Łosoś z chilli i cukinią - eleganckie danie (świetne na Sylwestra przy stole, jeśli robisz przyjęcie)

27 Grudnia 2012

Czarująca prezentacja, wyrafinowany smak!

łosoś z chilli

Lubisz eksperymentować w kuchni i wciąż poszukujesz nowych smaków? W takim razie dzisiejszy przepis jest właśnie dla Ciebie! Łosoś z chili i cukinią to wyrafinowane danie, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie!

Łosoś z chilli i cukinią

Składniki: 500 g łososia bez skóry, oliwa z oliwek, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 2 świeże czerwone chili, 3 liście laurowe, 3 łyżki białego octu winnego, 3 łyżki białego wytrawnego wina, sól morska, pieprz, cukinia, sól

Wykonanie:

1.Filety opłucz w wodzie, pokrój na sporej wielkości kwadraty lub prostokąty. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek.

2.W misce wymieszaj pokrojoną cebulę, czosnek, chili, liście laurowe, ocet winny, białe wino.

3.Zalej marynatą usmażonego łososia (ale kilka łyżek marynaty zostaw w naczyniu). Przykryj danie folią i wstaw je do lodówki na kilka godzin.

4.Cukinię pokrój na cienkie paski i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie zalej ją odrobiną marynaty do łososia.

5.Na cukinii ułóż filet z ryby. Smacznego!

Strony

Komentarze (6)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-29 17:46:39

Wszystko fajnie, tyle ze to zielone na zdjeciu to chyba kapusta bok-choi a nie cukinia...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
hihihoho
(Ocena: 5)
2012-12-27 13:14:26

Jeśli komuś przychodzi do głowy fajna alternatywa dla cukinii, której nie lubię, to proszę napisać :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-27 13:30:45

ja bym wszedzie dodawała pomidory :D ale moze bakłażan też sie nada.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-27 23:56:15

ale mi zrobiłaś ochoty na bakłażana! ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-27 12:04:11

uwielbiam łososia. na pewno dobre.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-27 10:42:01

Niech ktoś da znać czy to dobre jest. A tą marynatą to nie przed usmażeniem tego łososia potraktować?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1