Nachosy: Zrób sama meksykański przysmak! (Domowe smakują zupełnie inaczej - LEPIEJ)

10 Października 2012

Chrupiące placuszki przygotujesz błyskawicznie!

Nachosy

Mają niewiele wspólnego z trójkątnymi chipsami dostępnymi w sklepach. Nachosy zrobione samodzielnie zawierają znacznie mniej soli i tłuszczu. Co więcej, taka domowa wersja chrupiących placuszków jest nie tylko zdrowsza, lecz także znacznie tańsza!

Domowe nachosy (źródło: acozykitchen.com)

Składniki (na około 50 sztuk):

6 łyżek mąki pszennej, 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej, 50 ml ciepłej wody, przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chilli, granulowany czosnek)

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy z wodą aż ciasto będzie jednolite i sprężyste.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu dzielimy je na mniejsze części i rozwałkowujemy, cały czas podsypując mąką, żeby się nie kleiło. Gdy ciasto będzie miało około 5 mm grubości, kroimy je na trójkąty.

Tak przygotowane nachosy posypujemy ulubionymi przyprawami, po czym smażymy na rozgrzanej patelni (nie używamy oleju!). Czekamy aż trójkąciki lekko się zarumienią i przewracamy je na drugą stronę.

Wskazówka: Nachosy najlepiej serwować z dipem pomidorowym, sosem tzatziki lub warzywną pastą na bazie twarożku, szczypiorku i papryki.

Kinga Walczak

Zobacz także:

BABECZKI OREO: Są nie tylko przepyszne, ale także bardzo dekoracyjne - sprawdź sama!

Biało-czarne ciasteczka doskonale sprawdzają się w wypiekach.

Chrupiąca BRUSCHETTA z jajkiem - śniadanie w pysznym & prostym wydaniu na co dzień!

Na sam widok aż cieknie ślinka!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (18)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2015-02-27 20:17:06

re: Nachosy: Zrób sama meksykański przysmak! (Domowe smakują zupełnie inaczej - LEPIEJ)

Mój chłopak właśnie robi ale pewnie gówn*o jak zawsze :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-03-07 14:21:27

re: Nachosy: Zrób sama meksykański przysmak! (Domowe smakują zupełnie inaczej - LEPIEJ)

proszę o odpowiedz

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-03-07 14:17:01

re: Nachosy: Zrób sama meksykański przysmak! (Domowe smakują zupełnie inaczej - LEPIEJ)

a czy można je zrobić bez mąki kukurydzianej

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-11 17:48:38

ja je robiłam. Przesadziłam z przyprawami jednak sam pomysł jest rewelacyjny. Do ciasta dałam łyżkę oliwy z oliwek. Pyszne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-10 21:04:39

jeśli ktoś już je robił niech napisze co z tego wyszło bo uwielbiam nachosy ale jakoś czarno to widzę..;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-10 13:56:51

Zmartwię was, ale robiłam kiedyś takie nachosy i wcale nie sa dobre... Smakują jak maca (takie suche placki wypiekane z samej maki z wodą). Suche toto i nie dobre. Może jakby usmazyc na tluszczu byloby lepiej, sama nie wiem. Ogólnie nie polecam.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-10 14:03:09

tego właśnie się obwiałam czytając ten przepis że takie będą jak maca a tu czytam komentarz że jednak miałam rację!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-01-30 18:29:07

Zgadzam sie właśnie spróbowałam i tez nie polecam.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-10 11:05:14

smażymy bez oleju czy na jakimś zamienniku oleju? czy całkowicie bez?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-10 11:15:56

zupełnie bez

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-10 09:34:38

super ;D mój młodszy brat jest tłuściutki, uwielbia niezdrowe przekąski... to jakaś alternatywa dla kupnych chipsów. Może trochę go odchudzę, jak będę robić domowe hamburgery, nachosy, frytki. Zawsze jakiś sposób na dzieciaka, który nie weźmie do ust sałatki czy kaszy jaglanej.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-10 13:54:43

A w czym niby domowe hamburgery i frytki są lepsze od kupnych? To tak samo nie zdrowe jedzenie. Lepiej zacznij mu serwować sałatki..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-10 15:01:52

dla mnie domowy hamburger to bułka najepiej pełnoziarnista z kotlecikiem z mięsa mielonego najlepiej z indyka i warzywami, a domowe frytki to pokrojone w kształt tych fast-foodowych i upieczone w piekarniku, do tego można właśnie dodać sałatkę, bo wątpię, że przestawisz malucha jedzącego same niezdrowe rzeczy na sałatki z dnia na dzień

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-05-09 09:46:11

Od gotowego jedzenia z serem nic mi nie jest. Ale jak w domu zrobiłem jedzenie z serem, brzuch mnie tak rozbolał jakby dał mi w niego pudzian pięścią i poprawił lodówką! A tyłek piekł mnie jakbym siedział na ogniu i gwoździach!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-10 07:28:47

dzięki za przepis:)! uwielbiam nachos:D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz