Mało kto z nas ma czas na wielogodzinne przygotowanie potraw i deserów. Chodzi o to, aby było smacznie, a przy tym szybko i bez komplikacji. Do przygotowania tych słodkich przysmaków wystarczy ci góra pięć składników. Smacznego!
Składniki: pół torebki mrożonych truskawek, 20 dag biszkoptów, kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego, cukier do smaku
Wykonanie: truskawki przelać na cedzaku zimną wodą, dobrze odsączyć i drobniutko pokroić, nie rozmrażając. Biszkopty pokruszyć i wymieszać z truskawkami, skropić aromatem i ewentualnie dosłodzić do smaku.
Składniki: szklanka waniliowego serka homogenizowanego, garść płatków kukurydzianych, 4 owoce kiwi
Wykonanie: kiwi obrać. Trzy z nich pokroić w drobną kostkę, a pozostały owoc pokroić w plasterki. Pokrojone owoce wymieszać z serkiem i rozłożyć do miseczek oraz przybrać pozostawionymi plasterkami owoców. Można także przybrać listkami świeżej melisy lub posypać skórką otartą z pomarańczy.
Składniki: 15 dag maku, 30 dag naturalnego miodu, 10 dag cukru pudru, 2 łyżki rumu (lub aromatu rumowego)
Wykonanie: mak opłukać, sparzyć wrzącą wodą, osączyć. Miód zagotować z cukrem, dodać mak i rum, gotować ciągle mieszając, aż do lekkiego zrumienienia. Następnie wyłożyć na wilgotną stolnicę, rozwałkować na grubość około 1 cm, wystudzić i pokroić w małe kwadraty lub trójkąty.
Składniki: 4 banany, 10 dag czekolady w proszku (może być kakao), pół szklanki likieru bananowego
Wykonanie: banany umyć, sparzyć, obrać ze skórki, polać czekoladą rozpuszczoną w likierze. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Zaskocz wszystkich odświeżającymi przysmakami.
Jak odróżnić oryginalny ser od podróbki?
Rozwiewamy wasze wątpliwości!
Składniki: 30 dag cytryn, 2 szklanki wody, 15 dag cukru, 3-4 dag mąki ziemniaczanej
Wykonanie: cytryny umyć, sparzyć, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych oczkach, zalać wrzącą wodą (niecałe półtorej szklanki), następnie wsypać cukier i zagotować. Pozostałą wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gorącej wody, zagotować, mieszając trzepaczką. Doprawić sokiem z cytryny. Miseczki opłukać zimną wodą, wlać ciepły kisiel i pozostawić do zastygnięcia.
Składniki: 8 krążków ananasa z puszki, 1/3 szklanki śmietanki 36 proc., 1 dag żelatyny, syrop z ananasa z puszki
Wykonanie: ananasy ułożyć w pucharkach, śmietanę wymieszać z żelatyną i odstawić na 20 minut. Następnie rozpuścić na parze, przestudzić, połączyć z syropem, zalać ananasy i pozostawić do stężenia.
Składniki: puszka skondensowanego mleka, 3 kieliszki spirytusu, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 opakowanie cukru wanilinowego
Wykonanie: mleko zmiksować z kawą rozpuszczalną i cukrem wanilinowym. Wymieszać ze spirytusem i schłodzić w lodówce. Podawać w maleńkich „naparstkach”.
Składniki: 20 dag miodu, 10 dag cukru, 40 dag ziaren sezamu, oliwa lub dobry olej
Wykonanie: w małym rondelku z nierdzewnej stali podgrzewać miód z cukrem, stale mieszając drewnianą łyżką albo umieścić rondelek w kąpieli wodnej (na większym garnku z gotującą się wodą). Gdy cukier się rozpuści, dodać ziarno sezamowe i podgrzewać na niewielkim ogniu do chwili, aż masa nieco się przyrumieni, co zwykle zajmuje około 20-25 minut. Wylać na natłuszczony półmisek lub blaszkę do pieczenia, rozsmarować jak najcieniej natłuszczoną szpatułką albo nożem, ostudzić i połamać, można też pokroić na niewielkie kawałki. Do masy sezamowej można dodać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.
Składniki: 4 duże, dojrzałe, jędrne gruszki, sok i otarta skórka z jednej cytryny, 10 dag cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego
Wykonanie: gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w kostkę, skrapiając sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Posypać cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Składniki: pół szklanki drobno posiekanych orzechów (laskowe, arachidowe, włoskie, mogą być też wiórki kokosowe), 2 białka, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 łyżki gorzkiego kakao, 3 łyżki rumu lub brandy, ewentualnie wody z dodatkiem aromatu rumowego lub arakowego
Wykonanie: pół szklanki drobno posiekanych orzechów lekko przyrumienić na suchej patelni. Białka ubić z cukrem pudrem, jedną łyżką kakao i rumem. Wymieszać z rozdrobnionymi orzechami i formować niewielkie kulki. Obtoczyć je w kakao i wstawić do lodówki.