Miodowe pierniczki – bożonarodzeniowe pyszności dla całej rodziny!

23 Grudnia 2009

Zrób najbliższym niespodziankę i przygotuj pyszne, miodowe pierniczki. Gwarantujemy, że olśnisz wszystkich amatorów smakowych rozkoszy – zarówno tych małych, jak i tych większych. Zobacz, jakie to proste!

Miodowe pierniczki – bożonarodzeniowe pyszności dla całej rodziny!

Zrób najbliższym niespodziankę i przygotuj pyszne, miodowe pierniczki. Gwarantujemy, że olśnisz wszystkich amatorów smakowych rozkoszy – zarówno tych małych, jak i tych większych. Zobacz, jakie to proste!

  • 50 dag miodu;
  • 15 dag cukru;
  • 1 kg mąki pszennej;
  • 4 jajka;
  • 1 cytryna;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 torebki przyprawy do pierników;
  • kostka margaryny;
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania;
  • 120 g cukru pudru.
  • Roztop w rondelku miód i margarynę, a następnie wymieszaj z przyprawą do pierników. 10 dag cukru zagotuj z 5 łyżkami wody i wlej do wcześniej powstałej masy z miodem. Do całości dodaj utarte z cukrem żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dorzuć ubite na sztywną pianę białka i wszystko starannie wymieszaj.

    Powstałe ciasto posyp niewielką ilością mąki, przykryj ściereczką i odstaw, aż stężeje. Następnie rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm, wytnij foremkami świąteczne kształty, ułóż na blaszce posmarowanej masłem i obsypanej mąką, piecz około 25 minut w temperaturze 180 °C. W czasie, gdy pierniczki będą stygły, roztop cukier puder i utrzyj go z sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciasteczka, a na koniec posyp drobno skrojoną skórką pomarańczową.

    Dzieciom podawaj z gorącym mlekiem, z odrobiną miodu, a dorosłym - z herbatką z rumem.

    Smacznego!

    Natasza Lasky

    Zobacz także:

    drobno skrojoną skórką pomarańczową.

    Dzieciom podawaj z gorącym mlekiem, z odrobiną miodu, a dorosłym - z herbatką z rumem.

    Smacznego!

    Natasza Lasky

    Zobacz także:

     

    Wasze listy: „Spędzę samotne święta na emigracji”

    „I tak będę sercem z moimi bliskimi, z dziadkiem, który łupie orzechy, babcią lepiącą pierogi, mamą narzekającą, że ona zdąży posprzątać, a my już brudzimy i córeczkami brata, które niecierpliwie przebierają nóżkami w oczekiwaniu na prezenty…”

    Pomysł na prezent dla babci: Foremki na ciastka

    Babcia to niekwestionowana królowa kuchni. Jest specjalistką do spraw wypieków i magistrem sztuki przyprawiania mięs. Kolorowe foremki ozdobią kuchnię i umilą pracę.

     

    Strony

    Komentarze (26)
    ocena
    5/5

    Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Opcjonalnie

    Ocena artykułu 1-5

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-24 00:25:56

    Upiekłam i ozdobiłam wiszą na choince =]

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 18:37:25

    Kurczę . wstawiłam niedawno ciasto do zamrażalnika , a ciastka mam zamiar zrobić jutro . Naprawde będą tak tragicznie twarde żeby nie dało sie ich zjeść na wigilię ?

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 21:20:46

    jeśli wyjdą twarde to włóż je do pudełka na ciastka razem z kawałkami jabłka .. jabłuszko powinno pomóc i ciasteczka nie będą jak kamienie. (:

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 17:01:24

    identyczny przepis był rok temu!!!! debile!!! bo nawet robiłam je w tamte swięta i w te również!!!!!!!!

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 18:08:38

    no i co z tego ze byl w tamtym roku.. ja od niedawna zagladam do papilota;| dzieki .. na pewno wyprobuje

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 21:22:38

    dziwne żeby przepis był inny skoro świąteczne ciasteczka (pierniki) są takie same jak co roku i wybacz ale inaczej się ich nie da zrobić..

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-24 10:05:04

    da sie zrobic inaczej, ja znam 3 inne przepisy na pierniki

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 14:20:31

    Właśnie robię pierniczki, ale według innego przepisu (choć podobnego). :) Ciekwe czy wyjdą dobre.

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 12:53:45

    ile to jest 50g miodu

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 14:24:39

    mala lyzeczka ma 10 wiec daj 5 ale mozna dac 6:)

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 17:03:08

    w przepisie jest napisane 50 DAG idiotko

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 17:37:08

    aleś Ty miła...

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 19:37:41

    50 g;P

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 12:39:52

    Troche za pozno na te pierniczki juz. Jak teraz sie zrobi to na Sylwester beda akurat. Bo na Święta to bedzie można sobie nimi zęby połamać.

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 14:26:41

    zgadzam sie. musza troche polezec

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 16:46:49

    Dokładnie, muszą swoje odstać...ale pięknie wyglądają więc aktualnie przez święta mogą być wspaniałą dekoracją i ozdobą wigilijnego stołu. A póżniej po świetach czas na ich konsumpcje. Wesołych!!!!! ;)

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 12:01:07

    Święta już za rogiem, tłuszczyk Twoim wrogiem…zabaw się z mololo.pl

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 10:22:58

    pierniczki, upiekłam 2 tygodnie temu, polukrowalam, po kilka zapakowałam i obdarowałam znajomych wraz ze Światecznymi życzeniami. Wciąż jesteśmy zabiegani, pisanie kartek zastąpilismy esemse, a tak niewiele trzeba by wywołac czyjś usmiech. Zycze wszystkim wytchnienia i chwili dla siebie.

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 01:10:42

    to normalne że pierniki po upieczeniu są twarde :) muszą trochę poleżeć (myślę że około 2 dni) w zamkniętym pudełku i zmiękną

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 00:39:48

    Ja mam pytanie, upiekłam pierniki i sa twarde, co mam robić?? proszę o porady!!!!!!!! J.

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 01:14:39

    pierniczki robi się nawet kilka tygodni wcześniej, żeby mogły naciągnąć wilgoci i zmięknąć. awaryjnie można je zamknąć w szczelnym pudełeczku z kawałkiem rozkrojonego cytrusa. może masz takie metalowe pudełeczka po ciastkach? albo jakieś większe puszki na kawę. w ostateczności możesz ozdobić nimi choinkę :)

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
    Anonim
    (Ocena: 5)
    2009-12-23 10:24:02

    z cytrusem albo skórka od jabłka. ;) moje tez wyszły twarde, a po dodaniu skórki jabłka są mieciutkie ii pyszne ;) Wesołych :))

    Zgłoś do usunięcia Odpowiedz