Potrzebujesz: 2 podwójne piersi z kurczaka, 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, 2 1/2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 1/4 szklanki drobno posiekanych szalotek, 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanki białego wina, 3/4 szklanki bulionu drobiowego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki kaparów, 1/2 pęczka natki pietruszki.
1. Piersi z kurczaka rozbij na kotlety o grubości 1 cm. Do głębokiego talerza przesyp 1/4 szklanki mąki, sól i pieprz. Obtocz kurczaka w tej mieszance.
2. Na patelni roztop łyżkę masła. Dodaj łyżke oliwy. Smaż kurczaka z obu stron na złocisty kolor. Zdejmij z patelni.
3. Na patelnię dolej pozostałą oliwę. Podgrzej. Dodaj szalotki i smaż 4 minuty. Teraz czas na posiekany czosnek i wino. Podgrzewaj i gotuj aż płyn prawie wyparuje.
4. 1/4 szklanki bulionu wymieszaj z pozostałą mąką. Resztę bulionu wlej na patelnię. Dodaj mączną miksturę i podgrzewaj ciągle mieszając. Wzuć kapary, sok z cytryny i masło. Chwilę podgrzewaj.
Kurczaka podawaj z sosem, ziemniaczkami i sałatą. Smacznego!
źródło: BOSKA!