Poradnik Kulinarny: Dania z ziołami (zupa chlebowa, bazyliowe kopytka i inne)

14 Stycznia 2012

Tym razem zgromadziliśmy dla Was ciekawe przepisy na dobrze doprawione dania, w których przypraw nie brakuje.

bazylia

Zioła w kuchni pełnią bardzo ważną rolę. Zmieniają smak potraw, nadają im charakteru, podkreślają wyrazistość dań. A jest z czego wybierać – bazylia, mięta, majeranek, estragon, czosnek, chrzan, chili, gorczyca, cynamon, imbir, kurkuma, koper, kminek, liście laurowe czy goździki to tylko niektóre z długiej listy potraw. Więcej o przyprawach przeczytasz w osobnym artykule. Możesz być pewna, że potrawy z ich dodatkiem zapamiętasz na długo!

Zupa chlebowa z kminkiem

Składniki: 6 szklanek esencjonalnego rosołu, 5 dag czerstwego razowego chleba na miodzie, 3/4 szklanki śmietany, 2 żółtka, duża garść posiekanej natki pietruszki i trybuli, łyżka posiekanego szczypiorku, kminek, sól, pieprz

Wykonanie: chleb pokruszyć, zalać wrzącym rosołem z kostki, dodać kminek i rozgotować na małym ogniu. Przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę, wymieszać i podgrzać na małym ogniu. Ostrożnie połączyć z żółtkami i drobno posiekaną zieleniną. Doprawić do smaku.

Dorsz zapiekany z ziołami

Składniki: średniej wielkości filet z dorsza, 10 pomidorków koktajlowych, cytryna, oliwa z oliwek, kulka mozzarelli, kubeczek gęstej śmietany 36 proc., pęczek mięty i dymki, pół pęczka pietruszki, listki bazylii, koperek, sól, pieprz

Wykonanie: piekarnik nagrzać do 200 stopni. Płytkie naczynie żaroodporne wyłożyć podwójną warstwą folii do pieczenia (zostawiając długie brzegi folii by można było szczelnie nakryć danie). Posmarować oliwą. Dorsza umyć i bardzo dokładnie osuszyć. Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce. Obraną cytrynę pokroić w plasterki i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Dorsza ułożyć na cytrynach (można go pokroić), posmarować odrobiną oliwy, posolić i posypać pieprzem. Pomidorki przepołowić, mozzarellę porwać lub pokroić w plasterki ułożyć na rybie. Zalać śmietaną. Wszystkie zioła posiekać i ułożyć na wierzchu potrawy. Szczelnie zawinąć folią. Piec od 20 do 30 minut.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (3)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-10 16:06:47

qworlr ydgbtzktdhvs

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 03:43:13

Przyznam, że to był mój piwreszy raz z czarnym ryżem, ale od razu się zakochałam i na pewno będzie u mnie częściej gościł

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-14 18:13:12

kopytka i ryż z patelni zapowiadają się bardzo fajnie. muszę spróbować ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1