Pomysły na kolację light - lekko & pysznie!

Stare przysłowie mówi, że kolację powinno się oddać wrogowi. Jeśli jednak masz ochotę wrzucić coś na ruszt, skorzystaj z naszych przepisów light.
Pomysły na kolację light - lekko & pysznie!
29.07.2012

Generalna zasada mówi, żeby ostatni posiłek zjeść przynajmniej trzy godziny przed snem. Nie oznacza to zatem, że musisz całkowicie zrezygnować z jedzenia wieczorową porą. Jeśli np. szykujesz imprezę albo romantyczną kolację, postaw na smaczne i odchudzone dania. Najlepiej, aby były przygotowane na bazie warzyw. Kolację można podawać na zimno albo na ciepło. Oto garść inspiracji.

Bakłażan z chili i ziołami

Składniki: 3 średniej wielkości bakłażany, pół szklanki bulionu drobiowego, czerwone chili, dwa ząbki czosnku, łyżka oleju arachidowego, po 2 łyżki posiekanej bazylii i mięty, łyżka sosu sojowego, 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Wykonanie: bakłażany pokroić w krążki o grubości około 3 milimetry. W woku, na średnim ogniu, rozgrzać oliwę. Dodać bakłażany, posiekane i wypestkowane chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez cztery, pięć minut – aż warzywa zrobią się miękkie. Dodać sos sojowy, bulion, cukier, połowę posiekanej bazylii i połowę mięty. Gotować przez kolejne cztery minuty, aż płyn nieco odparuje. Wymieszać z pozostałą ilością bazylii i mięty. Gotowe.

pizza light

Ryba zapiekana z papryką

Składniki: 60 dag filetów z morszczuka (lub innej ryby), 20 dag pieczarek, 20 dag zielonej lub żółtej papryki, 20 dag pomidorów, przyprawa do ryb

Wykonanie: rybę pokroić, posypać przyprawą. Pieczarki i paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na warzywach ułożyć porcje ryby i plastry sparzonych oraz obranych ze skórki pomidorów. Naczynie ogniotrwałe przykryć, wstawić do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. Piec przez około 25 min.

Sałatka z kurczakiem i orzechami

Składniki: pół kilograma piersi z kurczaka bez skóry, po 1/3 szklanki suszonych żurawin albo borówek, siekanych orzechów włoskich, posiekanych winogron, startego jabłka, szklanka mleka, pół szklanki jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki majonezu light, łyżeczka curry, sól, pieprz

Wykonanie: namoczyć orzechy w mleku, aby nieco zmiękły. Odsączyć i dokładnie posiekać. Obmytą i osuszoną pierś pokroić w kosteczkę i gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut. Następnie w misce połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.

pizza light

Naleśniki z jabłkami

Składniki: 150 g mąki z pełnego przemiału, szklanka kefiru lub mleka, duże jabłko, 150 ml jogurtu naturalnego, cynamon, kakao o obniżonej wartości tłuszczu

Wykonanie: mąkę i kefir zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć najlepiej na patelni teflonowej bez dodatku tłuszcz. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gorącą patelnię teflonową i podsmażyć. Dodać cynamon. Cały czas mieszać, aż do uzyskania jednorodnej masy. Na przygotowane wcześniej naleśniki nałożyć farsz jabłkowy. Podawać polane jogurtem i posypane kakao.

Krem z malin

Składniki: maliny, szklanka chudego mleka, 2 łyżki kaszy manny, opakowanie cukru waniliowego, łyżka cukru (może być brązowy)

Wykonanie: kaszę ugotować na mleku, cały czas mieszając. Umyte i osuszone maliny zmiksować na miazgę z cukrem waniliowym i cukrem. Połączyć z wystudzoną kaszą. Gotowy krem wlać do pucharków i wstawić do lodówki.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Truskawkowe miniserniczki Agaty - bardzo LIGHT, jakie EFEKTOWNE (i urocze!)

Są smaczne i nie tuczą.

WASZA KUCHNIA: Bajecznie prosty sorbet truskawkowy (Mniej kaloryczny niż lody!)

Zrób go sama – truskawki możesz zastąpić innymi owocami.

pizza light

Sałatka serowo-warzywna

Składniki: 8 cienkich plasterków żółtego sera light (np. typu gouda), średniej wielkości brokuł, 20 dag zielonego groszku (może być z puszki), 25 dag zielonej fasolki szparagowej, 50 ml jogurtu naturalnego, sok z połówki cytryny, sól, kolorowy pieprz, posiekana natka pietruszki lub koperek

Wykonanie: na osolony wrzątek wrzucić fasolkę i gotować na półtwardo przez około 10 minut. Następnie dodać brokuł podzielony na małe cząstki i gotować jeszcze przez trzy, cztery minuty. Odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Ugotowane i ostudzone warzywa wymieszać z serem pokrojonym w paseczki i groszkiem. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać warzywa i posypać natką pietruszki lub koperkiem.

Kalafior ze szpinakiem

Składniki: cały kalafior, 20 dag szpinaku, pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 proc., pół pęczka szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, cukier, sól, pieprz

Wykonanie: kalafiora oczyścić, opłukać i ugotować na półmiękko (najlepiej na parze). Jeśli w wodzie, to lekko osolonej i ocukrzonej. Osączyć, ostudzić, podzielić na różyczki. Przygotować sos – szczypiorek umyć i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szpinak przebrać, opłukać, sparzyć, odcedzić, osączyć i zmiksować razem z czosnkiem. Połączyć z jogurtem lub śmietaną i szczypiorkiem. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Kalafiora polać sosem.

Polecane wideo

Komentarze (23)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 31.07.2012 10:19
Azulla Moje ulubione danie kolacyjne, to lekkie kanapeczki z chrupkiego pieczywka Obsta (np graham albo kukurydziane) z jakąś fajną pastą. Ostatnio zajadam się pastą z makreli. Rewelacyjna i leciutka kolacja :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.07.2012 22:03
te naleśniczki z jabłuszkiem pyszne albo krem z malinek;p tylko szkoda że tej pizzy nie było;p
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.07.2012 00:52
jak coś z mąką można nazwać daniem light? ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 29.07.2012 19:45
juz myslalam,ze bedzie przepis na ta przepyszna pizze ze zdjecia
zobacz odpowiedzi (3)
Anonim (Ocena: 5) 29.07.2012 13:32
A zdjęcie pizzy....
odpowiedz

Polecane dla Ciebie