Poradnik Kulinarny: Przepisy na domową PIZZĘ - szybko, pysznie, na bogato! Mniam!

18 Lutego 2012

Większość z nas nie może się jej oprzeć. Dlaczego zatem nie przygotować jej we własnym domu?

pizza

Ta włoska potrawa zdobyła wielbicieli jak świat szeroki. Niewykluczone, że pierwszą pizzę zrobili starożytni Grecy, skąd przysmak ten trafił do starożytnego Rzymu. Pierwsza współczesna pizza powstała ponoć w 1889, gdy Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka z mężem. Lokalny piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były pomidory, ser mozzarella i bazylia, zgodne z narodowymi barwami Włoch. Potrawę nazwano margheritą, która do dzisiaj uznawana jest za najpopularniejszą i najprostszą wersję pizzy. Jednak zamiast stołować się w lokalach, pyszną pizzę można przygotować w domu. Oto garść kulinarnych inspiracji.

Pizza standard

Składniki: 45 dag mąki, 4 dag drożdży, 2 łyżki oleju, sól, 25 dag pomidorów, kilka plastrów wędzonej szynki, duża cebula, pół szklanki żółtego sera (cheddara lub goudy), po kawałku papryki żółtej i czerwonej, keczup, oregano lub przyprawa do pizzy, sól

Wykonanie: drożdże rozprowadzić kilkoma łyżkami ciepłej wody, wlać do mąki i posolić. Dolewając trochę wody (około 3/4 szklanki), wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło – powinno podwoić swoją objętość. Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki. Ser pokroić w niezbyt grube plastry lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć i pokroić w słupki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na niezbyt gruby (0,5-1 cm) placek i ułożyć go w dużej natłuszczonej blasze. Posmarować trzema łyżkami keczupu, ułożyć na nim plastry szynki, cebulę wymieszaną z pomidorami i paprykę. Posypać oregano i żółtym serem. Wstawić do gorącego (180 stopni) piekarnika i piec przez 25 minut.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (21)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-28 13:11:38

ja kupuje guseppe smakuje jak domowa

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-16 13:58:38

a jadles domowa???

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-20 17:25:09

nie keczup! sos! ze świeżych pomidorków, bazylii i cebulki! i zapamiętajcie żelazną zasadę: NAJPIERW SER, POTEM DODATKI, DODATKI MAJĄ ZATOPIĆ SIĘ W SERZE I UPIEC SIĘ A NIE UGOTOWAĆ !!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 00:07:27

No już się tak nie czepiajcie tego żółtego sera :P W wielu pizzeriach widziałam góralską z oscypkiem więc chyba można pójść w stronę kuchni fusion, nie? ;) Zwłaszcza że napisali o goudzie lub cheddarze a nie wyrobie seropodobnym z supermarketu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-18 22:02:02

KECZUP zamiast sosu? omg.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-18 17:37:50

