Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich, podaj im nie oryginalne, wymyślne dania, ale wszystkie w... jednym kolorze. Na pewno przypadną do gustu domownikom, a ich smak zachwyci nawet najbardziej wymagających. Sprawdź nasze podpowiedzi na czerwone potrawy we wszystkich odcieniach tej barwy. Życzymy smacznego!
Surówka jesienna
Składniki: 4 czerwone papryki, 2 średnie pomidory, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy lub dobrego oleju, sok z cytryny lub ocet winny, garść posiekanej zieleniny, pieprz, sól
Wykonanie: paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w piórka (jak cebulę). Pomidory pokroić w paseczki lub kostkę i wymieszać z papryką oraz posiekaną zieleniną. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub posiekać, wymieszać z oliwą i odrobiną soku z cytryny. Solą i pieprzem doprawić surówkę.
Placek na dobry humor
Składniki: ćwierć kilograma mąki pszennej, 20 dag cukru pudru, 10 dag masła, 2-3 łyżki śmietany, porcja malin (świeżych lub mrożonych), porcja proszku do pieczenia, sól, bułka tarta
Wykonanie: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz szklanką cukru pudru i szczyptą soli. Dodać miękkie masło oraz śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Rozwałkować placek i wyłożyć nim natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę. Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni). Podpieczone ciasto wyjąć i ułożyć na nim owoce. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Przed podaniem posypać pozostałym cukrem pudrem.
Barszczyk żmudzki
Składniki: 2 duże filety śledziowe (matiasy), 2-3 buraki, garść suszonych grzybów, 2 łyżki oliwy lub oleju, przyprawa typu Vegeta, szczypta suszonego majeranku, sok z jednej cytryny, 3 nieduże cebule, puszka białej fasolki konserwowej, sól
Wykonanie: dzień wcześniej umyć grzyby i zalać je ośmioma szklankami zimnej wody. Zostawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie, dodając szczyptę przyprawy warzywnej typu Vegeta oraz majeranek. Buraczki wyszorować i upiec w piekarniku albo ugotować w mundurkach. Obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do wywaru i zakwasić sokiem z cytryny. Śledzia pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru grzybowego i gotować jeszcze przez pięć minut. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać do zupy razem z fasolą z zalewą i jeszcze raz zagotować. Doprawić do smaku.
Truskawki z biszkoptami
Składniki: pół torebki mrożonych truskawek, 20 dag biszkoptów, cukier, dwie łyżki brandy, rumu lub kilka kropki aromatu rumowego bądź arakowego
Wykonanie: truskawki przelać na cedzaku zimną wodą, dobrze odsączyć i drobniutko pokroić (nie rozmrażając!). Biszkopty pokruszyć i wymieszać z truskawkami, skropić alkoholem lub aromatem. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
Kapusta czerwona wykwintna
Składniki: 70 dag kapusty, tłuszcz, czerwone wino wytrawne, 15 dag cytryn, 20 dag jabłek, 8 dag cebuli, 2 dag mąki, cukier, cynamon, gałka muszkatołowa, tymianek, sól pieprz (wszystkie przyprawy do smaku)
Wykonanie: kapustę oczyścić, opłukać, cienko poszatkować, usunąć głąb i grube nerwy, dodać łyżkę tłuszczu, skropić wodą. Zagotować pod przykryciem. Odkryć na 10 minut i dogotować znowu pod przykryciem. Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę, usunąć pestki. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Następnie oprószyć mąką, zasmażyć (lekko rumieniąc), wymieszać z kapustą, cytryną, jabłkami i przyprawami. Dusić kilka minut, doprawić.
Przepisy na zielone dania znajdziesz tutaj.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Poradnik Kulinarny: Przepisy na jesienne zupy za mniej niż 10 zł
Obiad tani i smaczny? Oto pomysły na zupy za kilka złotych.
Poradnik Kulinarny: Parówki mogą być wyśmienite! 7 smacznych przepisów
Dania z parówek nie muszą być nudne – przekonaj się sama!
Napój Karolinki
Składniki: ćwierć kilograma żurawin, 2 l klarownego soku jabłkowego, skórka otarta z jednej dużej pomarańczy, cukier do smaku
Wykonanie: żurawiny umyć i przetrzeć przez sito. Wymieszać przecier z otartą skórką pomarańczową i rozcieńczyć z sokiem jabłkowym. Doprawić cukrem.
Mięsko Alberta
Składniki: kilogram cielęciny lub wołowiny pokrojonej w kostkę, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki przecieru pomidorowego, 1-2 kiszone ogórki, 2 szklanki dowolnego rosołu z kostki, 4 łyżki masła lub margaryny, sól, opcjonalnie potłuczone lub zmielone ziarna jałowca
Wykonanie: mięso oprószyć solą, obtoczyć w dwóch łyżkach mąki i obsmażyć na rumiano na tłuszczu w rondelku (z nierdzewnej stali). Zalać rosołem z kostki i dusić pod przykryciem do miękkości na niewielkim ogniu. Ogórki pokroić w kostkę lub w słupki i wymieszać z mięsem. Koncentrat rozprowadzić sosem lub odrobiną rosołu (przecieru nie trzeba rozcieńczać), ewentualnie dodać jałowiec, wlać do mięsa i doprawić do smaku. Łyżkę mąki rozprowadzić 2-3 łyżkami zimnej wody, dodać do gulaszu, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez moment, aż sos lekko zgęstnieje.
Paprykarz z jajkami
Składniki: 2-3 cebule, kilogram świeżej, czerwonej papryki, małe opakowanie pomidorów w zalewie lub przecieru, sześć jajek ugotowanych na twardo, ostra papryczka lub spora szczypta ostrej papryki w proszku, oliwa lub olej słonecznikowy, pół szklanki jogurtu naturalnego, garść posiekanej zieleniny, sól, pieprz
Wykonanie: cebule posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę oraz rozgniecione widelcem pomidory w zalewie. Dusić na małym ogniu do chwili, gdy papryka zmięknie, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. Jajka obrać, pokroić na cząstki, dodać do gotowego sosu i dobrze wymieszać. Przed podaniem polać jogurtem i posypać zieleniną.