Mają niewiele wspólnego z trójkątnymi chipsami dostępnymi w sklepach. Nachosy zrobione samodzielnie zawierają znacznie mniej soli i tłuszczu. Co więcej, taka domowa wersja chrupiących placuszków jest nie tylko zdrowsza, lecz także znacznie tańsza!
Składniki (na około 50 sztuk):
6 łyżek mąki pszennej, 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej, 50 ml ciepłej wody, przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chilli, granulowany czosnek)
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy z wodą aż ciasto będzie jednolite i sprężyste.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu dzielimy je na mniejsze części i rozwałkowujemy, cały czas podsypując mąką, żeby się nie kleiło. Gdy ciasto będzie miało około 5 mm grubości, kroimy je na trójkąty.
Tak przygotowane nachosy posypujemy ulubionymi przyprawami, po czym smażymy na rozgrzanej patelni (nie używamy oleju!). Czekamy aż trójkąciki lekko się zarumienią i przewracamy je na drugą stronę.
Wskazówka: Nachosy najlepiej serwować z dipem pomidorowym, sosem tzatziki lub warzywną pastą na bazie twarożku, szczypiorku i papryki.
Kinga Walczak
Zobacz także:
BABECZKI OREO: Są nie tylko przepyszne, ale także bardzo dekoracyjne - sprawdź sama!
Biało-czarne ciasteczka doskonale sprawdzają się w wypiekach.
Chrupiąca BRUSCHETTA z jajkiem - śniadanie w pysznym & prostym wydaniu na co dzień!
Na sam widok aż cieknie ślinka!