Nie róbcie pizzy według tych przepisów, bo to profanacja tego dania. Keczup-fuu a 4 dag drożdży to zdecydowanie za dużo- będzie czuć je w cieście a pizza wyrośnie na 10 cm w górę, żółty ser to w ogóle tragedia- pizza pływa w tłuszczu i robi się zapiekanka. Osobiście sos i ciasto robię sama, a pizza wychodzi świetnie. Przepis: Ciasto: 2 dag świeżych drożdży rozpuścić z łyżką mąki i łyżeczką cukru w 3/4 szklanki letniej wody (woda nie może być gorąca, bo sparzy drożdże ani za zimna, bo pizza nie wyrośnie w ogóle). Rozczyn zostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Rozczyn należy trzymać w średniej misce, bo jak urośnie to może się wylać z naczynia dając dużo do sprzątania. Do dużej miski należy wsypać 2,5 szklanki mąki. Osobiście jej nie przesiewam, bo nie lubię bardzo grubego ciasta. Do mąki należy dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i łyżeczkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto później trzeba wyrabiać aż będzie się lekko lepić do ręki. Wyrabianie zajmuje nie więcej jak 10 minut. Jeśli ciasto za bardzo się lepi należy dodać troszkę mąki, a w ogóle się nie lepi to troszkę wody. Ciasto należy później przykryć ściereczką odstawić aż podwoi swoją objętość- zajmuje mu to około 15-20 minut. Po wyrośnięciu ciasta nie trzeba go wałkować- rękoma też da się nadać pizzy okrągły kształt :) Nawet lepiej niż wałkiem. Sos: W małym garnku rozgrzać oliwę, na gorącą oliwę wrzucić 1 dużą lub 2 małe cebulki pokrojone w kostkę. Smażyć aż się zeszkli. Na cebulkę wrzucić 3-4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę. Później należy dodać 3 łyżeczki ostrej papryki w proszku (można dodać mniej lub więcej papryki w zależności jak lubimy ostry sos. Ja proponuję dodać 3 łyżeczki na pierwszy raz a później można eksperymentować). Następnie należy wrzucić 2 lub 3 pomidory bez skórki pozbawione większości miąszu (w zimę pomidory są lekko mówiąc niedobre- okropne głąby bez smaku. Dlatego korzystam z przecierów pomidorowych w puszkach lub pudełkach- są lepsze niż te paskudne zimowe pomidory. Dobrze jest kupić dobry przecier- najlepiej we włoskim sklepie. Przeciery z supermarketów są trochę kwaśne- w ostateczności da się przeżyć) W przypadku przecieru należy do dodać około 300 gramów. Sos zagotować a na końcu wsypać oregano- może być suszone. Jak będzie świeże to prawdziwy luksus. Sos w smaku powinien być lekko niedosolony. Jeśli ktoś lubi bardzo ostry to może wtedy dodać suszonej papryki albo czosnku. Jak kto woli. Nie należy dodawać za to koncentratu labo keczupu- to jest tragedia dla pizzy. Blachę posmarować tłuszczem, ułożyć na niej placek, następnie rozprowadzić sos, na wierzch położyć pokrojoną w kosteczkę nie całą mozzarellę (jak będzie już gotowa, utarta to lepiej dla nas-mniej pracy) a następnie wszelkie dodatki: szynkę, ananasa paprykę, pieczarki czy co tam jeszcze chcecie. Jeśli pieczarki to proponuję je wcześniej odrobinkę podsmażyć na maśle- nie będą dzięki temu twarde. Pizzę posypać resztką mozzarelli, można tez bazylią. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200-220 stopni i piec przez 10-12 minut aż ser na wierzchu będzie przypieczony. I pizza gotowa!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-18 18:05:43

ale żeś naprodukowała tego tekstu ;p wypróbuje Twój przepis chociazby dlatego, że chciało Ci sie tyle pisać ;D pozdrawiam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-18 23:02:31

Haha dokładnie to samo miałam napisać - przepis skopiowany i zapisany w wordzie żeby nie zginął i przy następnej okazji wypróbuję. Skoro się tak rozpisałaś to chyba warto skosztować takiej pizzy :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-18 17:02:18

Japa-Sklep pl - POLECAM DZIEWCZYNY!! swietnej jakosci modne ciuchy;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-18 14:22:25

Pizza z patelni "pół szklanki starego żółtego sera" Karny kut*s za stary ser ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-18 10:42:24

nie wiecie co to dobra pizza biedaki

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-18 13:32:21

oświeć nas o Pani

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 00:33:09

sorry ale taki plebs jak ty nie zrozumie ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-18 09:02:05

Wyluzuj histeryczko, jak ci sos nie pasuje to zrob sobie wg wlasnego uznania sos, ser itd. Oni tylko przykład-propozycje podali. Szkoda, że nie napisaliście tylko ile łyżek ciepłej wody do drożdży należy dodać.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-18 10:12:22

3/4 szklanki . ; )

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-18 07:48:27

o-mój-bo-że!!!! Pizza standard z ketchupem zamiast sosu i żółtym serem zamiast mozzarelli ?! Co to jest ?! Potem takie gówno dostaje się w pizzeriach!! To profanacja a nie pizza standard

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-18 11:10:13

i ser na wierzchu :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz