Miętowe pyszności na deser

08 Sierpnia 2011

Na słodko, ostro, wytrawnie – lista miętowych wariacji nie ma końca. Oto naszym zdaniem jedne z ciekawszych propozycji.

mięta

Mięta to wyjątkowe zioło. Świeża jest doskonałym dodatkiem do mięs, duszonych warzyw, stanowi również znakomity dodatek dekoracyjny do wszelkiego rodzaju sałatek czy deserów. Miętę dodaje się do napojów orzeźwiających, które dzięki niej zyskują niepowtarzalny smak. Żujemy miętówki, żeby odświeżyć oddech. Parzymy miętę, gdy boli nas brzuch. Pora zatem na dobre wypróbować miętę!

Miętowy grillowany kurczak

Składniki: kilka listków mięty, kurczak, oliwa z oliwek, szczypta ziół prowansalskich, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz

Wykonanie: najpierw przygotuj marynatę. Do miseczki dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Miętę dokładnie wypłucz i osusz, a następnie drobniutko pokrój i dodaj do wcześniej przygotowanych składników. Całość zalej oliwą z oliwek, dokładnie połącz. Kurczaka starannie umyj, podziel na części i dokładnie posmaruj marynatą. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Optymalną opcją jest zamknięcie zamarynowanego kurczaka w szczelnym pojemniku. Po tym czasie wyjmij kurczaka i grilluj go na ruszcie przez około 45 minut w temperaturze 250 stopni, aż skórka będzie złota i chrupiąca.

Owoce z miętą

Składniki: 2 łyżki posiekanej mięty, 2 łyżki płynnego miodu (może być syrop z agawy), gruby plaster ananasa, banan, brzoskwinia albo nektarynka, sok wyciśnięty z dwóch limonek

Wykonanie: wszystkie owoce umyć, pokroić na kawałki. Miętę umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do owoców, wymieszać z sokiem z limonki i miodem lub syropem. Odstawić do lodówki, żeby deser się schłodził. Kilkoma listkami mięty ozdobić pucharek przed podaniem.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (34)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-10 21:28:43

To ciasto nazywa się Świerszcze - przepis możecie znaleźć w książkach Nigelli Lawson :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-09 08:36:56

wygląda mi to na kruche ciemne ciasto i serniczek z barwnikiem zielonym :) można dodać miętowy olejek lub likier i ozdobić czekoladkami after eight bedzie pycha :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-08 22:47:47

liczyłam na przepis ciasta ze zdjęcia

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-09 17:02:47

Ja tak samo.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-14 19:04:05

ja też:) a tu lipa:////

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-08 20:14:05

te przepisy to raczej nie desery....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-08 18:33:59

to ciasto wygląda na zwykły ciemny biszkopt a na wierzchu pianka (galaretka zielona + ubita piana z białek)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-09 00:29:16

raczej na biszkopt to nie wygląda.. na piankę z białek tez nie. ;] stawiam na ciasto kruche i mus miętowy.;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-08 18:31:51

a gdzie to ciastooo!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-08 15:47:00

fajne przepisy tylko szkoda ze nie ma przepisu na to ciasto na zdjęciu powyżej:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-08 18:21:14

też jestem zawiedziona:|

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-08 15:02:51

najlepsze są te kwadratowe, płaskie czekoladki z miętą w środu:P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-08 14:59:39

to ciasto ze zdjecia wygląda na srrniczek i pewnie miętowe jest tylko z koloru :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-08 12:06:04

a gdzie tort ? mmm Apetico:D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz