Mus CZEKOLADOWY: Wytworna słodkość dla elegantek! (PRZEPIS na NIEDZIELNY deser)

02 Grudnia 2012

Z odrobiną cynamonu i przypraw korzennych będzie smakował bardzo świątecznie.

Mus czekoladowy

Czy jest coś bardziej rozkosznego niż miseczka czekoladowego musu? Jest: 6 miseczek czekoladowego musu o pysznym, pierniczkowym aromacie!

Do zrobienia sześciu porcji musu przygotuj: 200 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości, 3 łyżki wody, 3 łyżki likieru pomarańczowego, 3 łyżki masła, 4 jajka (oddziel białka od żółtek), 3 łyżki cukru, łyżeczka korzennej przyprawy, odrobina cynamonu w proszku, szczypta soli morskiej, szczypta chili

Do dekoracji: 30 g czekolady, łyżka powideł śliwkowych, 3 łyżki śmietany 30% (na polewę), wiórki czekolady, bita śmietana

Przygotowanie:

Roztop w rondelku czekoladę (połam ją wcześniej na kanki) z wodą, likierem pomarańczowym, przyprawą korzenną, cynamonem i chili. Podgrzewaj na małym ogniu, a kiedy uzyskasz jednolitą masę, zdejmij z kuchenki.

Do garnuszka dodaj masło i wymieszaj. Następnie wlewaj po jednym żółtku. 

Białka ubij na sztywną pianę razem z solą. Stopniowo dodawaj cukier.

Ubitą masę dodawaj do rozpuszczonej czekolady, mieszając wszystko bardzo delikatnie, tak aby piana nie straciła objętości.

Powstałą piankę czekoladową przełóż do przygotowanych naczyń - filiżanek, miseczek albo kieliszków i schładzaj w lodówce przez minimum 3-4 godziny. 

Teraz zajmij się polewą. Rozpuść czekoladę z powidłami i śmietaną. Polej nią mus i schładzaj dalej. Tuż przed podaniem deser dodatkowo udekoruj bitą śmietaną i czekoladowymi wiórkami.

źródło: BOSKA!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (22)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 11:50:50

Tutaj wpisz treść komentarza do Mus CZEKOLADOWY: Wytworna słodkość dla elegantek! (PRZEPIS na NIEDZIELNY deser)...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 10:26:06

Czekoladę należy ZAWSZE roztapiać w kąpieli wodnej a nie bezpośrednio na ogniu !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 11:38:17

daj jeszcze więcej tych wykrzykników, bo może ktoś nie załapie powagi sytuacji bo przecież to "KONIEC ŚWIATA JAK KTOŚ ROZTOPI W RONDELKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 17:18:44

to JEST koniec świata, bo jak kupisz drogą, dobrą czekoladę i po paru sekundach na ogniu ci się przyfajczy, to nie będzie ci do śmiechu. kąpiel wodna albo kilkanaście sekund w mikrofalce, ale z nią też ostrożnie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 17:46:13

No tak nie będzie Ci do smiechu jak sfajczy Ci się pare złotych. Siejesz panike esmeraldo

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 18:40:24

a pomyślałaś, że może ktoś nie chce 10 czy więcej zł tracić przez to, że ktoś źle podał sposób przygotowania? mam dodać smród w mieszkaniu i zeskrobywanie spalenizny z garnka?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
anonim, ale w formie żeńskiej jeśli takowa jest
(Ocena: 5)
2013-12-03 19:48:37

jak jest z czymś płynnym (śmietana itp.) to niekoniecznie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 10:23:26

surowe jajka... bleee... pierwszy krok do salmonelli

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 11:20:20

To się tyczy białek, nie żółtek. Słyszałaś o tiramisu lub koglu-moglu? ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 11:30:02

Ale w tym przepisie są również białka...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 12:43:59

salmonella jest na skorupce jajka. wystarczy wyparzyc:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 15:18:18

bzdura, że tylko w skorupce jajka. W środku też jest.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-03 09:32:14

powietzre tez jest zatrute!! -------nie oddychaj

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 02:13:55

Nie wiem kto wymyslil, ze czekolada pasuje do pomaranczy. Jeszcze kawalki pomaranczy maczane w czekoladzie ujda, ale tabliczka czekolady z pomarancza, czekolada do picia z pomarancza, mus z pomarancza...fu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 11:31:53

Mi tam smakuje takie połączenie :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 13:47:51

a może to kwestia gustu?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 17:19:22

czekolada do picia z pomarańczą jest koszmarna, reszta jest okej.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-02 21:54:08

Dla mnie rewelacja :) Brzydzi mnie za to mięso z owocami :/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
anonim, ale w formie żeńskiej jeśli takowa jest
(Ocena: 5)
2013-12-03 19:52:04

mięso z owocami to zależy jakimi (np. wątróbka z jabłkiem jest w sumie lepsza niż bez jabłka), ale słyszałam o mięsie z czekoladą. krzywda zarówno dla mięsa jak i czekolady

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz