Poradnik Kulinarny: Konfitury owocowe i warzywne przetwory na jesień (PRZEPISY)

30 Lipca 2011

Kiedy, jeśli nie latem, pomyśleć o zapasach na chłodniejsze dni? Domowe przetwory i konfitury zawsze smakują wybornie.

przepisy na dżemy

Małgorzata Caprari, autorka książki kucharskiej „Kuchnia polska” twierdzi, że przetwory to bogactwo naszej tradycyjnej kuchni. – Niegdyś przygotowanie przetworów było obowiązkiem każdej szanującej się gospodyni, dziś natomiast jest to raczej przyjemność, gdyż domowe przetwory stanowią prawdziwy rarytas – uważa Małgorzata Caprari. Wbrew powszechnej opinii, przygotowanie przetworów i konfitur w domu wcale nie jest trudne. Zatem do dzieła!

Kiszona kapusta z żurawiną

Składniki: 2 kg białej lub włoskiej kapusty, 60-70 dag świeżych żurawin, pół kilograma śliwek, 3 pokruszone liście laurowe, kilka zmiażdżonych ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu, około 6 dag soli

Wykonanie: żurawiny przebrać, umyć i odsączyć. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Wymieszać z żurawinami, solą i przyprawami. Następnie układać w wyparzonych słojach (lub kamionkach), przekładając śliwkami. Ubić tłuczkiem (najlepiej wygotowanym) i przykryć wygotowanym porcelanowym talerzykiem. Odstawić na 3-4 dni w cieple. Po tym czasie przenieść w chłodne miejsce. Przez kolejne dni zdejmować tworzącą się piankę i wyparzonym drewnianym widelcem przebijać kapustę do dna. Gdy zakończy się fermentacja, kapustę należy przełożyć do wyparzonych, czystych słoików.

Konfitura z jagód

Składniki: 2 litry jagód, pół kilograma cukru, pół szklanki wody

Wykonanie: jagody przebrać i oczyścić. Na małym ogniu podgrzać jagody z wodą. Gotować powoli pod przykryciem przez pięć minut. Następnie zdjąć garnek z ognia i stopniowo dodać cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i zostawić na wolnym ogniu do 10 minut. Po upływie tego czasu zdjąć rondelek z ognia i usunąć pianę. Konfiturę przelać do czystych, ciepłych słoików. Szczelnie zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (3)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-04 12:12:21

do domowych przetworów polecam wam żelfix od kiedy go dodaję ani jeden słoik mi sie nie popsuł i nie spleśniał

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-31 00:57:07

"1 kg świeżych grzybów (ewentualnie mogą być pieczarki)" - a więc czym są pieczarki?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-31 12:43:29

Jak zwykle ktos musi sie czepiac:/ po co zwracasz uwage na takie szczegóły? patrz na przepis a nie drobne wpadki;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1