Dobrze wiemy, jak to jest, gdy nie ma czasu nawet na śniadanie. Każda z nas chciałaby rano delektować się aromatyczną kawą, czytać gazetę i raczyć się pyszną jajecznicą z kurkami, ale niestety, mało kto może pozwolić sobie na taki luksus.
Jednak to wcale nie oznacza, że o świcie skazane jesteśmy na czerstwy chleb z dżemem - proponujemy Wam szybkie w wykonaniu i tanie tosty z pysznymi warzywami i serem żółtym. Na ich wykonanie będziesz potrzebowałą zaledwie kwadrans, a gdy warzywa będą się piec w piekarniku, Ty możesz nakładać tusz na rzęsy albo suszyć włosy. Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować w zależności od tego, jakie warzywa mamy akurat w lodówce.
Składniki (na 4 porcje):
1 mały brokuł, pokrojony na różyczki, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku, 4 pieczarki, obrane i pokrojone w plasterki, 2 czerwone papryki, oczyszczonej i pociętej na plasterki, 1/4 szklanki majonezu, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 4 kromki chleba wiejskiego, 115 g sera żółtego (np. Gouda) pokrojonego w cienkie plastry
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na ok. 180C. Wyłóż blachę do pieczenia folią i wyłóż na nią różyczki brokuła. Polej oliwą z oliwek, dodaj soli i pieprzu. Podpiecz brokuły, odwracając je po paru minutach na drugą stronę, przez ok. 4-6 minut. Dodaj pieczarki i paprykę, posyp solą i pieprzem i zapiekaj, przerzucając warzywa na drugą stronę, przez 8-10 minut.
W międzyczasie do małej miski przełóż majonez, czosnek, dodaj soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj, a następnie posmaruj sosem kromki chleba. Na wierzch wyłóż pieczone warzywa i ser żółty, następnie wstaw kanapki do piekarnika na ok. 2-4 minuty, aż ser stopnieje i nabierze złocistego koloru. Podawaj natychmiast.
Marta Małachowska
Zobacz także:
Przepis na ZDROWY OBIAD: Grillowana pierś z kurczaka z brązowym cukrem i cytrusami!
Grillowany kurczak w niecodziennym wydaniu z sosem z brązowego cukru i cytrusów smakuje jeszcze lepiej!
Przepis na PESTO Z BAZYLII! Włoskie klimaty w zaciszu domowej kuchni - LOVE IT ♥
Od dziś spaghetti nabierze nowego, lepszego smaku!