Piknikowe menu na wiosnę

31 Marca 2012

Ciesz się wiosną! Urządź sobie piknik przy smakowitych potrawach.

piknik

Wyczekiwana wiosna już jest, warto zatem czerpać z jej dobrodziejstw pełnymi garściami. Doskonałym pomysłem na spędzenie wspaniałego przedpołudnia w miłym towarzystwie jest piknik z bliskimi lub przyjaciółmi. Podstawą takiego wypadu, oprócz doborowego towarzystwa, są wiosenne potrawy, które umilą wam czas. Sprawdź nasze podpowiedzi.

Drobiowe lizaki w płatkach kukurydzianych

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 5 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych, 3 łyżki mąki, 2 jajka, 1-2 łyżki oliwy, oliwa do smażenia, pieprz, 10 drewnianych patyczków (szpadek) do szaszłyków

Wykonanie: piersi oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski. Nadziać je na drewniane patyczki do szaszłyków, doprawić delikatnie pieprzem, a następnie panierować w mące, rozmąconym jajku i płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane lizaki usmażyć na patelni, używając bardzo małej ilości oliwy. Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 10 lizaków.

Strony

Komentarze (10)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-26 16:54:26

na piknik warto także zabrać Rogaliki francuskie nadziewane cielęciną z kozim serem (ilość dla 4 osób) Składniki: górka cielęca 250 g, kozi ser 150 g, ciasto francuskie 1 op. ( produkt gotowy), jaja 1 szt, Irving Fig & Pear White 2 saszetki, jogurt naturalny 200 ml, świeża mięta, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2-3 łyżeczki, oliwa , sól, pieprz Cielęcinę pokroić w cienkie paski zalać 150 ml mocnego naparu herbacianego, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. Mięso dobrze odsączyć, oprószyć suszonymi pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Ciasto pokroić w trójkąty napełnić mięsem, dodać plasterek koziego sera, zawijać aby uzyskać formę rogalików. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do rozgrzanego do 180 st. piekarnika, piec ok. 20 min. Podawać z jogurtem połączonym ze świeżą miętą.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-02 18:05:24

Huba Buba śmierć za jutra - Jeżeli to przeczytałeś twoja matka jutro zginie chyba że wkleisz to do 5 innyc-ja wpisuję bo się boję

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
sara
(Ocena: 5)
2013-05-14 11:10:04

a moja juz nie żyje...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-31 16:21:22

nie rozkminiam tego przepisu z ciasteczkami.. wyciac kolko szklanka , a potem w srodu kieliszkiem drugie? i jak smarujemy potem te konfitury? dookola i zaklejamy nie rozkminiam jestem tepa haha zdjecie powinno byc

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-02 22:09:03

Chodzi o to, że wycinasz powiedzmy 20 kółek szklanką a potem w 10 z tych kółek jeszcze wycinasz dziury kieliszkiem. i potem jak je składasz to dajesz na dół to niewycięte, na to konfitury kładziesz i przykrywasz tym wyciętym, tak żeby było widać konfitury xP

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-31 10:09:30

zero soli w pierwszym przepisie, nieciekawie to musi smakować ;/ chyba że wcześniej zamarynujemy tego kurczaka.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-31 09:10:33

pierwsza! LOL

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1