Kuku sabzi to pyszna, ziołowa frittata prosto z irańskiej kuchni. W języku perskim "sabzi" oznacza "zioła" i to one właśnie grają w tym daniu pierwsze skrzypce. Świeża pietruszka, kolendra, szczypiorek i koper nadają potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu. To pomysł na szybki obiad, który może także z powodzeniem zastąpić poranny omlet.
Przepis na 6 porcji
Składniki:
6 dużych, ubitych jajek, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 1 łyżeczka mąki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku, 1 szklanka pokrojonego szczypiorku, 1 szklanka pokrojonej kolendry, 1 szklanka pokrojonego kopru, 1 szklanka pokrojonej pietruszki (ilość ziół podana orientacyjnie, można dowolnie modyfikować zarówno ilość jak i rodzaj ziół dodawanych do potrawy), 2 łyżeczki pokrojonych orzechów włoskich (opcjonalnie), 2 łyżeczki suszonej żurawiny (opcjonalnie), 2 łyżeczki oleju roślinnego lub klarowanego masła
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj jajka, czosnek, mąkę, kurkumę, sól i pieprz. Następnie dodaj zioła oraz (opcjonalnie) orzechy i suszoną żurawinę.
Podgrzej olej lub masło w patelni (o średnicy ok. 50 cm, z żaroodpornym lub odczepianym uchwytem). Wlej masę jajeczną i wyrównaj łyżką. Smaż ok. 2 minuty, dopóki jajka nie zetną się na brzegach.
Wstaw patelnię do piekarnika i piecz ok. 5 minut, dopóki jajka całkowicie się nie zetną.
Podawać na gorąco lub zimno. Smakuje wyśmienicie z jogurtem naturalnym.
Marta Małachowska
Zobacz także:
Espresso zamknięte w pysznych muffinkach (+ czekoladowy krem). CUDOWNY smak!
Jeśli lubisz kawę & czekoladę ten przepis jest dla Ciebie! Łatwy i szybki, a smak babeczek - niepowtarzalny...
Calzone z brokułami, pieczarkami i mozarellą - pyszności na weekendowy obiad dla rodziny!
W pysznym cieście skryty jest soczysty, serowy farsz - mniam!