Poradnik Kulinarny: Fantazyjne przepisy na dania rybne na ciepło

15 Października 2011

Są zdrowe, pełne witamin, białka i wybornie smakują. Pałaszuj ryby jak najczęściej!

ryba

Lista zalet ryb jest bardzo długa. Pełno w nich wapnia, fosforu, żelaza, potasu czy witamin takich, jak A, D, K czy E. Tłuszcz zawarty w rybach zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Dietetycy zgodnie podkreślają, że ryby to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych. Mało tego – ryby zapobiegają również wielu chorobom. Warto zatem przynajmniej raz w tygodniu zastąpić mięso daniem rybnym. Sprawdź nasze przepisy na wyśmienite, ciepłe ryby.

Zapiekanka rybna z czosnkiem

Składniki: pół kilograma filetów rybnych, 2-3 łyżki przesianej mąki pszennej, szklanka gęstej śmietany, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka ostrej musztardy, łyżeczka suszonych ziół, 3-4 łyżki oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie: rozmrożone filety osuszyć, skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawami. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce albo posiekać. Śmietanę lekko ubić z musztardą, wymieszać z czosnkiem i ziołami. Doprawić do smaku. Filety obtoczyć z mące i zrumienić z obu stron. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania, zalać sosem śmietanowym i posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Piec około 25 minut, aż na zapiekance powstanie złocista skórka.

Ryba w trawie

Składniki: 4 kostki filetów z ryby morskiej, 4 spore pory, listek laurowy, łyżeczka przyprawy do ryb, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa

Wykonanie: rybę pokroić w kostkę, jak na gulasz. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i przyprawą. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Por oczyścić, drobno poszatkować i zeszklić na dwóch łyżkach tłuszczu. Dodać listek laurowy, przyprawę, podlać trzema łyżkami wody i dusić do miękkości. Rybę obtoczyć w przesianej mące i obrumienić na tłuszczu. Dodać do porów i dusić do miękkości na małym ogniu. Podawać najlepiej z ziemniakami z wody.

Strony

Komentarze (2)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-15 20:36:02

ja też, ale zależy jak przyżądzone

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-15 11:13:17

lubię ryby! :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1