Poradnik Kulinarny: Apetyczne dodatki & przystawki (Wykwintne!)

05 Listopada 2011

Apetyczne startery i desery zachwycą każdego.

wypieki

Tych kulinarnych rozmaitości nie serwuje się na co dzień. Ich niewątpliwym atutem jest jednak odważne połączenie smaków, estetyka podania i oryginalność. Sprawdzą się podczas rodzinnej imprezy, rocznicy czy... spotkania biznesowego. Wszyscy będą się nimi zajadać. Wytrawnie i na słodko.

Gruszki premiera

Składniki: 4 jędrne gruszki, 15 dag sera pleśniowego, 1 czubata łyżka masła, 3 łyżki kwaśnej śmietany, garść posiekanych dowolnych orzechów, 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, sok z cytryny lub ocet (winny, jabłkowy), cukier, sól, pieprz

Wykonanie: gruszki obrać i przekroić na połówki. Usunąć gniazda nasienne i włożyć do zakwaszonej octem lub sokiem z cytryny wody. Ser pokruszyć i utrzeć albo zmiksować z masłem i śmietaną, doprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz orzechami. Połówki gruszek delikatnie odsączyć i osuszyć. Napełnić kremem serowym. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Do kremu można też dodać kilka kropli brandy.

Słowicze mleczko

Składniki: 1 jajko, pół szklanki mleka, posiekana drobniutko natka pietruszki, szczypta soli

Wykonanie: jajko ubić ze szczyptą soli, z mlekiem i posiekaną pietruszką. Przełożyć do foremki lub kokilki i wstawić do rondla z gotującą się wodą. Woda powinna sięgać do połowy wysokości kokilki. Gotować – lub piec w nagrzanym piekarniku – do chwili, gdy masa zgęstnieje. Ostudzić i pokroić w drobną kostkę.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (6)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-30 11:56:30

no a na deser?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-05 23:08:25

dokładnie.nawetsie cztac nie chce

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-05 11:47:32

Co to jest drobne masło (przepis na diabełki z papryką)?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-05 18:11:56

myślę, że chodziło o dobrego

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-05 09:42:21

przepis bez zdjęcia potrawy jest bez sensu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-05 18:11:28

ja też tak uważam. nie lubie przepisów bez zdjęć!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1