Obiad po... meksykańsku: QUESADILLAS z cukinią, pieczarkami & kolendrowym pesto!

07 Września 2012

Prosty i smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny :)

Cukiniowe Quesadillas z pieczarkami i kolendrowym pesto

Dziś przedstawiamy Wam szybkie i łatwe w wykonaniu danie kuchni meksykańskiej. Quesadillas to zapiekana tortilla (przepis tutaj) z farszem z sera żółtego i dodatków. Do środka można włożyć wszystko, na co tylko macie ochotę. My proponujemy łagodny farsz z sera, cukinii i pieczarek, a do tego świeże, pikantne pesto z kolendry. Palce lizać!

Cukiniowe quesadillas z pieczarkami i kolendrowym pesto (źródło: www.ohmyveggies.com)

Przepis na 6 porcji

Pesto

Składniki: 1 szklanka liści kolendry, 1/4 szklanki orzechów włoskich, skórka z 1 limonki, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 duży ząbek czosnku, 1 papryczka jalapeno, sól do smaku

Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj aż masa nabierze konsystencji pesto.

Quesadillas

Składniki: 6 tortilli, 1 cukinia, 220 g pieczarek, pesto z kolendry, 1 1/2 szklanki sera żółtego, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Cukinię i pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Przełóż warzywa na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą i smaż do miękkości przez ok. 5-6 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Posmaruj połowę każdej tortilli pesto, wyłóż na to starkowany ser żółty i warzywa, a następnie złóż tortillę na pół. Wytrzyj patelnię z tłuszczu i ponownie nagrzej ją na średnim ogniu. Smaż tortille przez ok. 2-3 minuty na każdej stronie, aż placek lekko się zezłoci i stanie bardziej chrupki. Przekrój każdą quesadillę na pół i podawaj z ulubionym sosem.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Przepis na... domowego SNICKERSA! Gratka dla czekoladoholików (Orzeszki + krówki = ♥)

Tym słodkościom wprost nie można się oprzeć!

Prosty & tani przepis na domową tortillę ♥

Z tych meksykańskich placków wyczarujesz oryginalne śniadanie, szybki lunch do pracy, czy pyszny obiad dla całej rodziny!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (11)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-10 15:00:08

To jest wasz Polski sen a tak na prawde nikt nie jadl tego w Meksyku.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-10 15:21:14

rzeczywiście polskie ten sen, skoro przepis pochodzi z zagranicznej strony.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-08 20:11:18

W zyciu Meksykanie by nie zrobili quesadilli z takimi skladnikami...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-07 20:01:11

wygląda smakowicie! już wiem co zrobię jutro na obiad! :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-07 13:49:44

muszę spróbować tego kuesadijas ale ciężko dostać w Polsce prawdziwą meksykańską tortiję z mąki kukurydzianej

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-07 12:58:12

to nie jest to co widac. QUESADILLAS jest z innego ciasta i zapiekane w stepcjalnym tosterze.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-07 13:11:46

nieprawda

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-07 09:45:27

smakowicie to wygląda

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-07 09:45:01

uwielbiam kuchnię meksykańską

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz