Chyba nie będzie w tym przesady, jeśli powiemy, że była to jedna z największych zagadek współczesnego świata. Smakosze od lat zastanawiali się nad tym, dlaczego kurczaki z KFC smakują zazwyczaj o wiele lepiej, niż w innych lokalach fast food. Mało komu udaje się również uzyskać podobny efekt w domu. Soczyste mięso i specyficzna panierka robią swoje.
Wielu próbowało odgadnąć sekret tego dania, ale dotąd nikomu się nie udało. Aż do dziś. Jeden z amerykańskich dziennikarzy dotarł do siostrzeńca twórcy przepisu. Ten pokazał mu rodzinny album, gdzie oprócz zdjęć znajdowała się… dokładna receptura.
W czym tkwi tajemnica tego uwielbianego na całym świecie smaku? Poznaj pełny przepis na pysznego kurczaka!
Zobacz również: Ona przez 3 lata jadła TYLKO kurczaka z KFC! Nie uwierzysz, jak wygląda...
© Newscom/StarStock
Panierka oparta jest na 11 starannie dobranych ziołach i przyprawach. Tylko taka kombinacja gwarantuje smak identyczny do tego znanego z restauracji KFC.
2/3 łyżki soli
1/2 łyżki suszonego tymianku
1/2 łyżki suszonej bazylii
1/3 łyżki suszonego oregano
1 łyżka soli selerowej
1 łyżka pieprzu czarnego
© Newscom/StarStock
1 łyżka musztardy w proszku
4 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki soli czosnkowej
1 łyżka mielonego imbiru
3 łyżki białego pieprzu
Zobacz również: Przepisy na dania, które kochają wszyscy mężczyźni. Potrafisz je ugotować?
© Newscom/StarStock
Wszystkie zioła i przyprawy należy wymieszać z białą mąką pszenną. Panierka gotowa. Wcześniej należy jednak zamarynować mięso kurczaka w maślance wymieszanej z 1 jajkiem. W takiej kąpieli ma przebywać przynajmniej przez 20-30 minut.
Kolejny etap to odsączenie mięsa z marynaty. Najlepiej przełożyć go na kratkę lub durszlak i pozwolić kurczakowi odcieknąć.
Następnie zanurzamy go w mące wymieszanej z przyprawami i otrzepujemy z nadmiaru panierki. Pozwól jej osiąść na mięsie. Zanim zaczniesz smażyć, niech mięso odpocznie przez kolejnych 20-30 minut.
© Newscom/StarStock
W oryginalnej wersji stosowano sporej wielkości kociołek, ale w warunkach domowych wystarczy głębszy garnek. Wlej do niego ok. 50 ml oleju rzepakowego i rozgrzej do 176 stopni (to tajemnica sukcesu chrupiącej panierki, więc warto zaopatrzyć się w termometr).
Kurczaka należy smażyć porcjami, wrzucając kawałki pojedynczo. Maksymalnie 3-4 równocześnie.
Przysmak powinien być gotowy po 15-18 minutach. Kurczaka odsącz ręcznikiem papierowym. Poczekaj chwilę, zanim wrzucisz do oleju kolejne kawałki - niech odzyska wysoką temperaturę.
Smacznego!
Zobacz również: Nuggetsy z krakersów