Poradnik Kulinarny: 6 prostych pomysłów na zapiekankę z makaronem

24 Września 2011

Z kiełbasą, rybą, warzywami i serem! Makaronowa zapiekanka powinna na stałe zagościć w Twoim menu!

makaron

Zaprosiłaś na obiad gości, ale nie wiesz, co przygotować im na obiad? Ideałem byłoby smaczne, ale proste w przygotowaniu danie, które nie wymagałoby dużych nakładów finansowych i kilkugodzinnej pracy w kuchni, a jednocześnie smakowałoby wszystkim zaproszonym… Tylko czy taka potrawa w ogóle istnieje? Otóż tak! Jest to zapiekanka z makaronem, którą możesz przygotować na 6 różnych sposobów, w zależności od tego, na jakie smaki masz akurat ochotę.

Poniżej prezentujemy nasze przepisy. Smacznego!

Zapiekanka z rybą

Składniki: 0,5 kg makaronu świderki; 6 filetów z tilapii; 200ml śmietany ; 0,5 szklanki wody; 0,3 kg startego sera żółtego; koperek; łyżka mąki, sól, pieprz

Wykonanie: Makaron ugotować, odlać i przełożyć do blachy wysmarowanej masłem. Na świderki ułożyć pokrojone na kawałki filety. Zalać to sosem (śmietana rozrobiona z wodą, łyżką mąki, koperkiem i przyprawami) i posypać na wierzchu żółtym serem. Piec około 45 minut w 220 stopniach.

Zapiekanka z warzywami

Składniki: 3 papryki (żółta, zielona i czerwona), 1 cukinia, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 0,3 startego żółtego sera, śmietana 18% 200 g, przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, 0,5 makaronu rurki, 1/3 szklanki wywaru warzywnego

Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa (papryka, cebula). Na osobnej patelni przez około 5 minut smażyć pokrojoną w talarki cukinię. Potem przygotować sos (śmietana zmieszana z żółtym serem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami). Blachę wysmarować masłem, ułożyć warstwami składniki: najpierw makaron, potem paprykę z cebulą, następnie polać częścią sosu i udekorować talarkami podsmażonej cukinii. Zalać resztą sosu i posypać żółtym serem. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.

Strony

Komentarze (13)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2015-08-14 17:14:32

re: Poradnik Kulinarny: 6 prostych pomysłów na zapiekankę z makaronem

Kiepsko

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-15 12:41:56

Czy zamiast śmietany może być jogurt naturalny?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-25 22:18:13

co do pierwszej, moze być panga albo mintaj ? :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-25 23:27:32

panga jest najgorszą rybą, juz lepszy mintaj. pewnie moze byc do zapiekanki

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-26 15:24:58

zrrobiłam z mintajem, tylko nie miałam tego makaronu to wziełam z zupki amino xD i dodałam cebulke jeszcze, dobre wyszło ;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-24 19:59:47

musze zrobic jakąś z tych zapiekanek.xd

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-24 19:01:27

Uwielbiam zapiekanki makaronowe. Ja właściwie dodaję do nich wszystko to co lubię... pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka, warzywa, pieczarki, kukurydzę, czasami pokrojonego kiszonego ogórka i oczywiście sporo przypraw. Mniam !!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-24 10:42:38

nie trzeba gotować makaronu.polany sosem i w piekarniku sam dojdzie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-24 10:46:08

dokladnie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-24 11:35:49

Ale będzie twardy.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-24 11:42:33

nie bedzie twardy, nie dygaj

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-24 09:41:10

mniaam!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz