Pomysł na ekspresowy obiad: Przepyszne placki z cukinii (na SŁODKO lub na SŁONO)

28 Września 2012

Prosty i tani przepis - wypróbuj koniecznie!

Placki z cukinii

Placki z cukinii to szybki i uniwersalny pomysł na obiad. Przepis jest nieskomplikowany, tani, a w dodatku daje mnóstwo możliwości - danie świetnie smakuje zarówno ze słodką, domową konfiturą, jak i z ciemnym sosem pieczeniowym i pieczarkami. Wszystko zależy od Waszej inwencji!

Placki z cukinii (na podstawie: www.smittenkitchen.com)

Składniki (na 10-12 placków):

2 duże jajka, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki cukru (białego lub brązowego), 1/4 szklanki maślanki lub 2 łyżki mleka i 2 łyżki jogurtu (roztrzepane do gładkości), 250 g starkowanej cukinii, 1 szklanka mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, masło lub olej do smażenia

Przygotowanie:

W dużej misce umieść jajka, oliwę z oliwek, cukier i maślankę, wymieszaj do połączenia składników, a następnie dodaj cukinię. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 95 C. Blachę wyłóż folią do pieczenia i wstaw na środkowy poziom.

Patelnię postaw na średnim ogniu, rozgrzej olej do smażenia. Placki smaż po 2-3 minuty na każdej stronie (na każdy przypada ok. 3 łyżki ciasta). Następnie przekładaj je na parę minut do piekarnika, dzięki czemu placki pozostaną ciepłe i będziesz mieć pewność, że zetną się w środku. Podawaj natychmiast.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Na śniadanie schrup BŁYSKAWICZNE TOSTY z warzywami i żółtym serem! (tanio & szybko)

Pyszne kanapeczki na ciepło - idealne na ekspresowy lunch czy śniadanie!

Przepis na ZDROWY OBIAD: Grillowana pierś z kurczaka z brązowym cukrem i cytrusami!

Grillowany kurczak w niecodziennym wydaniu z sosem z brązowego cukru i cytrusów smakuje jeszcze lepiej!

 

 

Strony

Komentarze (10)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-30 20:13:57

"Starkowanej"? A co to za wyraz? :/ "Startej" w oczy kole?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-28 22:31:09

po co utrudniać, jeszcze tańszy i prostszy przepis: duża cukinie zetrzeć do miski na dużych oczkach, dodać dwie łyżki mąki, jedno jajko, ulubione sól, pieprz i ulubione przyprawy, mieszam i na patelnie. koniec! pysznie, szybko, tanio zdrowo i bez udziwnień ;) Tez tak robie i jest to pyszne :-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-28 13:04:36

po co utrudniać, jeszcze tańszy i prostszy przepis: duża cukinie zetrzeć do miski na dużych oczkach, dodać dwie łyżki mąki, jedno jajko, ulubione sól, pieprz i ulubione przyprawy, mieszam i na patelnie. koniec! pysznie, szybko, tanio zdrowo i bez udziwnień ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-28 11:56:06

ile to jest tak na objętość 250 startej cukinii?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-28 12:36:50

2 szklanki :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-28 11:15:43

POLECAM :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-28 11:02:36

wolę po prostu pokrojoną w talary cukinię i obsmażoną ładnie :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-28 09:53:08

kocham cukinię, zrobię dziś te placuszki :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-28 08:53:56

to jest super, najlepiej robić na słono i podawać "po turecku" - z sosem czosnkowym i ryżem ugotowanym w curry :]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-28 00:32:12

uwielbiam!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1