Miodowe pierniczki – bożonarodzeniowe pyszności dla całej rodziny!

Zrób najbliższym niespodziankę i przygotuj pyszne, miodowe pierniczki. Gwarantujemy, że olśnisz wszystkich amatorów smakowych rozkoszy – zarówno tych małych, jak i tych większych. Zobacz, jakie to proste!
Miodowe pierniczki – bożonarodzeniowe pyszności dla całej rodziny!
23.12.2009

Zrób najbliższym niespodziankę i przygotuj pyszne, miodowe pierniczki. Gwarantujemy, że olśnisz wszystkich amatorów smakowych rozkoszy – zarówno tych małych, jak i tych większych. Zobacz, jakie to proste!

  • 50 dag miodu;
  • 15 dag cukru;
  • 1 kg mąki pszennej;
  • 4 jajka;
  • 1 cytryna;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 torebki przyprawy do pierników;
  • kostka margaryny;
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania;
  • 120 g cukru pudru.
  • Roztop w rondelku miód i margarynę, a następnie wymieszaj z przyprawą do pierników. 10 dag cukru zagotuj z 5 łyżkami wody i wlej do wcześniej powstałej masy z miodem. Do całości dodaj utarte z cukrem żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dorzuć ubite na sztywną pianę białka i wszystko starannie wymieszaj.

    Powstałe ciasto posyp niewielką ilością mąki, przykryj ściereczką i odstaw, aż stężeje. Następnie rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm, wytnij foremkami świąteczne kształty, ułóż na blaszce posmarowanej masłem i obsypanej mąką, piecz około 25 minut w temperaturze 180 °C. W czasie, gdy pierniczki będą stygły, roztop cukier puder i utrzyj go z sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciasteczka, a na koniec posyp drobno skrojoną skórką pomarańczową.

    Dzieciom podawaj z gorącym mlekiem, z odrobiną miodu, a dorosłym - z herbatką z rumem.

    Smacznego!

    Natasza Lasky

    Zobacz także:

    drobno skrojoną skórką pomarańczową.

    Dzieciom podawaj z gorącym mlekiem, z odrobiną miodu, a dorosłym - z herbatką z rumem.

    Smacznego!

    Natasza Lasky

    Zobacz także:

     

    Wasze listy: „Spędzę samotne święta na emigracji”

    „I tak będę sercem z moimi bliskimi, z dziadkiem, który łupie orzechy, babcią lepiącą pierogi, mamą narzekającą, że ona zdąży posprzątać, a my już brudzimy i córeczkami brata, które niecierpliwie przebierają nóżkami w oczekiwaniu na prezenty…”

    Pomysł na prezent dla babci: Foremki na ciastka

    Babcia to niekwestionowana królowa kuchni. Jest specjalistką do spraw wypieków i magistrem sztuki przyprawiania mięs. Kolorowe foremki ozdobią kuchnię i umilą pracę.

     

    Polecane wideo

    Komentarze (26)
    Ocena: 5 / 5
    Anonim (Ocena: 5) 24.12.2009 00:25
    Upiekłam i ozdobiłam wiszą na choince =]
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 23.12.2009 18:37
    Kurczę . wstawiłam niedawno ciasto do zamrażalnika , a ciastka mam zamiar zrobić jutro . Naprawde będą tak tragicznie twarde żeby nie dało sie ich zjeść na wigilię ?
    zobacz odpowiedzi (1)
    Anonim (Ocena: 5) 23.12.2009 17:01
    identyczny przepis był rok temu!!!! debile!!! bo nawet robiłam je w tamte swięta i w te również!!!!!!!!
    zobacz odpowiedzi (3)
    Anonim (Ocena: 5) 23.12.2009 14:20
    Właśnie robię pierniczki, ale według innego przepisu (choć podobnego). :) Ciekwe czy wyjdą dobre.
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 23.12.2009 12:53
    ile to jest 50g miodu
    zobacz odpowiedzi (4)

    Polecane dla Ciebie