Unikasz owoców, bo obawiasz się, że mają sporo cukru? Niesłusznie. Najważniejsze, że są zdrowe, pełno w nich witamin i cennych składników mineralnych, a poza tym wybornie smakują. Szczególnie latem warto korzystać ze wszystkim dobrodziejstw, jakie daje nam natura. Owoców nie musisz jeść tylko na deser. Poznaj przepisy, dzięki którym przygotujesz smakowite owocowe obiady.
Składniki: pół opakowania makaronu świderki, 50 dag jabłek, 10 dag cukru gruboziarnistego, 10 dag rodzynków, pół szklanki śmietanki (36 proc.), masło i bułka tarta, cynamon do smaku
Wykonanie: makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki, dodać cukier, smażyć przez kilka minut, ciągle mieszając. Potem wymieszać z makaronem, opłukanymi rodzynkami i śmietanką. Doprawić cynamonem. Następnie przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Wyrównać powierzchnię i zapiec w gorącym piekarniku. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Składniki: 1,5 l wody, 30 dag malin, 20 dag porzeczek, 3/4 szklanki śmietany 12 proc., 2 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag cukru
Wykonanie: owoce przebrać, oczyścić, opłukać. Zalać wrzącą wodą, rozgotować i przetrzeć (można też zblenderować). Następnie połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować, wsypać cukier i gotować przez dwie, trzy minuty. Podawać z makaronem.
Składniki: 2 duże banany, pół szklanki mąki pełnoziarnistej, 3/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki wody gazowanej, 2 jajka, 2 łyżeczki cukru, cukier do posypania, jogurt naturalny, masło lub olej do smażenia, szczypta soli
Wykonanie: mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajka razem zmiksować. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać mąkę. Jeśli zbyt gęste – rozrzedzić mlekiem. Usmażyć na wytłuszczonej patelni. Banany przekroić na pół i usmażyć na maśle z dodatkiem cukru. Bananami przełożyć naleśniki i zawinąć. Podawać ciepłe z dodatkiem paru plasterków świeżych bananów, polane jogurtem i posypane cukrem według uznania.
Składniki: 4 filety z łososia, pęczek szalotki, 2 łyżki masła, szklanka malin, 2 łyżki cukru, łyżka musztardy francuskiej, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku malinowego, 2 łyżeczki octu, sól, pieprz
Wykonanie: filety oprószyć solą i pieprzem. Żaroodporny półmisek posmarować masłem. Na dnie ułożyć porcje łososia. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić rybę. Piec przez kwadrans. Posiekać szalotkę, sparzyć ją wrzącą wodą i dokładnie odsączyć, dodać zmiksowane maliny (kilka można odłożyć do dekoracji), musztardę, ocet winny, sok malinowy oraz oliwę z oliwek. Wszystko zmiksować, dodać do smaku sól i pieprz. Zagotować sos. Dać kapkę sosu na każdy talerz, na nim ułożyć porcje ryby i polać resztą sosu. Przybrać odłożonymi malinami.
Składniki: 4 morele, 4 łyżki suszonej żurawiny, 20 dag mąki, 10 dag masła, 10 dag cukru, skórka starta z połówki cytryny, łyżka masła
Wykonanie: morele sparzyć wrzątkiem. Obrać je i pokroić na kawałki. Wymieszać z żurawiną. Całość przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Mąkę wymieszać z masłem, cukrem i skórką z cytryny. Tak powstałe ciasto pokruszyć w dłoniach i posypać nim owoce w naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać przez około pół godziny.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Sprawdzą się, gdy temperatura nagle podskoczy.
Mięta może być składnikiem wielu deserów.
Składniki: litr mleka, 10 dag migdałów, puszka ananasów, szklanka śmietanki 36 proc., otarta skórka cytrynowa, cukier i sok z cytryny do smaku
Wykonanie: mleko zagotować, wystudzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, włożyć do miksera razem z ananasami i śmietanką. Zmiksować, połączyć z mlekiem i skórką cytrynową, doprawić. Podawać najlepiej z grzankami.
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, obrany, pokrojony w półplasterki owoc mango, 200 g waniliowego serka homogenizowanego, kilka plastrów obranego ze skórki kiwi, łyżka rumu lub aromatu rumowego, cukier puder, mąka, tłuszcz do formy
Wykonanie: ciasto francuskie rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Formę do tarty wysmarować masłem. Wcisnąć w dno formy ciasto, usuwać nadmiar. Ponakłuwać spód widelcem. Dla uzyskania lepszego efektu ciasto w formie można schłodzić przez ok. 20 minut w zamrażalniku. Następnie ciasto zapiec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na upieczonym spodzie cienko rozsmarować serek. Ułożyć na nim półplasterki mango, skropić rumem (lub aromatem), oprószyć cukrem pudrem. Na środku ułożyć plasterki kiwi.