Kulinarne pożegnanie lata: Jak zrobić domowe lody?

Są pyszne, niedrogie i mają mniej kalorii niż większość słodyczy. Poznaj sposób na zrobienie lodów we własnym domu!
Kulinarne pożegnanie lata: Jak zrobić domowe lody?
11.09.2010

Lody to ulubiony przysmak milionów ludzi na całym świecie. I nie ma się czemu dziwić; nie tylko są smaczne oraz tanie, ale także idealnie sprawdzają się latem, gdy żar leje się z nieba. Nawet obsesyjnie dbająca o sylwetkę Paris Hilton lubi raz na jakiś czas uraczyć się pysznymi lodami. Gałka lodów śmietankowych ma tylko 40 kalorii, a bakaliowych około 50. Lody waniliowe na patyku to jakieś 120 kalorii. A już prawdziwym hitem są sorbety, które naprawdę nie tuczą. Jedna gałka sorbetu ma mniej niż 30 kalorii. I dodatkowo doskonale gasi pragnienie.

Nie będzie zaskoczeniem stwierdzenie, że Polacy bardzo lubią jeść lody. Z badań „Snack Panel” przeprowadzonych przez TNS OBOP wynika, że blisko w 80 proc. polskich gospodarstw domowych jada się lody. Największymi zwolennikami zimnych przysmaków jest młodzież w wieku 10-17 lat, choć również starsze osoby przyznają, że jedzą lody co najmniej raz na dwa tygodnie. Jeśli chodzi o spożycie przekąsek słonych i słodkich, lody plasują się na trzecim miejscu; za jogurtami i paczkowanymi ciastkami. Co czwarty Polak deklaruje, że najbardziej lubi lody śmietankowe. Lubimy także lody waniliowe, czekoladowe i truskawkowe.

Warto wiedzieć, że lodami zajadali się nasi przodkowie już trzy tysiące lat temu! Za odkrywców lodów uznaje się Chińczyków – to władcy tego kraju jedli przysmaki przyrządzone ze śniegu lub rozkruszonego lodu, do którego dodawane były owoce, miód, a czasem nawet wino. W Europie lody znane są już od czasów antycznych. Grecki „śnieg z Olimpu” miał podobny skład jak przysmak z Chin. Bardziej pomysłowi pod tym względem byli Rzymianie, który oprócz miodu czy wina dodawali do lodów cynamon, figi, daktyle, a także... fiołki. Na naszym kontynencie królestwem lodów są Włochy. Miał w tym udział podróżnik Marco Polo, który najprawdopodobniej z Chin przywiózł przepis na przyrządzenie tego przysmaku.

kuchnia i diety

Z przyrządzania lodów zasłynęła również Francja. To właśnie w Paryżu w 1686 roku otworzono pierwszą na świecie lodziarnię pod nazwą „Cafe Procope”. W Polsce lody przyrządzane są od czasów saskich, czyli od XVIII wieku. Na początku był to oczywiście przysmak zarezerwowany dla elit. A przed I wojną światową lody były już w czołówce najpopularniejszych polskich przysmaków. Czas teraz na prawdziwe, pyszne, domowe lody! Jeśli zamierzasz je na stałe dodać do jadłospisu, pomyśl o kupieniu maszyny do lodów. Kupisz ją za około 100 zł.

Sorbety owocowe

Świetnie gaszą pragnienie i orzeźwiają, a do tego są smaczne. Najprostszy sposób: zmiksować owoce (np. truskawki), posłodzić według uznania, płyn wlać do woreczka foliowego lub rozlać do foremek i włożyć do zamrażalnika. Odczekać około godziny. W ten sposób powstanie smaczny „wodny” lód.

Bardzo dobre sorbety wychodzą, kiedy używa się dwóch woreczków – potrzebny jest wtedy mniejszy i większy. Do mniejszego wlewamy sok o dowolnym smaku, np. pomarańczowy. worek szczelnie zamykamy i wkładamy do większego. Do tego z kolei wrzucamy kostki lodu i trochę soli. Zamykamy większy worek i... potrząsamy nim przez około 10 minut. Do mniejszego woreczka można również dodać więcej składników, np. 2 szklanki mleka i 2-3 łyżki cukru oraz 1,5 łyżki syropu o dowolnym smaku.

A teraz niespodzianka: możesz zrobić doskonały sorbet truskawkowy z dodatkiem... wódki. Potrzebujesz do tego 100 g truskawek (mogą być mrożone), około 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wyciśniętego soku z cytryny (świeżego) oraz łyżeczkę wódki. Teraz wszystko razem miksujemy w blenderze i schładzamy w lodówce. Następnie potrzebna nam będzie maszyna do lodów. Wlewamy do niej wymieszaną, ochłodzoną po wyjęciu z lodówki masę, a potem wstawiamy do zamrażalnika na około pół godziny. Jeśli nie masz maszynki, masę przelej do foremki i wstaw do zamrażarki. Uwaga! Podczas mrożenia, kilka razy wyjmij swój sorbet z zamrażarki i zmiksuj go – w ten sposób nie utworzą się kryształki lodu.

przepisy kulinarne

Z kolei najprostszy przepis na orzeźwiający sorbet cytrynowy jest taki: wyciskamy sok z kilku cytryn (żeby mieć około pół szklanki soku). Sok miksujemy ze startą skórką cytrynową, dodajemy 3 łyżki cukru (lub cukru pudru – tutaj jednak warto dodać nieco więcej łyżek). Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Przekładamy ją do foremki i wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po tym czasie lody należy wyjąć z zamrażalnika, dodać około 50 ml wody i miksować przez kilka minut. Sorbet można jeszcze potem schłodzić przez krótki czas.  

Pamiętaj! Sorbet należy wyjąć z zamrażarki kwadrans przed podaniem!  

Mleczne lody

Jak już wiesz, to przysmak Polaków. Jeśli lubisz lody śmietankowo-owocowe, jeden z najprostszych przepisów jest taki: wlać do dzbanuszka około 150 ml mleka, dodać 40 ml słodkiej śmietanki, najlepiej 30 proc. Na koniec dodajemy, w zależności od upodobań, dowolny syrop owocowy. Teraz wszystko trzeba dokładnie wymieszać (jeśli nie masz maszynki do lodów, wykorzystać blender lub ostatecznie mikser). Przelej do pucharków i wstaw do lodówki na około 2 godziny.

 

przepis na domowe lody

Oto sprawdzony przepis na lody waniliowe, bez maszyny. Potrzebne będą 2 szklanki mleka, 1 szklanka słodkiej śmietanki (najlepiej 36 proc.), 6 żółtek, pół szklanki cukru i opakowanie cukru waniliowego. Teraz mieszkamy mleko ze śmietanką, dodajemy cukier waniliowy. Wszystko gotujemy oraz następnie studzimy. Potem w osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem. Do żółtek powoli wlewamy ostudzoną masę mleczną, cały czas mieszając. Podgrzewamy wszystko – uważamy jedynie, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie ponownie studzimy, przelewamy do małych foremek i wstawiamy do zamrażarki.

Pamiętaj! Zawsze wlewamy masę mleczną do żółtek!

W ten sposób możemy również przyrządzić pyszne lody czekoladowe. Będzie nam potrzebna tabliczka mlecznej czekolady. Topimy ją w garnuszku. Gdy połączymy już obie masy (mleczną i z żółtek), dodajemy płynną czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. I dalej tak samo. Następny sposób na przepyszne lody śmietankowe. Będziesz potrzebowała 500 ml mleka, najlepiej tłustego, osiem żółtek, do 200 g cukru oraz 250 ml śmietany kremówki (36 proc). Żółtka utrzyj z cukrem. Przelej do żaroodpornego naczynia i wstaw je do garnka z wrzątkiem. Zagotuj mleko i przelej powoli do naczynia z utartymi żółtkami. Wszystko dokładnie ubij. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i miską z kremem zdejmij z ognia – nie przestawaj ucierać, aż wszystko ostygnie. Następnie ubij śmietanę i wymieszaj z wystudzonymi żółtkami. Przelej do foremek i włóż do zamrażalnika na około 2-3 godziny. Gotowe!

I ostatni już przepis na lody waniliowe. Składniki: 1 szklanka słodkiej śmietanki (36 proc.), 4 szklanki mleka, pół szklanki cukru (w zależności od upodobań). Wszystko dodać do garnka i dokładnie wymieszać. Dodać ekstrakt z wanilii. Ponownie wymieszać. Przelać do maszynki do lodów. Miksować około 25 minut. Następnie włożyć do zamrażalnika na co najmniej pół godziny.

Smacznego!

Zobacz także:

Ile kalorii mają lody?

Na czym opiera się dieta Protal?

Polecane wideo

Komentarze (36)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 17.09.2010 19:09
o dorota :D / basistka. kolejne jej zdjęcie :D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.09.2010 16:31
O, Basistka :D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.09.2010 19:20
nie cukier waniliowy tylko wanilinowy:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.09.2010 11:58
Ale się pośpieszyliście z tymi lodami jak już prawie po lecie...:/ ale dobre i to,fajny artykuł :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.09.2010 11:49
tak, to prawda, ale na publikacje cudzych zdjec trzeba miec zgode od ich wlasciciela
odpowiedz

Polecane dla Ciebie