Czy jest coś bardziej rozkosznego niż miseczka czekoladowego musu? Jest: 6 miseczek czekoladowego musu o pysznym, pierniczkowym aromacie!
Do zrobienia sześciu porcji musu przygotuj: 200 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości, 3 łyżki wody, 3 łyżki likieru pomarańczowego, 3 łyżki masła, 4 jajka (oddziel białka od żółtek), 3 łyżki cukru, łyżeczka korzennej przyprawy, odrobina cynamonu w proszku, szczypta soli morskiej, szczypta chili
Do dekoracji: 30 g czekolady, łyżka powideł śliwkowych, 3 łyżki śmietany 30% (na polewę), wiórki czekolady, bita śmietana
Przygotowanie:
Roztop w rondelku czekoladę (połam ją wcześniej na kanki) z wodą, likierem pomarańczowym, przyprawą korzenną, cynamonem i chili. Podgrzewaj na małym ogniu, a kiedy uzyskasz jednolitą masę, zdejmij z kuchenki.
Do garnuszka dodaj masło i wymieszaj. Następnie wlewaj po jednym żółtku.
Białka ubij na sztywną pianę razem z solą. Stopniowo dodawaj cukier.
Ubitą masę dodawaj do rozpuszczonej czekolady, mieszając wszystko bardzo delikatnie, tak aby piana nie straciła objętości.
Powstałą piankę czekoladową przełóż do przygotowanych naczyń - filiżanek, miseczek albo kieliszków i schładzaj w lodówce przez minimum 3-4 godziny.
Teraz zajmij się polewą. Rozpuść czekoladę z powidłami i śmietaną. Polej nią mus i schładzaj dalej. Tuż przed podaniem deser dodatkowo udekoruj bitą śmietaną i czekoladowymi wiórkami.
źródło: BOSKA!