Poradnik Kulinarny: Jedz owoce morza - frutti di mare są naprawdę wyborne!

17 Grudnia 2011

W naszym kraju niestety wciąż przegrywają z pizzą.

owoce morza

Owoce morze królują na stołach krajów śródziemnomorskich. Są to jadalne skorupiaki oraz mięczaki morskie – głównie homary, kraby, krewetki, langusty, ostrygi, sercówki, ślimaki, ośmiornice czy kałamarnice. Być może nie brzmi to apetycznie, jednakże odpowiednio przyrządzone frutti di mare to uczta dla podniebienia. A przy tym pełno w nich wysokowartościowego białka, witamin PP czy B12, a także wapnia, selenu, jodu oraz fluoru. Ostrygi mają również opinię skutecznego afrodyzjaku… Pędź do kuchni i zaskocz bliskich zupełnie nowymi daniami!

Krewetki w czosnku

Składniki: 30 dag krewetek, 4 duże ząbki czosnku, łyżka masła, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz

Wykonanie: krewetki opłukać i obgotować przez trzy minuty. Czosnek obrać i drobniutko posiekać, ewentualnie przecisnąć przez praskę. Masło i oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i przesmażyć. Następnie dodać lekko obgotowane krewetki. Smażyć po pięć minut z każdej strony. Przyprawić solą i pieprzem według uznania i skropić sokiem z cytryny.

Grillowana ośmiornica

Składniki: półkilogramowa ośmiornica (wypatroszona i oczyszczona), 3 łyżki białego octu winnego, 3-4 garście rukoli, około 18 małych pomidorków z gałązki, marynata do grillowania: 2 ząbki drobno posiekanego czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, miodowy sos winegret z czosnkiem

Wykonanie: w dużym garnku zagotować wodę i dodać biały ocen winny. Do gotującej się wody włożyć ośmiornicę, przykryć i gotować przez około 45 minut, aż będzie miękka. Przygotować marynatę do grillowania ośmiornicy – połączyć wszystkie składniki w miseczce. Osobno przygotować miodowy sos winegret. Po 45 minutach ośmiornicę wyjąć z wywaru, ostudzić i pokroić na kawałki (po jednym odnóżu). Posmarować marynatą do grillowania. Patelnię grillową porządnie rozgrzać i ułożyć na niej kawałki ośmiornicy. Grillować po około minucie z każdej strony, cały czas utrzymując jednolicie wysoką temperaturę patelni. Do głębokich talerzy włożyć rukolę, dodać opłukane pomidorki pokrojone na kawałki, a na wierzchu położyć kawałki ośmiornicy. Całość polać miodowym sosem winegret i posypać świeżo zmielonym pieprzem do smaku, można również oprószyć solą morską.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (22)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-27 20:50:44

Kocham calym sercem owoce morza.I mimo ze sa drogie ,udaje sie czasem cos wyhaczyc za logiczne pieniadze.Zazwyczaj w dyskontach.Macie jakies swoje typy ?Ja widzialam ze jutro juz w Lidlu sa królewskie krewetki za 45zl kilo,okazja,na bank sobie zakupie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-26 13:33:53

Huba Buba śmierć za jutra - Jeżeli to przeczytałeś twoja matka jutro zginie chyba że wkleisz to do 5 innyc-ja wpisuję bo się boję

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-23 13:23:55

Polecam ! ! ! www.youtube.com/watch?v=gTf9anwzFz4&feature=youtu.be

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-17 22:20:37

Masz ochotę na coś słodkiego. Cudowne przepisy na różne pyszności i wiele innych. Zapraszam abyania.blogspot.com A.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-17 20:54:55

Nudzi Cię zwykłe miasto ? Ludzie którzy zgrywają kogoś, kim tak naprawdę nie są ? Chcesz wstąpić do unikalnej społeczności ? Nasze miasto Ci na to pozwoli, SexyCity stanie się Tym czego szukasz! Odwiedź nas na www.sexycity.pl/polecam/55

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-17 14:52:28

mieszkam we Wloszech i owoce morza jemy minimum 2 razy w tygodniu. Najlepsze sa z ryzem.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-17 13:26:52

polecam nowy portal społecznościowy! www.sexycity.pl/polecam/541 Można zawrzeć nowe, ciekawe znajomości a przy tym trochę zarobić;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-17 14:04:35

tam niżej jakieś brudne, zapchlone psy, tu jakaś erotyczna strona internetowa... niech ktoś kasuje ten spam!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-17 12:26:05

Ja robię przepyszne krewetki, nawet jak ktoś nie lubi zawsze się zachwyca: Podobny przepis do podanego tutaj: krewetki +duzo wycisniętego czosnku+ gdzieś 3 cytryny wyciśnięte zostawiam w misce na kilka godzin, żeby przeszły smakiem. Później smażę na oliwie. i jak już usmażę to do tej oliwy wlewam resztę soku z cytryny i czosnku z tej miski i robię z tego"sos". Później obleje tym sosem usmażone krewetki i gotowe. Zapomniałam dodać, że trzeba trochę posolić przed smażeniem wg uznania. Pycha:D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-17 14:11:39

robię tak samo, ale smażę je na maśle, spróbuj :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-17 11:38:01

owoce morza są okropne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-17 09:55:33

Z podanych tu owoców morza nie jadłam meduzy (nie wiedziałam nawet że się je ;p), homara i ostrygi. Uwielbiam krewetki i kalmary, nie przepadam za ośmiornicą choć możliwe, że została źle przyrządzona tam gdzie ją jadłam. Jadłam natomiast takie maleńkie ośmiorniczki, których nazwy nie znam i smakowały znakomicie. Poza tym polecam przegrzebki jeśli ktoś nie jadł - niby też małże, ale moim zdaniem dużo smaczniejsze niż mule.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz