Poradnik Kulinarny: Obiadowe tarty mięsno-warzywne (Łatwe do zrobienia!)

20 Sierpnia 2011

Nieprawda, że tarty najlepiej smakują na słodko. Również te wytrawne mogą być prawdziwymi przysmakami.

tarta

Ten wywodzący się z Francji smakołyk, o którym pisaliśmy już w osobnym artykule, przyjął się również w naszym kraju i w okamgnieniu zdobył rzesze zwolenników (i zwolenniczek). Tarty maja tę zaletę, że kruchy spód można połączyć dosłownie ze wszystkim. Dzięki temu zajadać się nią może każdy, bez względu na wiek czy upodobania kulinarne. Oto garść przepisów, do zastosowania od zaraz!

Spód do tarty wytrawnej

Składniki: dwie czubate szklanki mąki, 150 g masła, jedno jajko, dwie łyżki wody, pół łyżeczki soli

Wykonanie: mąkę wysypać na stolnicy, wsiekać masło, dodać sól, wodę i jedno jajko. Wszystko dobrze połączyć i wyrobić na gładką masę. Zawinąć w folię, a następnie odstawić do lodówki na około 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Formę do tarty wysmarować masłem i dokładnie posypać bułką tartą. Po wyjęciu z lodówki ciasto wcisnąć w dno formy, wyrównując brzegi. Ponakłuwać je widelcem (pamiętając o brzegach). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę i ryż, żeby się nie uniosło. Wstawić do piekarnika na około 15 minut i piec aż się zrumieni. Pod koniec pieczenia zdjąć papier z ryżem lub fasolą i piec jeszcze do lekkiego zbrązowienia spodu tarty. Tak przygotowany spód będzie można wykorzystać do każdego przepisu wytrawnego.

Tarta cebulowa

Składniki: spód + pół kilograma cebuli, półtorej szklanki mleka, łyżka margaryny, 3 żółtka, 2 łyżeczki mąki, płaska łyżeczka curry, garść zieleniny (szczypiorek, pietruszka), sól, pieprz

Wykonanie: cebulę pokroić w piórka i udusić z dodatkiem margaryny. Uwaga – nie zrumienić. Gdy się zeszkli, cebulę wymieszać z mąką, uważając, by nie powstały grudki. Do cebuli powoli wlać zimne mleko. Mieszając, zagotować (powinien powstać gęsty sos). Rondelek lub patelnię zdjąć z ognia i wbić do sosu dwa żółtka, wsypać przyprawy (cały czas mieszając!). Następnie wyłożyć równą warstwą na ostudzone ciasto. Pozostałe żółtko rozmącić, wylać na wierzch tarty i delikatnie rozsmarować. Włożyć tortownicę do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Gdy wierzch się zrumieni, wyjąć tartę z pieca, posypać posiekaną zieleniną i podzielić na porcje. Podawać z sokiem pomidorowym lub wielowarzywnym.

Strony

Komentarze (1)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-15 14:16:38

Tutaj wpisz treść komentarza do Poradnik Kulinarny: Obiadowe tarty mięsno-warzywne (Łatwe do zrobienia!)...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1