Naleśniki z bananami i miodem - apetyczny deser, który zachwyci nawet niejadka!

22 Października 2012

Bo najlepsze są proste rozwiązania!

naleśniki

Naleśniki mają w polskiej kuchni wszechstronne zastosowanie. Można je przyrządzać na setki, jeśli nie na – bez przesady – tysiące sposobów. Zarówno na słono, jak i na słodko. Przepisy na naleśniki można modyfikować i praktycznie zawsze wychodzą znakomite. Oto nasza propozycja:

Naleśniki z bananami i miodem

Składniki:

Ciasto – 1 szklanka mąki pszennej, 1 jajko, szklanka mleka, 1 szklanka wody gazowanej, sól, olej.

Nadzienie – dwa banany, miód, masło, cynamon

Przygotowanie:

Wsyp mąkę do wysokiego rondelka, dodaj jajko, szczyptę soli i mleko. Wymieszaj dobrze trzepaczką lub użyj miksera. Dodaj wodę, przykryj i odstaw na pół godziny. Średnią patelnię natłuść i na rozgrzaną wlej porcję ciasta. Smaż z obu stron.

Banany pokrój wzdłuż na ćwiartki. Połóż je na naleśnikach, posyp cynamonem i zroluj. Na patelni rozpuść łyżkę miodu i łyżkę masła. Przed podaniem polej naleśniki otrzymaną polewą.

Smacznego!

Kinga Walczak

Zobacz także:

Przepis na domowe HOT DOGI z grillowaną papryką i cebulką - zrobisz je z łatwością!

Zdrowsza alternatywa dla fast foodów.

Przepyszne TIRAMISU, czyli włoski specjał z biszkoptów zanurzonych w kawie i amaretto

Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (18)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-26 07:54:10

to jest przepis na naleśniki zwykłe czy amerykańskie?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-23 21:20:34

Spoko są, robiłam wczoraj. Proste i mega słodkie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-22 20:20:47

pyszne! przed chwilą zaserwowałam kilka porcji, po chwili nie było! polecam wcześniej wymieszać banany z cynamonem by trochę przesiąknęły, dużo lepszy aromat i smak

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-22 20:14:54

passionatanyprice. blogspot.com zapraszam na pojego bloga :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-22 17:44:56

Spróbujcie naleśniki z nutellą, na ciepło. Obłęd..!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-23 09:27:11

kto ich nie jadł;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-22 16:48:46

a ja wole nalesniki po wegiersku niz slodkie ;P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-22 17:48:47

to są placki po węgiersku. ;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-22 14:42:03

CUDOWNE WYSZŁY!!!!!! Podałam rodzinie z gałką sorbeciku malinowego grycana (40 kcal w gałce hihih :D) i zwariowali, musialam dosmażać jeszcze tak im zasmakowało! dzieki wielkie za ten przepis! :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-22 14:28:09

szklanka mleka i szklanka wody na szklanke maki? przeciez to wyjdzie jakaś woda, a nie ciasto.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-22 15:35:25

Nie, woda to to na pewno nie będzie.Może troszkę przesadzili, wystarczy zmniejszyc na pół szklanki mleka i wody szklankę mąki i wyjdzie dobre :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-22 14:11:58

ja takie robie, tylko zawijam banana w nalesnika i polewam roztopiona czekolada

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-22 11:46:17

a gdzie CUKIER ????????????????

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-22 16:47:06

na co ci cukier, jak jest miód?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz