Paryskie makaroniki home made ==> migdały & biała czekolada tworzą przepyszny deser!

26 Listopada 2012

Niedziela to idealny moment, by zabawić się w mistrzynię cukiernictwa!

Makaroniki

Makaroniki są dla Paryża tym, czym herbatka dla Londynu - nieodzownym elementem stylowego podwieczorku!

My, ilekroć uda nam się odwiedzić miasto Amelii, przywozimy sobie kultowe, seledynowe pudełeczko z Ladurée, po brzegi wypełnione pastelowymi łakociami. Ich smak jest oczywiście nie do powtórzenia, ale ostatnio udało nam się znaleźć przepis stanowiący jego miłą namiastkę, uprzyjemniającą oczekiwanie na łupy z kolejnej eskapady...

Ciasteczka zrobisz w dosłownie 30 minut, a gdy nabierzesz wprawy, nawet szybciej!

Przygotuj: 3 białka jaj, 2 łyżki cukru do wypieków, 1 i ćwierć szklanki cukru pudru, 1 szklankę zmielonych migdałów, 200 g białej czekolady, 2 łyżki śmietany 18%

Białą czekoladę połam na kanki i rozpuść w towarzystwie śmietany.

Białka ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodaj do niej dwie łyżki cukru do wypieków. Następnie zmielone migdały połącz z cukrem pudrem i całość delikatnie wymieszaj z ubitą pianą.

Na blasze rozłóż papier do pieczenie. Wyłóż na nią po łyżeczce masy, zachowując odległość 3-4 centymetrów. Po 10 minutach ulokuj je w nagrzanym piekarniku (160 stopni) i piecz przez około 12 minut. Makaroniki powinny być chrupiące na zewnątrz i jednocześnie miękkie w środku.

Kiedy wystygną, przełóż je czekoladową masą, poskładaj w markizy i... gotowe!

źródło: BOSKA!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (23)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Madzia
(Ocena: 5)
2012-12-31 17:57:58

W smaku bardzo dobre ale nie w wyglądzie. Polecam dodać trochę zapachu migdałowego i łyżkę mąki ziemniaczanej. Smacznego :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-31 17:33:01

ciasto powinno być takie rzadkie???

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-26 22:48:11

hołm mejd... inglisz bejbe... bo nie można po polsku

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-27 06:32:44

na prawde cie to tak gryzie ? jesli ci sie az tak nie podoba wkrecanie slowek angielskich do naszego jezyka to odetnij sie najlepiej od internetu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-27 23:03:01

Polski wcale nie jest taki trudny. Szanujmy naszą kulturę.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-26 22:47:09

kto to pisze? co to są kanki?! z wiki pedii: Kanka – plastikowa, gumowa lub metalowa rurka stosowana w medycynie, służąca jako końcówka przyrządów do wykonywania irygacji jelit lub pochwy.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 17:48:50

Kanka to inaczej kawałek czekolady !!! Pomyśl zanim dodasz jakieś tłumaczenie bez jakiegokolwiek znaczenia ! Tak się po prostu kiedyś mówiło i nadal czasami. Jprd -.-

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-07-19 19:25:44

chyba kostka bejbe. Nigdy się nie mówiło kanka

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-26 16:02:31

Cukier do wypieków?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-26 13:57:18

Niestety, to tylko wygląda na takie proste, a w rzeczywistości bardzo trudno zrobić je perfekcyjnie. Jestem sama po kilku próbach i nadal nie wyszły mi idealne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-26 11:41:31

Mmmmmm muszę wypróbować :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-26 08:45:11

macie może jakiś pomysł w jaki sposób uzyskać ten okrągły, biszkoptowy kształt? samą łyżeczką raczej będzie ciężo.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-26 08:56:33

Może użyć dekoratora do ciast, tego w postaci dużej szczykawki lub rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki ofc ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-26 11:49:03

co to szczykawka?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-26 17:24:41

sTRZykawka*... szczykawka...ja pier***

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-27 01:26:39

cóś między szczyną a kawką.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-26 07:37:04

a czy można śmietanę zamienić innym produktem?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-26 00:55:40

Pewnie to jest GYYYYYYYYYYYYYYT! Francuski bąbol wymyślny.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-26 11:29:21

wróćcie do swojego rynsztoka i oszczędźcie nam tego typu tekstów, rozumiem, że niektórych w domu tak nauczyli, ale wypada się ograniczyć w miejscu publicznym.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz