Kanapka sama sobie nie jest zła. Złe są dodatki, które łączymy np. z niezdrowym białym pieczywem, a także gotowe produkty dostępne w sklepach. Najwyższa pora przeprosić się z kanapkami i śmiało pałaszować je każdego dnia. Na pewno zasmakują tobie i twoim bliskim.
Składniki: jedna bułka-grahamka, 10 dag bryndzy, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem lub garść samego szczypiorku, ząbek czosnku, łyżeczka majonezu light, łyżeczka jogurtu naturalnego, sól, pieprz lub mielona ostra papryka
Wykonanie: grahamkę przekroić. Jajka i zieleninę drobniutko posiekać. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Wszystko wymieszać z pokruszoną bryndzą, majonezem light i jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku. Tak przygotowaną pastę nałożyć na połówki grahamki.
Składniki: bułka typu pita, 2 duże serki topione, 10 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki masła, sól, pieprz, posiekana pietruszka
Wykonanie: odciąć wierzchołek pity. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i również posiekać. Podsmażyć wszystko razem, ostudzić i dokładnie wymieszać z serkiem topionym, dodając miękkie masło. Doprawić do smaku. Nałożyć do pity, posypać posiekaną pietruszką.
Składniki: pełnoziarniste placki tortilli, duży burak, kilka plasterków szynki parmeńskiej, łyżeczka oliwy z oliwek, 2 łyżki majonezu light, gęsty jogurt (może być grecki), łyżeczka chrzanu, łyżeczka musztardy Dijon, miks sałat, sól, pieprz
Wykonanie: buraka obrać, pokroić w plasterki, osączyć, posmarować łyżeczką oliwy. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie piec na grillu lub w piekarniku, aż zmiękną. Ostudzić. Połączyć z majonezem light i gęstym jogurtem. Dodać po łyżeczce chrzanu i musztardy, szczyptę soli i pieprzu. Takim sosem posmarować pełnoziarniste tortille, zostawiając ok. 1,5 cm marginesu. Na placki rozłożyć buraczki, plasterki szynki parmeńskiej, a każdą przykryć wymytym i osuszonym miksem sałat. Zgiąć środka dwa boki tortilli i zaginając dolny brzeg, zwinąć tortillę w rulon. Przekroić na pół.
Składniki: 4 kubki mąki razowej, 2-3 kubki kefiru lub maślanki, łyżeczka sody, 10 dag masła, łyżeczka posiekanego szczypiorku lub koperku
Wykonanie: przygotować masełko. Szczypiorek lub koperek opłukać i drobno posiekać. Utrzeć z masłem. Uformować wałeczek, schłodzić w lodówce. Gdy zastygnie, pokroić w krążki. W wersji pikantnej zamiast z zieleniną, masło można utrzeć z musztardą. Przygotować podpłomyki. Przesianą mąkę wymieszać z kefirem, dodać sodę i wyrabiać na jednolitą gęstą masę. Formować kółka o średnicy 10 cm, nacinać krzyż – tak, aby upieczony podpłomyk można było łatwiej podzielić. Piec przez 40-45 minut w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli zanurzona w podpłomyku wykałaczka będzie sucha, to znak, że podpłomyki się upiekły.
Składniki: bułki typu fitness (mąka razowa, z sezamem, dynią itp.), 20 dag serka homogenizowanego, garść posiekanego szczypiorku, 3 łyżki masła, 2 jajka ugotowane na twardo, ogórek kiszony lub konserwowy, można dodać 1-2 grzybki marynowane lub papryki, garść startego sera (najlepiej oscypka), sól, pieprz lub pikantna mielona papryka
Wykonanie: bułeczki przekroić na połowy i ewentualnie wydrążyć. Jajka, ogórek, szczypiorek i grzybki drobno posiekać. Serek utrzeć na krem z masłem i startym serem. Dodać posiekane dodatki, dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Bułeczki nadziewać serowym kremem i wstawić na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Tanie obiady: za mniej niż 10 zł
Przepisy dla osób, którym się nie przelewa, a które lubią dobrze zjeść.
Poradnik Kulinarny: Pyszności z jabłek (jedno ma tylko 50 kcal, więc można jeść na potęgę!)
Jabłko w wielu odsłonach. I zawsze pysznie.
Składniki: kromki chleba razowego, 2 średnie bakłażany, pół główki czosnku, 2 jajka ugotowane na twardo, 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny, duża garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, oregano), sól
Wykonanie: bakłażany upiec w piekarniku, obrać ze skórki i przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, można też zblenderować. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub posiekać. Wymieszać z oliwą z oliwek, octem, solą i posiekaną zieleniną. Połączyć z pastą bakłażanową. Jajka posiekać, wymieszać z masą, ewentualnie doprawić. Nałożyć na kromki chleba razowego.
Składniki: bułki z ziarnami, 20 dag dowolnej wędzonej ryby, pół puszki groszku konserwowego, cebula, 20 dag twarogu, 2 łyżki śmietany 12 proc., garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, rzeżucha, bazylia, szczypiorek)
Wykonanie: mięso ryby oddzielić od ości i skóry, rozdrobnić. Starannie zmiksować (można zblenderować) z resztą składników. Bułki z ziarnami przekroić i wypełnić rybną pastą.