Upalne, letnie dni nie sprzyjają długiemu przesiadywaniu w kuchni ani tym bardziej gotowaniu wymyślnych potraw. Szkoda na to czasu! Najlepsze na taką pogodę są lekkie dania kuchni śródziemnomorskiej.
Jeden z najbardziej kojarzonych z tą kuchnią składników to oliwki – nieobce również Polakom ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne. Na naszym rynku najbardziej znane są: zielona i czarna. Warto dodawać je do lekkich wakacyjnych potraw, ponieważ zawierają witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminy C i E oraz minerały takie jak potas, fosfor, wapń czy żelazo. Przy takiej ilości wartości odżywczych można byłoby nawet przemilczeć fakt, że są też wysoko kaloryczne – jedna oliwka to ok. 4 kcal (zawierają ok. 30% tłuszczu – w końcu to z nich powstaje oliwa). Nie ma co jednak przejmować się tym faktem, bo ze względu na dużą ilość błonnika są lekkostrawne.
Liczba dań, do których można je dodawać jest w zasadzie nieskończona. Poniżej przedstawiamy trzy oliwkowe przepisy, które przypadną do gustu nawet kulinarnym laikom!
Kurczak z tymiankiem i oliwkami
Składniki:
Dwie piersi z kurczaka, świeży tymianek, ząbek czosnku, makaron spaghetti, słoik czarnych oliwek bez pestek, łyżka oleju, sól, czarny pieprz.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy. Doprawiamy zmiażdżonym ząbkiem czosnku, posiekanym tymiankiem (według uznania), solą i pieprzem.
W tym samym czasie możemy ugotować makaron.
Na koniec nakładamy makaron na talerze, na to kładziemy kawałki kurczaka i dodajemy do tego przekrojone na pół oliwki.
Koreczki z oliwkami
Składniki:
Czarne oliwki bez pestek (ok. 10 dag), duży zielony ogórek, 3 pomidory, opakowanie sera feta, pieprz czarny, wykałaczki.
Na początku odsącz oliwki. Następnie obranego ogórka pokrój w kostkę – trzeba uważać żeby nie była zbyt drobna. Z pomidorów trzeba usunąć pestki, a potem także pokroić je w kostkę. Tak samo kroimy fetę. Wszystkie składniki nadziewamy na wykałaczki, posypujemy pieprzem i wstawiamy na jakiś czas do lodówki, bo danie najlepiej smakuje schłodzone.
Sałatka z oliwkami i serem mozarella
Składniki:
Krucha zielona sałata, 1,5 opakowania sera mozarella, 2 pomidory, słoik czarnych oliwek lub pół słoika zielonych (są bardziej słone), oliwa, suszona bazylia, czarny pieprz, sól.
Sałatę myjemy i odsączamy. Mozarellę i pomidory kroimy w kostkę. Odsączone oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki łączymy w salaterce. Doprawiamy solą. Na końcu dodajemy oliwę wymieszaną z bazylią i pieprzem.
Wszystkie dania są bardzo proste, a ich wykonanie zajmuje nie więcej niż 20 minut. Smacznego!
Agnieszka Subda
Zobacz także:
Przepisy kulinarne: Pomidory na trzy sposoby
Nawet nie wiesz, jaki potencjał kulinarny tkwi w zwykłym pomidorze.