Poradnik Kulinarny: Jesienne dania na czerwono - sycą i poprawiają humor!

08 Października 2011

Tym razem apetyczne potrawy w jednym, intensywnym kolorze. Wytrawne i na słodko.

gotowanie

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich, podaj im nie oryginalne, wymyślne dania, ale wszystkie w... jednym kolorze. Na pewno przypadną do gustu domownikom, a ich smak zachwyci nawet najbardziej wymagających. Sprawdź nasze podpowiedzi na czerwone potrawy we wszystkich odcieniach tej barwy. Życzymy smacznego!

Surówka jesienna

Składniki: 4 czerwone papryki, 2 średnie pomidory, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy lub dobrego oleju, sok z cytryny lub ocet winny, garść posiekanej zieleniny, pieprz, sól

Wykonanie: paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w piórka (jak cebulę). Pomidory pokroić w paseczki lub kostkę i wymieszać z papryką oraz posiekaną zieleniną. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub posiekać, wymieszać z oliwą i odrobiną soku z cytryny. Solą i pieprzem doprawić surówkę.

Placek na dobry humor

Składniki: ćwierć kilograma mąki pszennej, 20 dag cukru pudru, 10 dag masła, 2-3 łyżki śmietany, porcja malin (świeżych lub mrożonych), porcja proszku do pieczenia, sól, bułka tarta

Wykonanie: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz szklanką cukru pudru i szczyptą soli. Dodać miękkie masło oraz śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Rozwałkować placek i wyłożyć nim natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę. Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni). Podpieczone ciasto wyjąć i ułożyć na nim owoce. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Przed podaniem posypać pozostałym cukrem pudrem.

Barszczyk żmudzki

Składniki: 2 duże filety śledziowe (matiasy), 2-3 buraki, garść suszonych grzybów, 2 łyżki oliwy lub oleju, przyprawa typu Vegeta, szczypta suszonego majeranku, sok z jednej cytryny, 3 nieduże cebule, puszka białej fasolki konserwowej, sól

Wykonanie: dzień wcześniej umyć grzyby i zalać je ośmioma szklankami zimnej wody. Zostawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie, dodając szczyptę przyprawy warzywnej typu Vegeta oraz majeranek. Buraczki wyszorować i upiec w piekarniku albo ugotować w mundurkach. Obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do wywaru i zakwasić sokiem z cytryny. Śledzia pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru grzybowego i gotować jeszcze przez pięć minut. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać do zupy razem z fasolą z zalewą i jeszcze raz zagotować. Doprawić do smaku.

Strony

Komentarze (3)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-08 12:22:46

barszczyk zmudzki jest pyszny, ale do niego najlepiej dodac sledzia wedzonego badz surowego a nie takiego zasolonego i na nim ugotowac wywar razem z grzybami

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-08 09:49:25

Mięsko Alberta. Ze względu na nazwę w knajpie na pewno bym tego nie zamówiła ;-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-08 08:00:26

Myślałam, że jakieś ciekawe ciasta będą...:D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1