Z pewnością lubisz ten moment, kiedy gotując pyszną potrawę, jej smak roznosi się po całym mieszkaniu i zwabia do kuchni wszystkich domowników. Taką właśnie reakcję bliskich gwarantuje pikantna i aromatyczna zupa z pomidorami i soczewicą, którą chcemy ci zaprezentować dzisiaj. Jej niebiański smak zachwyci każdego, kto jej spróbuje!
Składniki: 1 łyżeczka oleju, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 cebula, 3 łodygi selera naciowego, 1 liść laurowy, 1 i ¼ łyżeczki kminku, 2 łyżeczki chili, pół łyżeczki kolendry, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypta pieprzu cayenne, 6 szklanek bulionu warzywnego, pomidory w puszce, 1 szklanka czerwonej soczewicy (wypłukanej i osuszonej), 2 garście szpinaku, szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
1.W dużym garnku na oleju podsmaż cebulę i czosnek. Po około 5 minutach dodaj seler. Duś wszystko pod przykryciem przez chwilę.
2.Dodaj pomidory z puszki (razem z sokiem), bulion, soczewicę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
3.Do zupy dorzuć wszystkie przyprawy. Duś bez przykrycia przez około 20-25 minut.
4.Dodaj szpinak i sól morską. Gotuj przez kolejne 5 minut. Gotowe!