Poradnik Kulinarny: Kuchnia japońska w Twoim domu (sushi, zupa rybna, mus z zielonej herbaty)

11 Lutego 2012

Wspaniałości kuchni japońskiej na wyciągnięcie ręki!

sushi

Pierwsze zetknięcie się z autentyczną kuchnią japońską może być dla Europejczyka szokujące. Specyficzny morski smak zup i warzyw, surowe ryby, zapach sosów niepodobnych do tego, co zwykliśmy za sos uważać, wywołują nieufność i ostrożność, by po pewnym czasie ustąpić zaciekawieniu – twierdzi Iga Rodowicz w encyklopedii poświęconej kuchni japońskiej. Duszą tej kuchni jest sashimi, czyli ryba na surowo, a główną specjalnością – sushi. Jest jeszcze tempura, czyli sposób przyrządzania potraw.

Kawałki ryb, ostryg bądź warzyw macza się w naleśnikowym cieście i wrzuca na kilka sekund do wrzątku oliwy z sezamu. Cała sztuka polega na tym, aby czas zanurzenia był ściśle odmierzony – zaznacza Iga Rodowicz.

Ryż do sushi

Składniki: 2,5 filiżanki ryżu, 2,5 filiżanki wody, 4 łyżki lekkiego octu winnego, 3 łyżki cukru, 2,5 łyżeczki soli, 2 łyżki mirinu (słodkiej płynnej przyprawy; opcjonalnie)

Wykonanie: ryż umyć, namoczyć przez minimum 30 minut, zalać wodą, ugotować według przepisu. Przyprawy wymieszać w kubku. Przenieść ryż do miski (nie może być to metalowe naczynie) i dużą, drewnianą łyżką rozluźnić, mieszając od dna. Polewając przyprawami ciepły ryż, mieszać nadal, aby całość dokładnie przeszła smakiem; aż ryż zrobi się gąbczasty. Odstawić do wystygnięcia (w temperaturze pokojowej) pod ściereczką – nie wkładać do lodówki. Tak przygotowany ryż wykorzystać w ciągu 24 godzin.

Strony

Komentarze (16)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-13 13:12:29

od kiedy sajgonki to kuchnia japońska??!!!!!!!!!! sajgon leży w wietnamie tak btw

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-11 23:37:20

O tej godzinie marzy mi się tylko to, żeby ktoś mnie przytulił.... mmm... super piosenka... youtube.com/watch?v=RCl2MFcUJ5A&

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-11 17:04:54

Litości, od kiedy sajgonki to kuchnia japońska? Jak już wstawiacie takie ładne california rolls na zdjęciu to oczekiwałabym ciekawszych przepisów :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-11 16:06:56

jadlam raz sushi i srednio mi smakowalo. uwazam, ze najlepiej i najzdrowiej jesc rzeczy ze swojej okolicy. oni jedza duzo ryb i morskie glony, bo nie maja ziemi, zeby jej uprawiac...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-11 16:29:22

No nie powiedziałabym :P W takim wypadku Polacy powinni jeść na okrągło ziemniaki z tuczącymi dodatkami - tłuste schabowe, kapustę itd. Nie wiem czy nie zdrowiej takie pyszności jeść raz na jakiś czas a żywić się kuchnią śródziemnomorską czy właśnie sushi. Wydaje mi się że kuchnia jest ważna dla zdrowia a Japończycy mają bardzo wysoką średnią życia. W Europie za przykład mogą służyć Francuzi, którzy odżywiają się w sposób zupełnie inny niż my, Polacy. Dużo warzyw, ryb, wino zamiast wódki czy piwa, mniej tłuszczów zwierzęcych...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-11 16:31:49

A co do jedzenia rzeczy z okolicy to przypomniało mi się, że słyszałam to ale tylko w odniesieniu do owoców - zdrowiej w Europie jeść np. jabłka niż banany. Nie wiem ile w tym prawdy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-11 17:08:22

Nie mają ziemi, żeby ją uprawiać? Nie rozśmieszaj mnie. Rolnictwo w Japonii jest bardzo rozwinięte. Oczywiście na pierwszym miejscu jest uprawa ryżu, ale poza tym uprawiane są zboża, buraki, rzepak, a nawet ziemniaki. Typowe podejście kogoś kto się nie zna "tylko glony i ryby", a to jest tylko mała część tej pysznej kuchni.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-05 19:54:03

oczywiście, że w Europie zdrowiej jeść jabłka, bo mają mniejsza drogę do przebycia. Ba, jablonie są praktycznie w całej Polsce. A przywiezienie bananów z Aftyki trochę trwa, a żeby zachowały swieżość faszeruje je się chemią niestety

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-11 15:48:20

Sajgonki nie są JAPOŃSKIE!! Jak sama nazwa wskazuje pochodzą z Sajgonu czyli z Wietnamu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-11 14:15:42

Sajgonki niby japońskie? Przecież sama ich nazwa wskazuje na to, skąd pochodzą...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-11 12:44:24

Uwilbian azjatycka kuchnie ;]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-11 02:09:05

uwielbiam sushi :) często robimy sobie z chłopakiem, domowej roboty najlepsze :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-11 11:12:02

A ja właśnie nie lubię robić w domu bo nie mam tak dużego wyboru składników niż restauracja i co drugie maki smakuje tak samo :<

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-11 22:24:08

to fakt nie mamy aż tylu składników. z rybki to łosoś i np. wędzony pstrąg, surimi i warzywka (papryki różne kolory, ogórek, awokado..) ale ile zabawy przy wspólnym robieniu i satysfakcja, że samemu sie zrobiło :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-08 18:01:18

Ja kiedyś próbowałam robić w domu. Niestety, nie wyszło mimo szczerych starań i byłam wściekła. Dlatego wolę iść do baru czy restauracji sushi. W Krakowie korzystam z karty rabatowej Karta na Plus i mam zniżki z kilku lokalach: Sushi Square, Premium Sushi Genji, dwa bary Edo, restauracja Edo Fusion, Cafe Mangha, Haiku Sushi. Sporo ich i zawsze przy pierwszym wejściu dla dwóch osób jest zniżka aż 50%. I po co mam kombinować, złościć się?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-11 01:42:52

Bez sensu. Sajgonki - taaa bardzo japońskie. Jesli zrobimy omlet tamago w takich proporcjach, to wyjdzie ohydny. Przede wszystkim troche wiecej cukru, nie dodawać wody, dodać trochę mirin lub słodkiego sosu sojowego ( 1/2 lyżki). Dodać mało soli. I to są proporcje składników na 4 góra 5 jajek. I smaży się to na oleju, którego daje sie całkiem sporo, a po każdym jak oni to nazwali "zrolowaniu" jeśli się przykleja tzreba dodać oleju ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz