Zrób najbliższym niespodziankę i przygotuj pyszne, miodowe pierniczki. Gwarantujemy, że olśnisz wszystkich amatorów smakowych rozkoszy – zarówno tych małych, jak i tych większych. Zobacz, jakie to proste!
Roztop w rondelku miód i margarynę, a następnie wymieszaj z przyprawą do pierników. 10 dag cukru zagotuj z 5 łyżkami wody i wlej do wcześniej powstałej masy z miodem. Do całości dodaj utarte z cukrem żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dorzuć ubite na sztywną pianę białka i wszystko starannie wymieszaj.
Powstałe ciasto posyp niewielką ilością mąki, przykryj ściereczką i odstaw, aż stężeje. Następnie rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm, wytnij foremkami świąteczne kształty, ułóż na blaszce posmarowanej masłem i obsypanej mąką, piecz około 25 minut w temperaturze 180 °C. W czasie, gdy pierniczki będą stygły, roztop cukier puder i utrzyj go z sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciasteczka, a na koniec posyp drobno skrojoną skórką pomarańczową.
Dzieciom podawaj z gorącym mlekiem, z odrobiną miodu, a dorosłym - z herbatką z rumem.
Smacznego!
Natasza Lasky
Zobacz także:
drobno skrojoną skórką pomarańczową.
Dzieciom podawaj z gorącym mlekiem, z odrobiną miodu, a dorosłym - z herbatką z rumem.
Smacznego!
Natasza Lasky
Zobacz także:
Wasze listy: „Spędzę samotne święta na emigracji”
„I tak będę sercem z moimi bliskimi, z dziadkiem, który łupie orzechy, babcią lepiącą pierogi, mamą narzekającą, że ona zdąży posprzątać, a my już brudzimy i córeczkami brata, które niecierpliwie przebierają nóżkami w oczekiwaniu na prezenty…”
Pomysł na prezent dla babci: Foremki na ciastka
Babcia to niekwestionowana królowa kuchni. Jest specjalistką do spraw wypieków i magistrem sztuki przyprawiania mięs. Kolorowe foremki ozdobią kuchnię i umilą pracę.