W naszej tradycyjnej polskiej kuchni rządzą przede wszystkim placki ziemniaczane. Kto powiedział jednak, że potrawy tej nie można nieco zmodyfikować i klasyczne kartofle zastąpić na przykład marchewkę i cukinię, a obok mąki pszennej dodać odrobinę tej kukurydzianej. Niespotykane doznania smakowe gwarantowane!
Składniki:
2 duże marchewki, 2 średniej wielkości cukinie, 2 jajka, łyżka kwaśnej śmietany, pół szklanki mąki pszennej, 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej, sól, pieprz, olej do smażenia, rukola, pomidor
Przygotowanie:
Obierz marchewkę i cukinię, po czym zetrzyj warzywa na małych oczkach i umieść w dużej misce. Dodaj jajka, mąkę, śmietanę, sól i pierz do smaku.
Patelnię postaw na średnim ogniu, rozgrzej olej do smażenia. Placki smaż aż dobrze zarumienią się z każdej strony. Podawaj ciepłe z odrobiną świeżej rukoli i pokrojonym pomidorkiem.
Smacznego!
Kinga Walczak
Zobacz także:
Przepis na zimowe kakao: Cynamon, miód & imbir tworzą jego wyjątkowy charakter!
Aromatyczne & rozgrzewające, czyli idealne na początek listopada!
CHRUPIĄCE FRYTKI Z CUKINII: Są pożywne, zdrowe i smakują wyśmienicie! (WYPRÓBUJ!)
Jeżeli zjesz je raz, już nigdy nie wrócisz do zwykłych frytek z ziemniaków!