Kuchnia z pomysłem: Pasztety warzywne (Idealne zamiast wędliny!)

08 Listopada 2015

Przepadają za nimi weganki, wegetarianki, dietetycy, miłośnicy zdrowego stylu życia… Wystarczy, że raz upieczesz warzywny pasztet, a już z nich nie zrezygnujesz.

gotowanie

Gdy robimy kanapki, a brakuje nam czasu, najczęściej sięgamy po ser żółty i wędlinę. Jeśli chodzi o tę drugą, to wędliny kupujemy na wagę albo paczkowane. Polacy coraz chętniej wybierają wędliny o wysokiej jakości, z wyższą średnią ceną za kilogram. Faktem jest jednak, że do wędlin często nie mamy zaufania, szczególnie gdy naszą wątpliwość budzi skład produktu. Nie wszystkim też odpowiada ich smak.

Znakomitą alternatywą dla sklepowych wędlin są pasztety warzywne. Są proste w przygotowaniu – nie wymagają znajomości specjalistycznych technik czy posiadania dużej wiedzy gastronomicznej. Składniki możesz dobierać dowolnie, a przepisy modyfikować. Do zrobienia warzywnego pasztetu najlepiej wykorzystać składniki, jakie akurat masz w kuchni. Często okazuje się, że pozornie niedobrane zestawienie tworzy zdrowy i pyszny smakołyk!

Mocne strony warzywnych pasztetów

Główną zaletą tego typu przysmaków jest pewność co do wykorzystanych składników. Warzywny pasztet robisz sama od a do zet, więc doskonale wiesz, co jesz. Sobie i rodzinie serwujesz produkt bez konserwantów, wzmacniaczy smaku czy aromatu. Nie ma  w nim żadnej chemii, tylko same zdrowe składniki. A jeśli mowa o zdrowych składnikach, to kolejny atut wege pasztetów. Przyrządzasz je z warzyw, kasz, nasion, ziół, a to samo zdrowie. Dzięki składnikom na twój stół trafia zdrowy produkt, naszpikowany witaminami, biopierwiastkami i przeciwutleniaczami, po który mogą sięgać wszyscy bez wyjątków!

Jeśli pasztet warzywny robisz z dodatkiem kaszy, pamiętaj, by ją wcześniej ugotować, najlepiej z dodatkiem przypraw. Odkryj nowe aromaty: sięgnij po cząber, kurkumę, rozmaryn, kminek, oregano, estragon, lubczyk. Doskonała jest gałka muszkatołowa, którą dodajemy również do klasycznych, mięsnych pasztetów. Śmiało korzystaj z nasion roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, fasola, groch). Uwaga! Jeśli wykorzystujesz nasiona w zalewie (w słoiku, puszce), nie musisz ich gotować.

Strony

Komentarze (3)
ocena
3.7/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 1)
2015-11-24 19:44:07

re: Kuchnia z pomysłem: Pasztety warzywne (Idealne zamiast wędliny!)

Obrzydliwy...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Goodforyou blog
(Ocena: 5)
2015-11-09 14:52:25

re: Kuchnia z pomysłem: Pasztety warzywne (Idealne zamiast wędliny!)

Bardzo często robię pasztet z soczewicy z batatami. Polecam też cukiniowy :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
G.
(Ocena: 5)
2015-11-08 11:37:47

re: Kuchnia z pomysłem: Pasztety warzywne (Idealne zamiast wędliny!)

Swietny pomysl! Wrzucajcie wiecej przepisow :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1