Oliwkowa kuchnia na wakacje

26 Lipca 2009

Upalne, letnie dni nie sprzyjają długiemu przesiadywaniu w kuchni ani tym bardziej gotowaniu wymyślnych potraw. Szkoda na to czasu! Najlepsze na taką pogodę są lekkie dania kuchni śródziemnomorskiej.

Oliwkowa kuchnia na wakacje

Upalne, letnie dni nie sprzyjają długiemu przesiadywaniu w kuchni ani tym bardziej gotowaniu wymyślnych potraw. Szkoda na to czasu! Najlepsze na taką  pogodę są lekkie dania kuchni śródziemnomorskiej.  

Jeden z najbardziej kojarzonych z tą kuchnią składników to oliwki –  nieobce również Polakom ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne. Na naszym rynku najbardziej znane są: zielona i czarna. Warto dodawać je do lekkich wakacyjnych potraw, ponieważ zawierają witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminy C i E oraz minerały takie jak potas, fosfor, wapń czy żelazo. Przy takiej ilości wartości odżywczych można byłoby nawet przemilczeć fakt, że są też wysoko kaloryczne – jedna oliwka to ok. 4 kcal (zawierają ok. 30% tłuszczu – w końcu to z nich powstaje oliwa). Nie ma co jednak przejmować się tym faktem, bo ze względu na dużą ilość błonnika są lekkostrawne.  

Liczba dań, do których można je dodawać jest w zasadzie nieskończona. Poniżej przedstawiamy trzy oliwkowe przepisy, które przypadną do gustu nawet kulinarnym laikom!

Kurczak z tymiankiem i oliwkami 

Składniki:

Dwie piersi z kurczaka, świeży tymianek, ząbek czosnku, makaron spaghetti, słoik czarnych oliwek bez pestek, łyżka oleju, sól, czarny pieprz.  

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy. Doprawiamy zmiażdżonym ząbkiem czosnku, posiekanym tymiankiem (według uznania), solą i pieprzem.

W tym samym czasie możemy ugotować makaron.

Na koniec nakładamy makaron na talerze, na to kładziemy kawałki kurczaka i dodajemy do tego przekrojone na pół oliwki.

Koreczki z oliwkami 

Składniki:

Czarne oliwki bez pestek (ok. 10 dag), duży zielony ogórek, 3 pomidory, opakowanie sera feta, pieprz czarny, wykałaczki.  

Na początku odsącz oliwki. Następnie obranego ogórka pokrój w kostkę –  trzeba uważać żeby nie była zbyt drobna. Z pomidorów trzeba usunąć pestki, a potem także pokroić je w kostkę. Tak samo kroimy fetę. Wszystkie składniki nadziewamy na wykałaczki, posypujemy pieprzem i wstawiamy na jakiś czas do lodówki, bo danie najlepiej smakuje schłodzone.  

Sałatka z oliwkami i serem mozarella

Składniki:

Krucha zielona sałata, 1,5 opakowania sera mozarella, 2 pomidory, słoik czarnych oliwek lub pół słoika zielonych (są bardziej słone), oliwa, suszona bazylia, czarny pieprz, sól.  

Sałatę myjemy i odsączamy. Mozarellę i pomidory kroimy w kostkę. Odsączone oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki łączymy w salaterce. Doprawiamy solą. Na końcu dodajemy oliwę wymieszaną z bazylią i pieprzem.  

Wszystkie dania są  bardzo proste, a ich wykonanie zajmuje nie więcej niż 20 minut. Smacznego!

Agnieszka Subda 

Zobacz także:

Przepisy kulinarne: Pomidory na trzy sposoby

Nawet nie wiesz, jaki potencjał kulinarny tkwi w zwykłym pomidorze.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (17)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2009-07-28 16:29:52

www.100zl.net/?t=52643163 zagraj i wygraj 100zł ! ja juz wygralam! nie czekaj pula pieniedzy ograniczona!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-07-28 16:29:25

www.100zl.net/?t=52643163 zagraj i wygraj 100zł ! ja juz wygralam! nie czekaj pula pieniedzy ograniczona!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-07-26 16:18:08

Upalne, letnie dni? To chyba nie w Polsce :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-07-26 12:01:29

mmm pycha uwielbiam oliwki:))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-07-26 11:15:43

http://s10.bitefight.onet.pl/c.php?uid=138855

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-07-26 10:11:45

O Boże.. i wy uważacie, że 4 kcal na oliwkę to dużo? No faktycznie, specjaliści żywienia.. Przepisy ok, tylko powstrzymajcie się następnym razem od głupich komentarzy..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-07-26 11:42:58

tu nie chodzi o kcal ale o tłuszcz! 30% !! porównaj sobie zawartość tłuszczu w innych produktach.. ale tak czy inaczej i tak w artykule powinno być napisane raczej że wysoko energetyczne..komuś się pojęcia pomyliły ;]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-07-26 03:24:53

Oliwki są z a j e b i s t e - polecam. Szczególnie dobra jest sałatka.;) PIERWSZA !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz