Placki z cukinii to szybki i uniwersalny pomysł na obiad. Przepis jest nieskomplikowany, tani, a w dodatku daje mnóstwo możliwości - danie świetnie smakuje zarówno ze słodką, domową konfiturą, jak i z ciemnym sosem pieczeniowym i pieczarkami. Wszystko zależy od Waszej inwencji!
Składniki (na 10-12 placków):
2 duże jajka, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki cukru (białego lub brązowego), 1/4 szklanki maślanki lub 2 łyżki mleka i 2 łyżki jogurtu (roztrzepane do gładkości), 250 g starkowanej cukinii, 1 szklanka mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, masło lub olej do smażenia
Przygotowanie:
W dużej misce umieść jajka, oliwę z oliwek, cukier i maślankę, wymieszaj do połączenia składników, a następnie dodaj cukinię. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 95 C. Blachę wyłóż folią do pieczenia i wstaw na środkowy poziom.
Patelnię postaw na średnim ogniu, rozgrzej olej do smażenia. Placki smaż po 2-3 minuty na każdej stronie (na każdy przypada ok. 3 łyżki ciasta). Następnie przekładaj je na parę minut do piekarnika, dzięki czemu placki pozostaną ciepłe i będziesz mieć pewność, że zetną się w środku. Podawaj natychmiast.
Marta Małachowska
Zobacz także:
Na śniadanie schrup BŁYSKAWICZNE TOSTY z warzywami i żółtym serem! (tanio & szybko)
Pyszne kanapeczki na ciepło - idealne na ekspresowy lunch czy śniadanie!
Przepis na ZDROWY OBIAD: Grillowana pierś z kurczaka z brązowym cukrem i cytrusami!
Grillowany kurczak w niecodziennym wydaniu z sosem z brązowego cukru i cytrusów smakuje jeszcze lepiej!