Gdy za oknem piękna, wiosenna pogoda, przychodzi ochota na orzeźwiające lody, które poprawią humor i pozwolą poczuć leniwą atmosferę wakacji. A co powiedziałabyś na rozkoszne, lodowe szaleństwo przygotowane własnoręcznie w domu? Brzmi pysznie, prawda?
Sorbet tropikalnie owocowy, czyli lodowa wariacja na temat arbuza
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w garnku żelatynę, cukier oraz wodę. Całość odstaw na minutę. Następnie podgrzewaj przez około 5 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i ostudź. Do powstałej masy dodaj resztę składników, wlej do formy i włóż do zamrażalnika na 3 godziny. Następnie ubij wszystko mikserem, zamróź na kolejne 2 godziny. Przed podaniem lody przystrój czekoladowymi wiórkami.
Cynamon i mięta w cytrynowo-limonkowej oprawie lodowej
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wrzuć do miseczki jogurt, cukier i mieszaj tak długo, aż całość się rozpuści. Następnie wyciśnij sok z cytryny oraz limonki (z miąższem) i połącz z jogurtem. Wszystko wlej do formy, zamróź na około 3 godziny. Tuż przed podaniem przystrój świeżymi listkami mięty i cynamonem.
Zobacz także:
Przepis na tropikalny tort malibu
Nadia Tyszkiewicz