Poradnik Kulinarny: Przepisy na dania kuchni skandynawskiej (nie tylko rybne!)

28 Maja 2011

Przysmaki północy, wśród których królują przede wszystkim ryby, zyskały już rzesze miłośników na całym świecie. Wystarczy ich zasmakować, żeby wiedzieć dlaczego.

łosoś

Noma w Kopenhadze to podobno najlepsza restauracja na świecie. Stoliki rezerwuje się tutaj z kilkumiesięcznych wyprzedzeniem. Szefowie kuchni korzystają z bogactwa skandynawskiej fauny i flory, a tradycyjne receptury prezentują w nowoczesny sposób. Faktycznie, jeśli chodzi o jedzenie, Skandynawowie mają się czym pochwalić. Kochają dziczyznę, pumpernikiel, pasztet z wątróbek, a ryby przyrządzają na tysiące sposób. Pora wnieść nieco północy do własnej kuchni. Dzięki naszym przepisom kuchnia skandynawska na stałe zagości w twoim jadłospisie.

Fiskepudding – budyń z ryb

Składniki: 70 dag filetów dorsza lub łupacza (bez skóry), 1 łyżka miękkiego masła, 2 łyżki bułki tartej, półtorej szklanki śmietany 12 lub 18 proc., półtorej łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki soli

Wykonanie: głęboką foremkę – taką, jak do ciasta – nasmarować masłem i równomiernie obsypać bułką tartą. Pokrojone na małe kawałki filety wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować na gładką masę (ewentualnie można spróbować blenderem). Dodać do wszystkiego śmietanę, sól, mąkę i ucierać razem, aż masa stanie się puszysta. Wlać do przygotowanej uprzednio foremki, uważając, aby nie utworzyły się bąble powietrza. Łopatką kuchenną wyrównać wierzch i przykryć szczelnie folią aluminiową. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić rondel, a w nim foremkę z masą budyniową i przygotować kąpiel wodną tak, aby woda sięgała do 3/4 wysokości foremki. Piec przez około 60-75 minut, sprawdzając, czy woda w rondlu nie wrze zbyt gwałtownie. Budyń będzie gotowy, gdy się lekko zrumieni z wierzchu, a wbita wykałaczka lub widelec będą po wyjęciu suche. Kiedy tak się stanie, wyjąć foremkę z piekarnika i pozostawić na kilka minut. Następnie odlać nadmiar ewentualnego płynu i okroić nożem budyń od boków foremki. Przewrócić do góry dnem na deskę – powinien łatwo wyjść z formy. Gorący fiskepudding jest gotowy do jedzenia.

Norweski pasztet

Składniki: 50 dag wieprzowiny bez kości, 25 dag wieprzowej wątroby, 2 filety anchois, 100 ml mleka, 1 średnia cebula, 3 łyżki mąki, 2 jajka, po pół łyżeczki tymianku i zmielonego ziela angielskiego, sól, pieprz

Wykonanie: cebulę pokroić. To samo zrobić z mięsem i wątrobą. Razem z anchois przepuścić wszystko przez maszynkę do mięsa – dwa razy. Następnie do masy dodać jajka, mąkę, mleko, sól, pieprz oraz zioła i wszystko dokładnie wyrobić. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Natłuszczoną formę keksową wypełnić masą, wstawić do piekarnika i piec około godzinę. Po tym czasie wyjąć z pieca, ostudzić, wyjąć z formy i pokroić z plastry. Podawać najlepiej z ćwikłą i korniszonami.

Strony

Komentarze (6)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-28 23:54:44

mieszkam w norwegii i srednio smakuje mi ich jedzenie, praktycznie wcale.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-28 21:42:10

frikadelle robione są z ryb!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-28 14:08:31

mieszkam w Szwecji, rzeczywiście jedzenie jest tutaj pyszne !! :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-28 21:48:36

ja też i wcale nie uważam, że jest dobre.... polskie jedzenie jest najlepsze. np taki szwedzki chleb- masakra jakas.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-28 13:49:43

W Finlandii na Boże Narodzenie jedzą renifery, może warto spróbować Rudolfa ? :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-28 17:46:48

jak można ku*rwa zjeść renifera ? ja bym sie czuła tak jakbym zjadła jednorożca...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1