Poradnik Kulinarny: Fantazyjne przepisy na dania rybne na ciepło

Są zdrowe, pełne witamin, białka i wybornie smakują. Pałaszuj ryby jak najczęściej!
Poradnik Kulinarny: Fantazyjne przepisy na dania rybne na ciepło
15.10.2011

Lista zalet ryb jest bardzo długa. Pełno w nich wapnia, fosforu, żelaza, potasu czy witamin takich, jak A, D, K czy E. Tłuszcz zawarty w rybach zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Dietetycy zgodnie podkreślają, że ryby to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych. Mało tego – ryby zapobiegają również wielu chorobom. Warto zatem przynajmniej raz w tygodniu zastąpić mięso daniem rybnym. Sprawdź nasze przepisy na wyśmienite, ciepłe ryby.

Zapiekanka rybna z czosnkiem

Składniki: pół kilograma filetów rybnych, 2-3 łyżki przesianej mąki pszennej, szklanka gęstej śmietany, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka ostrej musztardy, łyżeczka suszonych ziół, 3-4 łyżki oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie: rozmrożone filety osuszyć, skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawami. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce albo posiekać. Śmietanę lekko ubić z musztardą, wymieszać z czosnkiem i ziołami. Doprawić do smaku. Filety obtoczyć z mące i zrumienić z obu stron. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania, zalać sosem śmietanowym i posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Piec około 25 minut, aż na zapiekance powstanie złocista skórka.

Ryba w trawie

Składniki: 4 kostki filetów z ryby morskiej, 4 spore pory, listek laurowy, łyżeczka przyprawy do ryb, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa

Wykonanie: rybę pokroić w kostkę, jak na gulasz. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i przyprawą. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Por oczyścić, drobno poszatkować i zeszklić na dwóch łyżkach tłuszczu. Dodać listek laurowy, przyprawę, podlać trzema łyżkami wody i dusić do miękkości. Rybę obtoczyć w przesianej mące i obrumienić na tłuszczu. Dodać do porów i dusić do miękkości na małym ogniu. Podawać najlepiej z ziemniakami z wody.

ryba

Łosoś po łotewsku

Składniki: 20 dag wędzonego łososia, 4 świeże jajka, sok z cytryny, garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, masło do posmarowania blachy

Wykonanie: blachę natłuścić i ułożyć na niej kawałki łososia. Na każdy kawałek ryby ostrożnie wybić jedno jajko, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do około 180 stopni piekarnika. Piec do chwili, aż żółtka się zetną. Wyjąć, pokropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną zieleniną. Podawać natychmiast.

Pieczona rybka koszalińska

Składniki: 60 dag filetów z ryby morskiej, 1 łyżka masła lub margaryny, 3 łyżki oliwy, garść startego żółtego sera, zioła prowansalskie, sok z cytryny, spora cebula, puszka groszku konserwowego, sól, pieprz, tłuszcz do smarowania formy

Wykonanie: filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i ziołami, obtoczyć w startym serze. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Formę do zapiekania natłuścić, ułożyć w niej filety, posypać wiórkami zimnej margaryny lub masła i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na około 30 minut. Groszek odsączyć z zalewy, pozostawiając dwie łyżki płynu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać groszek i wymieszać na małym ogniu. Dodać do ryby i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Ryba z migdałami

Składniki: 4 filety z dorsza, 2 jajka, 1 łyżka przesianej mąki pszennej, garść płatków migdałowych, sok z cytryny, przyprawa do ryb, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Wykonanie: lekko rozmrożone filety skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Jajka umyć i lekko ubić ze szczyptą soli i dwiema łyżkami wody. Filety oprószyć mąką, panierować w jajkach i płatkach migdałowych, a następnie smażyć na złoty kolor z obu stron po około siedem minut z każdej strony.

ryba

Kotleciki rybne

Składniki: pół kilograma filetów z ryb morskich, 1-2 cebule, duża garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, oregano), 1 jajko, 1 łyżka przesianej mąki pszennej, bułka tarta, sok z cytryny, przyprawa do ryb, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Wykonanie: filety skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą do ryb. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 20 minut. Cebulę pokroić w kostkę, a filety rozgnieść widelcem. Wymieszać z cebulą, posiekaną zieleniną, mąką oraz jajkiem. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor, najlepiej w dość głębokim tłuszczu. Kotleciki można smażyć także w mniejszej ilości tłuszczu, wtedy jednak powinny być bardziej płaskie.

Rybka po braniewsku

Składniki: 50-60 dag filetów lub niepanierowanych kostek z dorsza, 40 dag kwaskowatych jabłek, 3 cebule, 1 łyżeczka suszonych ziół (tymianek, kolendra), suszony majeranek, łyżki masła, oliwa lub olej do smażenia, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz

Wykonanie: filety podzielić na porcje, natrzeć sokiem z cytryny i suszonymi ziołami. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Następnie usmażyć na złoty kolor z obu stron. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce tłuszczu. Jabłka obrać i pokroić w plastry, usuwając gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, posypać majerankiem i szczyptą cukru, udusić na maśle. W płaskim rondlu ułożyć warstwę cebuli, na niej jabłka, a na wierzchu usmażone filety i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawić do smaku.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Poradnik Kulinarny: 6 prostych pomysłów na zapiekankę z makaronem

Z warzywami, rybą mięsem – oto przepisy na smaczne zapiekanki.

Poradnik Kulinarny: Parówki mogą być wyśmienite! 7 smacznych przepisów

Pomysły, dzięki którym parówki będą smakować wybornie.

Polecane wideo

Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 15.10.2011 20:36
ja też, ale zależy jak przyżądzone
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.10.2011 11:13
lubię ryby! :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie