PESTO w lepszej wersji ---> koperek + dymka + serek!

26 Lutego 2013

Makron i pesto to chyba najprostsza potrawa świata. U nas w nieco ulepszonej wersji!

Pasta z pesto

Za czasów studenckich farfalle z pesto były przysmakiem. Teraz powracamy do tego nostalgicznego dania, ale pozwalamy sobie na kilka ulepszeń: włoski makaron, włoskie pesto i prawdziwa feta. Błyskawiczny lunch lub przekąska dla miłośników prostych rozwiązań.

Potrzebujesz: 100 g makaronu, świeże pesto, ½ pęczka koperku, 2 dymki, 75 g fety, 2 łyżki kremowego twarożku np. Almette, sól i pieprz

1. Makaron ugotuj al dente. Jeśli masz zamiar jeść makaron na zimno, powinien być nieco bardziej miękki.

2. Przed odcedzeniem odlej ¼ szklanki wody, w której gotował się makaron – przyda się do poprawy konsystencji sosu. Makaron po odcedzeniu przełóż z powrotem do garnka. Dodaj pesto - tyle ile lubisz.

3. Posiekaj koperek i dymkę.

4. W malakserze zmiksuj  fetę, twarożek, sól, pieprz i zioła. Powinna powstać puszysta pasta. W razie potrzeby dolej trochę wody spod makaronu.

5. Makaron wymieszaj z kremowym sosem. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do pieczonych mięs np. kurczaka.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (1)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-26 07:51:52

re: PESTO w lepszej wersji ---> koperek + dymka + serek!

brzmi interesująco :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1