pokroić szynkę, posiekać czosnek i razem z oliwkami powgniatać je w ciasto. Polać je z wierzchu pozostałą oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 20 minut. Po tym czasie pizzę na chwilę wyjąć, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, przyprawą i solą. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez około 10 minut.

Pizza z patelni

Składniki: 3-4 łyżki mąki, 2 jajka, szklanka pokrojonej wędliny, pół szklanki starego żółtego sera, duży pomidor, po łyżeczce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej do smażenia

Wykonanie: jajka zagnieść z mąką. Jeśli ciasto będzie miało zbyt gęstą konsystencję, dolać trochę wody. Następnie zagnieść ciasto razem z pokrojoną wędliną, szczypiorkiem, pietruszką, solą, pieprzem i ziołami. Na patelni rozgrzać olej, wylać tak przygotowane ciasto. Kiedy omlet podsmaży się z jednej strony, przewrócić go i ułożyć na wierzchu plasterki pomidora. Posypać startym serem i ziołami. Przykryć i dosmażyć. Kiedy ser się stopi, pizza będzie gotowa.

I jeszcze jeden przepis na domową pizzę: kliknij tutaj.

Julia Wysocka

Zobacz także:

POMYSŁ NA PREZENT: Książka kulinarna dla faceta

Mężczyzna też może nauczyć się gotować.

Naked Body Sushi – japońskie specjały na nagim ciele

Japońskie przysmaki zaserwowane w niekonwencjonalny sposób.

Polecane wideo

Komentarze (21)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 28.03.2012 13:11
ja kupuje guseppe smakuje jak domowa
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 20.02.2012 17:25
nie keczup! sos! ze świeżych pomidorków, bazylii i cebulki! i zapamiętajcie żelazną zasadę: NAJPIERW SER, POTEM DODATKI, DODATKI MAJĄ ZATOPIĆ SIĘ W SERZE I UPIEC SIĘ A NIE UGOTOWAĆ !!!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.02.2012 00:07
No już się tak nie czepiajcie tego żółtego sera :P W wielu pizzeriach widziałam góralską z oscypkiem więc chyba można pójść w stronę kuchni fusion, nie? ;) Zwłaszcza że napisali o goudzie lub cheddarze a nie wyrobie seropodobnym z supermarketu.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.02.2012 22:02
KECZUP zamiast sosu? omg.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.02.2012 17:37
Nie róbcie pizzy według tych przepisów, bo to profanacja tego dania. Keczup-fuu a 4 dag drożdży to zdecydowanie za dużo- będzie czuć je w cieście a pizza wyrośnie na 10 cm w górę, żółty ser to w ogóle tragedia- pizza pływa w tłuszczu i robi się zapiekanka. Osobiście sos i ciasto robię sama, a pizza wychodzi świetnie. Przepis: Ciasto: 2 dag świeżych drożdży rozpuścić z łyżką mąki i łyżeczką cukru w 3/4 szklanki letniej wody (woda nie może być gorąca, bo sparzy drożdże ani za zimna, bo pizza nie wyrośnie w ogóle). Rozczyn zostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Rozczyn należy trzymać w średniej misce, bo jak urośnie to może się wylać z naczynia dając dużo do sprzątania. Do dużej miski należy wsypać 2,5 szklanki mąki. Osobiście jej nie przesiewam, bo nie lubię bardzo grubego ciasta. Do mąki należy dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i łyżeczkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto później trzeba wyrabiać aż będzie się lekko lepić do ręki. Wyrabianie zajmuje nie więcej jak 10 minut. Jeśli ciasto za bardzo się lepi należy dodać troszkę mąki, a w ogóle się nie lepi to troszkę wody. Ciasto należy później przykryć ściereczką odstawić aż podwoi swoją objętość- zajmuje mu to około 15-20 minut. Po wyrośnięciu ciasta nie trzeba go wałkować- rękoma też da się nadać pizzy okrągły kształt :) Nawet lepiej niż wałkiem. Sos: W małym garnku rozgrzać oliwę, na gorącą oliwę wrzucić 1 dużą lub 2 małe cebulki pokrojone w kostkę. Smażyć aż się zeszkli. Na cebulkę wrzucić 3-4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę. Później należy dodać 3 łyżeczki ostrej papryki w proszku (można dodać mniej lub więcej papryki w zależności jak lubimy ostry sos. Ja proponuję dodać 3 łyżeczki na pierwszy raz a później można eksperymentować). Następnie należy wrzucić 2 lub 3 pomidory bez skórki pozbawione większości miąszu (w zimę pomidory są lekko mówiąc niedobre- okropne głąby bez smaku. Dlatego korzystam z przecierów pomidorowych w puszkach lub pudełkach- są lepsze niż te paskudne zimowe pomidory. Dobrze jest kupić dobry przecier- najlepiej we włoskim sklepie. Przeciery z supermarketów są trochę kwaśne- w ostateczności da się przeżyć) W przypadku przecieru należy do dodać około 300 gramów. Sos zagotować a na końcu wsypać oregano- może być suszone. Jak będzie świeże to prawdziwy luksus. Sos w smaku powinien być lekko niedosolony. Jeśli ktoś lubi bardzo ostry to może wtedy dodać suszonej papryki albo czosnku. Jak kto woli. Nie należy dodawać za to koncentratu labo keczupu- to jest tragedia dla pizzy. Blachę posmarować tłuszczem, ułożyć na niej placek, następnie rozprowadzić sos, na wierzch położyć pokrojoną w kosteczkę nie całą mozzarellę (jak będzie już gotowa, utarta to lepiej dla nas-mniej pracy) a następnie wszelkie dodatki: szynkę, ananasa paprykę, pieczarki czy co tam jeszcze chcecie. Jeśli pieczarki to proponuję je wcześniej odrobinkę podsmażyć na maśle- nie będą dzięki temu twarde. Pizzę posypać resztką mozzarelli, można tez bazylią. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200-220 stopni i piec przez 10-12 minut aż ser na wierzchu będzie przypieczony. I pizza gotowa!
zobacz odpowiedzi (2)

Polecane dla Ciebie