Marchewkowe babeczki - słodkie & pachnące – PYCHA!

04 Lutego 2013

Zachwyć gości tym zdrowym deserem!

marchewkowe babeczki

Któż z nas nie kocha muffinek? Zamiast jednak zajadać się kalorycznymi, czekoladowymi babeczkami, raz na jakiś czas warto upiec takie, w których podstawowym składnikiem jest… marchewka. Dzięki temu deser jest zdrowszy, bardziej pożywny i oczywiście łaskawszy dla naszych bioder. Do dzieła!

Marchewkowe babeczki (12 sztuk)

Składniki: 1 szklanka mąki zwykłej, 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka płatków owsianych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, ¼ łyżeczki mielonych goździków, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki mielonego imbiru, 1 szklanka mleka, ¾ szklanki startych jabłek, ¾ szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki oleju roślinnego, 1 jajko, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 szklanki startej marchewki

Przygotowanie:

1.Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.

2.W dużej misce wymieszaj obie mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, goździki, gałkę i imbir.

3.W oddzielnej misce połącz mleko, cukier, starte jabłka, olej, jajko i ekstrakt waniliowy.

4.Połącz składniki z obu misek i wymieszaj je na gładką masę. Na końcu dodaj startą marchewkę.

5.Rozłóż powstałe ciasto do foremek na muf finki, aż po brzegi. Piecz przez około 20-25 minut. Smacznego!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (14)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Bela
(Ocena: 5)
2013-02-05 16:44:12

Wygląda pysznie. Mąka zwykła to zapewne pszenna. Od zawsze uwielbiam pichcić, zapisałam się nawet we wrześniu na zajęcia do Progresu, jak skończę szkołę będę miała zawód "Kucharz". Cieszę się ogromnie, robimy na zajęciach takie pyszności o których nigdy mi się nie śniło! Chciałabym aby z tym zawodem związana była kiedyś moja praca.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-04 16:08:50

Zwykła mąka? Jak rozumiem pszenna? Szkoda, że w przepisach kulinarnych nie chodzi o to aby się domyślać

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-04 14:52:55

przecież jest starta marchewka, a nie stara

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-06 16:53:05

HAHAHAHAHAH ŻENUJĄCE PAPILOCIE, CZEKAM AŻ USUNIESZ KOLEJNY MÓJ KOMENTARZ O TYM, ZE WYPUSZCZACIE TEKSTY BEZ SPRAWDZANIA BŁĘDÓW, NA POCZĄTKU W PRZEPISIE BYŁA STARA MARCHEWKA!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-04 14:40:17

ee a po co soda i proszek do pieczenia? one tak jakby pełnią ta samą funkcję w wypiekach...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-04 15:48:35

niekoniecznie, czasem trzeba oba bo nie rośnie :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-04 19:37:09

w muffinkach ktore pieklam zazwyczaj byly oba te skladniki. ale warto przestawic sie na drozdze, rzecz jasna nie w muffinkach, bo to jednak chemiczne substancje i sa niezdrowe.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-04 11:17:12

chyba zrobie je dzisiaj moim maluchom

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-02-04 11:16:55

jezeli smakują tak rewelacyjnie jak wyglądają, to jestem za :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz