Poradnik Kulinarny: Kuchnia arabska- hummus, falafel, mujadarrah & inne przepisy

03 Grudnia 2011

Oryginalne i aromatyczne.

kuchnia arabska

W Polsce najchętniej zajadamy się rodzimymi przysmakami, lubimy również kuchnię włoską, chińską, japońską. Dlaczego nie spróbować teraz czegoś innego? Doskonałym pomysłem na oryginalne potrawy są przepisy kuchni arabskiej. Obfitują w świeże warzywa, a przede wszystkim są sycące i po prostu bardzo smaczne. Przypadną do gustu młodszym i starszym domownikom.

Hummus

Składniki: puszka ciecierzycy, sok z niecałej połówki cytryny, ząbek czosnku, 2-3 łyżki oliwy, odrobina mielonej kolendry, 5-6 łyżek wody, sól i pieprz, opcjonalnie 1 łyżeczka pasty tahina oraz kmin rzymski

Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować blenderem. Wodę dodać na końcu. Doprawić do smaku. Podawać najlepiej z pieczywem albo marchewką.

Arabski falafel

Składniki: 3 ząbki czosnku, 40 dag ciecierzycy, duża cebula, skórka otarta z jednej cytryny, łyżeczka soku z cytryny, garstka świeżej mięty, kolendry i tymianku, po łyżeczce kuminu, mielonej kolendry, sody oczyszczonej, kilka łyżek oleju arachidowego, sól, pieprz

Wykonanie: ciecierzycę wymoczyć w zimnej wodzie co najmniej przez 12 godzin, a następnie wypłukać. Miksować stopniowo, dodając do blendera po trzy łyżki stołowe ciecierzycy, aż cieciorka uzyska konsystencję kruszonki. Zioła również zmiksować. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przyprawy połączyć z olejem. Wszystko połączyć, dokładnie wymieszać i uformować niewielkie kule. Przykryć folią i schłodzić przez godzinę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć falafele na średnim ogniu, przewracając, aby ze wszystkich stron były brązowe. Osączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu. Podawać najlepiej z hummusem.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (9)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-03 18:07:41

REWELACJA! Nigdy nie wierzyłem w zarabianie pieniędzy w internecie, w reklamach (taka jak moja ;)) zawsze była mowa o niesamowitych kwotach, które potem okazywały się groszowymi sprawami. Tu jest inaczej! Przekonałem się na własnym przykładzie. Jednak nie ma nic za darmo, musisz spędzić kilka chwil dziennie przy komputerze, polecając stronę znajomym, a po pewnym czasie zobaczysz jak zmienia się Twój stan konta. Nie zniechęcaj się i klikaj. Teraz trochę faktów, ja juz po pierwszym miesiącu zarobiłęm 20 dolarów, z miesiąca na miesiąc jest tego wiecej, teraz mam stówke miesiecznie, a najlepsi wyciagają po 500$ w miesiąc, a co najlepsze na pozniejszym etapie nie trzeba już nic robić. Ludzie zarabiają na Ciebie! tinyurl . com / cqrsnaz

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-03 15:39:49

Byłam w Izraelu i jadłam prawdziwy hummus jest straszny .. mnie osobiście nie smakował ..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-03 13:05:32

opcjonalnie tahina? hummus bez pasty sezamowej nie jest hummusem, tylko jakimis popluczynami. Jako, że tahina jest droga, proponuje uprażyć sezam na oliwie i dodać go do pasty. Ja tak robię zawsze i smakuje to genialnie :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-03 12:51:33

tinyurl . com / 6w5vtjm

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-03 09:33:50

to jest hammus, a nie hummus. ;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-03 12:57:39

Hummus.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-08 20:54:08

oczywiście że hummus

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-03 09:12:49

go vegan!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-03 01:40:33

mniam-ja znam i uwielbiam falafela-ale egipskiego,bo moj znajomy egipcjanin to robi,a sa u nas tez takie z torebki-do zrobienia-w arabskich sklepach :D pyycha >3

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1