Na to czeka się cały rok: Pyszniutkie przepisy z truskawkami (muffiny, serniki, semifreddo)

10 Czerwca 2012

Jedzmy truskawki, bo sezon na te owoce nie trwa długo. Wykorzystaj nasze pomysły i stwórz pyszne dania z ich dodatkiem.

Truskawkowe przepisy

Na truskawki czekamy przez cały rok, więc gdy się pojawiają, nie potrafimy się im oprzeć. I dobrze, bo truskawki to samo zdrowie – mają więcej witaminy C niż cytryna! Mało tego. Zawierają również witaminy C, PP, B1 czy B2, a także flawonoidy (przeciwutleniacze), fosfor, magnez, żelazo i wapń. Truskawki mają działanie oczyszczające i odtruwające, regulują dotlenienie krwi. Usprawniają metabolizm i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. Hitem stała się również dieta truskawkowa. Nie czekaj zatem ani chwili i biegnij do kuchni, aby przyrządzić pyszne dania z truskawkami. Smacznego!

Truskawkowe semifreddo z pistacjami

Składniki: 25 dag truskawek, po 2 łyżki niesolonych pistacji i octu balsamicznego, 10 dag cukru pudru, 500 ml śmietanki 30 proc., 2 łyżeczki cukru waniliowego, pół tabliczki białej czekolady

Wykonanie: truskawki umyć, osuszyć, pokroić w kawałeczki. Przełożyć do ceramicznego naczynia. Zalać octem balsamicznym i posypać połową cukru pudru. Całość wymieszać i odstawić na godzinę, a po tym czasie odcedzić. Śmietanę zmiksować. Dosypać resztę cukru, dodać cukier waniliowy. Dokładnie ubić na sztywno. Czekoladę pokruszyć, wymieszać z rozdrobnionymi pistacjami i odsączonymi truskawkami. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Jeśli zostaną pistacje, można nimi posypać wierzch. Keksówkę stawić na noc do zamrażarki. Kroić w plastry.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (19)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-08 10:42:05

"Muffinek się nie miksuje, ale miesza łyżką." Sernik tez miksujesz?!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-10 23:11:37

Co to jest galaretka jasna?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-08 10:44:35

Galaretka ktora ma jasny kolor. Np. brzoskwiniowa, cytrynowa lub agrestowa. :-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-10 20:34:40

przed chwilą czytalam artykuł o grubasach a teraz takie desery pokazują, ja cukru i tak nie uzywam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-10 15:30:23

Muffinek się nie miksuje, ale miesza łyżką.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-10 12:44:33

nie wiem czemu, ale strasznie mnie deneruwje, jak ktos zamiast pisac: "cukier WANILINOWY' pisze "cukier WANILIOWY". w sklepach i do ciast dodajecie cukier cukier wanilinowy. zobaczcie sobie opakowania, na pewno kazda w domu go ma. pozdrawiam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-10 13:09:08

Cukier waniliowy też istnieje, da się go kupić w delikatesach, ma nawet dokładnie takie samo zastosowanie jak wanilinowy, lulz, więc nie wiem, skąd ta jazda na uświadamianie wszystkich dookoła.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-11 09:46:42

Anonim 2012-06-10 12:44:33 :: boze ale jestes glupia

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-10 09:26:49

I LOVE TRUSKAWKIII ! :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz