Uwielbiasz słodycz czekolady i orzeźwiający smak mięty? W takim razie dzisiejszy przepis jest właśnie dla ciebie. Owsiane batoniki z migdałami i syropem klonowym uwiodą cię swoim aromatem!
Składniki: 2 szklanki płatków owsianych, ½ szklanki migdałów, ½ szklanki orzechów włoskich, 4-5 łyżeczek kakao, ½ łyżeczki soli morskiej, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki mleka migdałowego, 5 łyżek syropu klonowego, ¾ tabliczki ciemnej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego, ¼ łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej (lub świeża zmiksowana mięta), wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1.Zmiksuj płatki owsiane, migdały i orzechy włoskie na gładką „mąkę”. Dosyp następnie kakao, sól i brązowy cukier. Ponownie zmiksuj.
2.Do powyższych składników dodaj mleko i syrop. Zmiksuj całość.
3.Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nałóż do środka masę i wygładź ją delikatnie. Włóż blachę na kilka minut do zamrażarki.
4.W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, dodaj do niej olej kokosowy i miętę.
5.Polej roztopioną czekoladą batoniki. Wygładź łopatką. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Umieść całość w zamrażarce na kwadrans. Smacznego!