Pomysły na kolację light - lekko & pysznie!

29 Lipca 2012

Stare przysłowie mówi, że kolację powinno się oddać wrogowi. Jeśli jednak masz ochotę wrzucić coś na ruszt, skorzystaj z naszych przepisów light.

pizza light

Generalna zasada mówi, żeby ostatni posiłek zjeść przynajmniej trzy godziny przed snem. Nie oznacza to zatem, że musisz całkowicie zrezygnować z jedzenia wieczorową porą. Jeśli np. szykujesz imprezę albo romantyczną kolację, postaw na smaczne i odchudzone dania. Najlepiej, aby były przygotowane na bazie warzyw. Kolację można podawać na zimno albo na ciepło. Oto garść inspiracji.

Bakłażan z chili i ziołami

Składniki: 3 średniej wielkości bakłażany, pół szklanki bulionu drobiowego, czerwone chili, dwa ząbki czosnku, łyżka oleju arachidowego, po 2 łyżki posiekanej bazylii i mięty, łyżka sosu sojowego, 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Wykonanie: bakłażany pokroić w krążki o grubości około 3 milimetry. W woku, na średnim ogniu, rozgrzać oliwę. Dodać bakłażany, posiekane i wypestkowane chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez cztery, pięć minut – aż warzywa zrobią się miękkie. Dodać sos sojowy, bulion, cukier, połowę posiekanej bazylii i połowę mięty. Gotować przez kolejne cztery minuty, aż płyn nieco odparuje. Wymieszać z pozostałą ilością bazylii i mięty. Gotowe.

Strony

Komentarze (28)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-31 10:19:35

Azulla Moje ulubione danie kolacyjne, to lekkie kanapeczki z chrupkiego pieczywka Obsta (np graham albo kukurydziane) z jakąś fajną pastą. Ostatnio zajadam się pastą z makreli. Rewelacyjna i leciutka kolacja :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-30 22:03:34

te naleśniczki z jabłuszkiem pyszne albo krem z malinek;p tylko szkoda że tej pizzy nie było;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-30 00:52:56

jak coś z mąką można nazwać daniem light? ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 19:45:24

juz myslalam,ze bedzie przepis na ta przepyszna pizze ze zdjecia

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 20:13:53

Ja też. I jeszcze miałam nadzieję, że to będzie wyjątkowo małokaloryczna pizza :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-30 11:17:27

wystarczy pokombinowac - pelnoziarnista maka i mozzarella light. oraz oczywiscie brak tlustych dodatkow. nie wyjdzie specjalnie dietetyczna, ale na pewno mniej kaloryczna od klasycznej

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-07-26 14:03:38

i ja..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 13:32:40

A zdjęcie pizzy....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 11:38:39

ja mam dobry przepis na dietetyczną pizzę - brak pizzy! nie wpieprzać i tłuszcz zniknie :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 11:23:22

Mmm... ten bakłażan z chilli i ziołami brzmi świetnie! muszę koniecznie wypróbować

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 10:47:18

PIZZA !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 09:34:25

ja mam przepis na dietetyczną pizzę :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 12:20:06

to dawaj;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 13:20:18

w zasadzie całą "filozofią" jest zdrowsze ciasto. mąka żytnia razowa (typ 1800 lub 2000), mąka orkiszowa lub pszenna Typ 2000. liczby są ważne, bo wskazują na grubość przemiału mąki. Odważamy mniej-więcej 100 g mąki (na porcję dla jednej osoby, to będzie mała pizza). W połowie szklanki wody mieszając rozpuszczamy drożdże (kawałek kostki grubości około 0,5-1 cm). Małymi porcjami dodajemy do mąki rozpuszczone w wodzie drożdże formując z niej spójny kawałek ciasta. Trzeba uważać aby nie dodać za dużo wody bo zbyt mokre ciasto nie będzie dało się rozwałkować. Rozwałkowujemy lub rozprowadzamy rękoma ciasto na uprzednio nasmarowanej odrobiną oliwy blasze. Smarujemy placek koncentratem pomidorowym wymieszanym z bazylią i oregano i wkładamy do piekarnika (temp. 200 st. C) na 10 minut – musimy to zrobić przed dodaniem składników aby placek nie był surowy. Wyjmujemy placek i dodajemy składniki (mozarella light: 1 kulka, tj. 100-125 g, nie więcej, tuńczyka, pierś z kurczaka albo inną chudą wędlinę, etc., pomidory paprykę pieczarki - z warzyw to, co lubimy i na co mamy ochotę). Wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut i wsio :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 23:08:26

Oglądałam kiedyś program jak robili mniej kaloryczne wersje ulubionych potraw, nie pamiętam jak się nazywał, ale na odcinku z pizzą spód pizzy zastąpiono przekrojoną wzdłuż na pół pitą :P Dodali dodatki, nie pamiętam jakie, ale zapewne chuda wędlina lub pierś z kurczaka, dużo zieleniny i posypano serem, ale tylko symbolicznie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 09:28:50

Zna ktoś może fajny przepis na cienkie ciasto do pizzy? Ostatnio robiłam, ale strasznie czuć drożdże :/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 09:47:20

a ile dałaś tych drożdży?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 09:56:39

30g na pół kilo mąki, zgodnie z przepisem z internetu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 09:59:52

1/3 kostki drożdży ( 33g), szklankę ciepłej wody, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki mieszamy i odstawiamy na pól godziny. Gdy drożdże wyrosną dodajemy 3/4 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki orkiszowej. Na koniec wgniatamy w ciasto łyżkę oliwy z oliwek. ostawiamy ciasto na 10-15 min i wałkujemy na grubość 3-4mm (urośnie do około centymetra). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 15 min. Wyjmujemy, studzimy. Kładziemy dodatki i znów do pieca na 21-20min. (aż ser na wierzchu się roztopi lub zezłoci -to już wg uznania)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 11:43:55

dzięki, na pewno wypróbuję :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-29 18:21:20

mój przepis na dużą blachę: 350 g mąki [plus trochę jeśli bedzie się kleić], opakowanie suszonych drożdży [7g], szklanka wody, łyżeczka cukru i łyszka oliwy, troche soli. drodże wrzucasz do 1/4 porcji wody z łyżeczką cukru, mieszasz i czekasz aż pojawi sie pianka. potem wlewasz do miski, dodajesz oliwe, sól i ugniatasz. czekasz az wyrośnie i heja na blache.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz