Kuchnia pięciu przemian – co warto o niej wiedzieć?

17 Kwietnia 2015

Gotuj zgodnie z tradycją chińską, ciesz się dobrym zdrowiem i świetnym samopoczuciem.

sztućce

Teoria pięciu przemian wywodzi się z tradycji chińskiej. To drugi sposób opisania świata, obok koncepcji yin/yang, która zakłada istnienie dwóch przeciwstawnych, ale uzupełniających się sił. Teoria pięciu przemian opisuje zasady rządzące wszechświatem – kładzie nacisk na człowieka będącego częścią natury i podlegającego jej prawom. W teorii pięciu przemian zwraca się uwagę na nieustanny ruch, zmienność, z których jednak wypływa równowaga i harmonia. Jej podstawowe elementy to drewno, ogień, ziemia, metal, woda.

Teoria pięciu przemian koncentruje się na procesach, które zachodzą cyklicznie – porach dnia, kolorach, narządach człowieka, smakach. W tradycji chińskiej uważa się również, że człowiek składa się z pięciu żywiołów, spośród których jeden staje się dominujący, warunkując naszą osobowość.

Podstawy makrobiotyki

Z teorii pięciu przemian wypływa kuchnia pięciu przemian, która zakłada wykorzystanie tej filozofii podczas przyrządzania posiłków. Wpisuje się to w założenia makrobiotyki, czyli stylu życia polegającego na przestrzeganiu odpowiedniej diety, która wpływa na nasze życie w znacznie większy sposób, niż uważamy. Twórcy koncepcji makrobiotycznej są zdania, że to, co jemy, odbija się na naszym zdrowiu, samopoczuciu oraz odczuwaniu szczęścia.

Kuchnia pięciu przemian opiera się na odkryciu Chińczyków, że konkretny pokarm może działać na nas ochładzająco, rozgrzewająco lub neutralnie, a także reprezentuje jeden z pięciu podstawowych smaków (słony, słodki, gorzki, kwaśny, ostry). „W ten sposób, odpowiednio dobierając składniki, (Chińczycy) nauczyli się tworzyć pełne harmonii, zrównoważone posiłki. I o harmonię właśnie chodzi – zarówno w życiu, jak i na talerzu” – pisze Monika Biblis w książce „Kuchnia polska według pięciu przemian” (Wydawnictwo Escape Magazine 2009).

Monika Biblis zwraca uwagę, że gotowanie według pięciu przemian sprawia, że jedzenie dłużej zachowuje świeżość i dobry smak. Potrawy są odżywcze, dostarczają organizmowi wszelkich niezbędnych składników, zapewniając równowagę energetyczną.

Strony

Komentarze (0)
ocena
0/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz